Как да избера подходящ домейн?

Избирането на правилния домейн за вашия уеб сайт е от изключително значение. От него ще зависи колко бързо и лесно хората ще могат да го запомнят и колко лесно ще можете да се класирате на първите места в търсачките, от където идва по-голямата част от трафика към вашия уеб сайт. От голямо значение е да изберете име на домейн, който е лесен за запомняне и лесен за изписване. По този начин, когато някой препоръча вашия уеб сайт на приятел и му каже името на вашия домейн, той лесно да го запомни, а след това и напише правилно, за да посети сайта ви. Дори една буква да обърка и няма да може да посети вашия уеб сайт, което може да означава пропусната продажба или още по-лошо пропуснато партньорство с голям клиент. Ако сега стартирате вашия бизнес изберете името на домейна си, така че в него да се съдържа дейността на фирмата т.е. ако продавате балони добро име ще бъде baloni.bg. Разширението на домейна също е от значение. Ако бизнесът ви е насочен към България само, тогава изберете .bg домейн, но ако е насочен към чужбина .com е по-добър вариянт.

Добра идея е да знаете още в началото към кои ключови думи се стремите за по-добър рейтинг в търсачките, за да използвате една такава ключова дума в името на домейна. Това ще увеличи вашите шансове за по-предни позиции значително. След като изберете името за вашия домейн го регистрирайте за по-дълъг срок от време. Това има няколко предимства. От една страна намалявате риска да забравите да го подновите, домейнът да изтече и някой друг да го регистрира. В този случай ще го загубите и всички усилия, които сте правил по уеб сайта ще бъдат на вятъра. Регистрацията на домейн е бърза процедура и отнема минутки. Регистрирайте домейна за минимум 5 години. Това ще покаже на търсачките, че сте сериозен и смятате да развивате вашия сайт в следващите 5 години, което ще даде допълнителна тежест при класирането на сайта ви и той ще се показва по-напред в резултатите от търсене.

За допълнителна защите можете да регистрирате домейна си в различните домейн разширения, за да се предпазите от конкурент. Например, ако използвате .bg разширение, но не сте регистрирал .com със същото име, някой друг може да го направи и да бъде по-успешна конкуренция на вашата услуга. За популяризирането на вашия домейн наемете SEO експерт, който да ви помогне с класирането на сайта ви в първите страници на търсачките. Това ще донесе повече трафик към сайта ви и повече продажби.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*