3 съвета за по-бързо зареждане на сайта Ви

Много хора вярват, че за да постигнат бързо зареждане на своя уеб сайт, е нужно да имат много мощен сървър и нищо друго. Това обаче не е така. За бързината на зареждането на уеб сайтовете в интернет роля играят редица фактори. Такива са бързината на сървъра, неговата мрежова свързаност към интернет и също така колко добре е направен сайта, за да се зарежда бързо за посетителите. Изграждането на бързо зареждащ се уеб сайт не е лесна работа. Нужно е да намерите уеб дизайнер с опит, който да направи уеб сайта Ви по такъв начин, че да се зарежда възможно най-бързо и правилния хостинг.

Защо искате уеб сайтът Ви да се зарежда бързо?

Скоростта на зареждане е един от най-важните елементи, които следят машините за търсене като Google. Колкото по-бързо се зарежда Вашия уеб сайт и колкото по-отпимизиран е той, толкова по-напред ще се появява Вашия сайт при търсене за съответна ключова дума. Освен това бързото зареждане на сайта ще доведе до повече посетители за сайта Ви. Ако времето за зареждане на една страница отнема повече от 3 секунди, тогава имате проблем и трябва да вземете мерки за намаляването на това време. Посетителите не обичат да чакат. Статистиката показва, че когато карате посетител да чака над 3 секунди, по-голямата част от посетителите ще затворят страницата и ще потърсят друг уеб сайт, от който да намерят нужната им информация или да направят поръчка. Вече съм сигурен, че разбирате важността на бързото отваряне на Вашия уеб сайт. Как да оптимизирате сайта си, за да се отваря бързо? Какъв хостинг план да изберете?

Ще дадем 3 съвета, които ако приложите ще намалите значително времето необходимо за Вашата уеб страница да зареди.

Съвет 1: Използвайте статични страници

Знаете ли, че използването на PHP забавя Вашия уеб сайт? Причината затова е, че PHP кодът се изпълнява на сървъра и този процес отнема време. Сървърът трябва да изпълни скрипта, който обикновено прави връзка към база данни, от където прочита информацията, която да покаже на посетителя. След това изпраща информацията през мрежата и Вашият уеб сайт се визуализира в браузера на посетителя. Бързината за изпращане на информацията зависи от свързаността на Вашия сървър и свързаността на потребителя. В днешно време почти всички хора имат достъп до бърз интернет. Сървърите също разполагат с бърза връзка. Това, върху което трябва да работите и да обърнете достатъчно внимание, е намаляване на времето за достигане до момента за изпращане на данните към посетителя. Най-бързият начин е да не се стига изобщо до изпълнение на скриптовете на сървъра и директно съдържанието на уеб страницата да се изпраща към посетителя. Това може да бъде постигнато като използвате статични страници за изграждането на Вашия уеб сайт. Това означава да не добавяте php код и да имате само html страници. Ако уеб сайтът Ви е създаден по този начин, можете да бъдете сигурен, че ще се зарежда значително по-бързо от този на конкуренцията Ви. Повечето хора днес избират използването на безплатни системи за изграждането на своите сайтове и тези системи работят с PHP. Използването на такава система ще Ви спести пари, но ще забави отварянето на Вашия уеб сайт.

Съвет 2: Добавете механизъм за кеширане

Ако се налага да обновявате често информацията в уеб сайта Ви е значително по-удобно да използвате една от готовите системи за него. Тя Ви дава достъп до администраторски панел, от където без никакви знания по уеб дизайн Вие можете да добавяте нова информация на сайта си. Това значително улеснява поддържането на сайта. Имате достъп за добавяне на нова информация от всеки компютър с интернет. Да, но това ще забави бързината на отваряне на уеб сайта Ви. Всички тези системи записват данните в база данни и използват PHP, за да записват и четат информацията. Ако се налага да използвате такава система и искате да забързате сайта си, е нужно да използвате кеширане.

Какво представлява кеширането?

Кеширането представлява процес, при който съдържанието от базата Ви данни и различните уеб страници се генерира и запаметява под формата на статични страници. За ползата от статичните страници вече знаете. Кеширащата система генерира статична страница след всяко посещения на динамична страница. По този начин информацията за всеки следващ посетител ще бъде предоставена от статичната страница. Тя ще се зареди много по-бързо. Когато направите промяна по информацията в сайта кеширащата система разбира за обновлението и обновява съдържанието на статичната страница. По този начин не изпращате към посетителите старо съдържание.

Основни ползи от използването на кешираща система

Тъй като повечето уеб сайтове използват системи написани на PHP, на хората се налага да използват кеширащи системи, за да забързат сайта си. Те имат още една голяма полза. Тя се свързва с месечните разходи за хостинг. Уеб сайт, който използва кешираща система използва по-малко процесорни ресурси, за да работи. Причината затова е, че процесорът на сървъра не трябва да обработва PHP скриптовете при всяко посещение. Голяма част от посещенията не водят до изпълнение на PHP скриптове и не използват процесорно време. По този начин можете да използвате по-малък уеб хостинг план и да плащате по-малко за хостинг.

Съвет 3: Компресирайте картинките и статичното съдържание

Бързината на зареждане на страницата зависи от бързината на мрежата, но и от големината на уеб сайта. Колкото е по-малък уеб сайта като размер, толкова по-бързо ще се зареди. За да намалите размера на отделните страници имате няколко възможности. Първо, можете да намалите броя на използваните изображения в уеб сайта, защото те използват най-много място. След това можете да използвате компресия на останалите, които ще присъстват на страницата Ви. Това ще намали техния размер и съответно размера на сайта Ви. По този начин той ще се зарежда по-бързо. Трети начин е да използвате инструмент като mod_deflate, който да компресира допълнително статичното съдържание преди да го изпрати към посетителя на сайта. За неговото използване можете да прочетете на http://httpd.apache.org/docs/current/mod/mod_deflate.html.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*