Какво да правя, ако акаунтът ми е хакнат?

Ако акаунтът Ви е хакнат Вие трябва да направите следното, за да го подсигурите и защитите.

1. Първо трябва да проверите дали скриптовете, които използвате са последна версия. Ако не са трябва да ги обновите до последната версия заедно с всички модули инсталирани в тях. Трябва да се свържете с Вашия уеб дизайнер, ако не знаете как да направите обновяването.

2. Трябва да проверите всички файлове в акаунта Ви в случай, че има такива качени от хакера. Обикновено се качват php скриптове, които се използват за редактиране на Вашите файлове дори след като обновите скриптовете си. Всички файлове, които не са качени от Вас под public_html трябва да бъдат изтрити.

3. Трябва да промените паролата за сПанел на трудна за отгатване парола например hYtz62@1;Lpz4Uhzb[Y

4. Проверете дали правата на конфигурационните файлове, които съдържат пароли са подсигурени правилно. Задължително трябва да са chmod-нати на 400 или 600, за да не могат други потребители да прочетат паролите Ви.

4. Трябва да сканирате компютъра си за вируси.

Ако сайтът Ви е атакуван от вирус, който обикновено добавя по един ред код в повечето от файловете Ви, трябва да следвате стъпките отгоре, а също така и да изтриете добавения код от файловете Ви. Вирусът обикновено е javascript код, който се намира между iframe тагове.

Нищо друго не е нужно да се прави. Ако акаунтът Ви бъде хакнат отново след като сте изпълнил всички стъпки отгоре, това означава, че сте пропуснал да ъпдейтнете някои от скриптовете, които са използвани за хакването на акаунта Ви. Ще трябва да проверите всичко отначало. Много е важно всички скриптове, които използвате в акаунта Ви да са последна версия, за да не Ви хакват акаунта.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Ако искате най-добрия хостинг за Вашия уеб сайт преминете към собствен сървър. Той ще Ви даде сигурност и пълна свобода на действие. Нашите облачни сървъри използват SSD дискове за максимална бързина и производителност. Свържете се с нас сега, за да получите допълнителна отстъпка.

Напишете коментар

Задължително поле*