Безплатен или платен хостинг и домейн?


Притежанието на уеб сайт е тренд, а и необходимост в днешно време. Хората го използват, за да споделят мисли и идеи, да покажат професионалност, да придадът онлайн облик на фирмата си или пък за да печелят пари от него. При създаването на уеб сайт почти мигновено изниква въпросът дали си заслужават платените хостинг и домейн или пък безплатните са по-добрата опция. Покрай финансовите кризи, големите данъци и останалите парични разходи собствениците на малки бизнеси и фирми се стремят да спестяват средства всестранно. По тази причина вариантът за безплатен хостинг и домейн добива за тях изключително атрактивен вид, тъй като елиминира допълнителните разходи около професионална хостинг компания. Въпреки това безплатният хостинг би могъл да коства много на бизнеса Ви в дългосрочен план, тъй като налага големи ограничения и ще изисква от Вас компромис по отношение на много параметри на сайта Ви. Ако си задавате въпроса кое решение би повлияло най-добре на фирмата Ви, добре е да знаете основните разлики между безплатния и платения хостинг, които ще обобщим в следващите редове.

На първо място : идентичността. Повечето хора не започват своите сайтове, използвайки платени хостинг и домейн. Безплатните уеб хостинг платформи предлагат интернет адреси, които са обвързани с техния собствен. В такъв случай домейнът на Вашия сайт би придобил подобен вид : imetonaVashatakompaniya. blogspot. com (в посочения пример blogspot. com е компанията, осигуряваща безплатния хостинг). Това би придало непрофесионален имидж на Вашия бизнес, тъй като клиентите не взимат сайтове с безплатен хостинг насериозно. Освен това безплатните домейни често са много по-дълги от платените и следователно – по-трудни за запомняне, което значително би повлияло на трафика към сайта Ви. Обикновено платеният хостинг предлага и съответстващи и-мейл адреси за всички чиновници в компанията Ви, което допринася за доверието на клиентите. Притежаването на собствен домейн е важно и в случай, че решите да смените уеб хостинг доставчика си, тъй като ще можете да преминете от една компания към друга без да ощетите трафика на сайта си. Казано накратко, платеният хостинг и домейн ще осигури един по-легитимен и професионален вид на Вашата компания.

Една от целите на всеки бизнес е и издигането в ранкирането на Google. Платените домейни дават възможността за добавяне на ключови думи, което е по-разпознаваемо за търсачките и ще Ви помогне да се издигнете в ранкирането. Някои от безплатните хостинг платформи са известни с това, че често са използвани от спамери за създаването на безсмислени сайтове. Този фактор също допринася за ниското им ранкиране. По тази причина, ако се стремите към висока позиция в ранирането на Google, препоръчително е да инвестирате в платен хостинг и домейн.

Сред недостатъците на безплатния уеб хостинг е и фактът, че не бихте имали контрол върху рекламите, показани на собствения Ви сайт. По-голямата част от безплатните платформи разчитат на тези реклами за покриването на собствените си разходи. В резултат на това посетителите ще виждат огромен банер в горната част на всяка от страниците ви или пък ще кликнат на случайно отворил се работен прозорец. Какъвто и да е случаят, потопът от реклами би свалил нивото на професионализъм, с което се отличава сайтът Ви. Трябва да сте наясно, че всички доходи от рекламите, поставени в него, се начисляват на хостинг компанията, а Вие не печелите нищо от тях. Към това се добавя и неприятният факт, че много от доставчиците на безплатен хостинг  не Ви разрешават да продавате място за реклами на собствената Ви страница. Това може да не е проблем ако поддържате личен  или семеен блог, но би оказало голямо влияне върху бизнес сайтове. Истината е, че платеният хостинг не коства огромни ресурси. С него ще имате контрол върху рекламите, поставени на страницата Ви, което значи, че и не бихте попаднали в позиция, при която сайтът Ви е пълен с реклами на конкурентни компании.

Повечето компании, предлагащи безплатен хостинг, нямат ресурси за наемане на екип, подпомагащ клиента (customer support team). Това значи, че ако възникне някаква техническа грешка, ще трябва да разчитате единствено на страницата за „Често задавани въпроси“. Ако не сте надарен/а в областта на техническите въпроси, подобен екип би Ви се сторил безценен, тъй като всяка минута, в която сайтът Ви не е в изправност, би довела до загуба на финанси. С платено хостинг обслужване бихте могли да разчитате на техническа помощ по телефон, и-мейл или чат 24/7, която е на разположение във всякакви кризисни моменти.

Ако решите да използвате безплатен уеб хостинг план, трябва да имате предвид, че доставчикът на такъв не е задължен да осигурява максималната ефикасност на сайта Ви във всеки момент. Подобни платформи рядко се впечатляват ако някой от клиентите им не е доволен от услугата, тъй като един сайт рядко повлиява приходите на хостинг компанията. Тъй като споделяте хостинг с множество други сайтове, шансовете Вашият да бъде засегнат негативно от нечия чужда грешка или от общото ползване на ресурси, са големи. Това би оказало лошо влияние на бизнеса Ви и може да доведе до загуба на клиенти и доходи. Избирайки безплатен хостинг, трябва да сте подготвени и за ужасно ниска скорост при зареждането на страниците. Никой не обича да посещава сайтове, при които имаш време за кафе докато чакаш зареждането на начална страница или условията на ползване. При голямо натоварване, сървърите на безплатните хостинг компании често прекъсват („server crashed“), което може да е крайно неизгодно за Вас ако до този момент сте работили върху нещо по сайта, тъй като подобни платформи не предоставят опцията за  автоматично запазване. Затова пък доставчиците на платен хостинг осигуряват 99+% ефикасност на страницата Ви и не Ви застрашават с проблеми в сървърите, което е от изключителна важност за бизнеса.

Обикновено доставчиците на безплатен хостинг слагат хиляди сайтове на един уеб сървър, което води до силно ограничено място и месечен трафик (параметри, измервани в мегабайти MB) за сайта Ви. Повечето от тях предоставят между 5 и 10 МB пространство на клиентите си, което значи, че не бихте могли да разширите страницата си над това пространство без да преминете на платен хостинг. Поради същата причина за Вас ще бъде неудобно да качите всички видео клипове,снимки и графики, които имате предвид. Това значи, че една евентуалната промяна в съдържанието на сайта Ви би отнела много време. Така или иначе, ще се наложи на посетителите да „общуват“ със сайта Ви – поствайки коментари, сваляйки си карта на локацията на фирмата Ви или пазарувайки. Подобни действия също изискват неограничения в пространството. Сходни проблеми възникват и при трафика. Повечето безплатни платформи ограничават достъпа на потребителите, след като предоставеното ниво на трафик бъде надвишено. Обикновено допустимите параметри на безплатния хостинг включват 200 текстови страници и до 400 посещения на ден. От друга страна, изброените недоразумения могат да бъдат лесно избегнати ако сте избрали платен хостинг план.

Огромен недостатък на безплатните хостинг компании са и ограниченията във файловото разнообразие. Повечето от тях не приемат разширения различни от „. html“. Много от големите сайтове използват например програмния език SSI, за да променят вида навигация в различните страници. Този език обикновено произвежда файлове, завършващи на „. shtml“. За подобно разширение Ви е нужен сървър, работещ с SSI, а е почти невъзможно да намерите такъв при безплатна платформа. Интересен факт е и, че сайтовете с безплатен хостинг не могат да се възползват от всички услуги на най-популярния за момента уеб сайт строител : WordPress. Самият той предлага безплатен домейн, но не разрешава на сайтовете с такъв инсталацията на всички уреди (plug-ins). Платените хостинг платформи предлагат повече и по-добри за дизайна и представянето на Вашия сайт функции въобще.

Безплатните хостинг компании не разполагат и със защитени сървъри. Ако при Вас става въпрос за сайт за онлайн продажби, ще Ви е нужен такъв сървър, за да бъдат разрешени сигурните транзакции чрез кредитни карти. Тъй като това не е възможно при безплатния хостинг, собствениците се притесняват за сигурността на личните данни на клиентите си и често се чувстват застрашени от измама. Тук трябва да добавим и че при този вариант сайтът Ви не е защитен и от атаки на хакери и спамери. Известен е случаят с компанията за безплатен хостинг 2ip, чиито сървъри били хакнати тежко, вследствие на което на клиентите не били възвърнати дори личните данни. По тази причина препоръчителната опция за онлайн магазин, а и за бизнес от всякакъв вид, е платеният хостинг, който осигурява защита и сигурност както на Вас, така и на Вашите клиенти.

Разбира се, очевидното предимство на безплатния хостинг е цената (или по-точно несъществуващата такава). Трябва да имате предвид обаче, че при него често излизат непредвидени разходи – например за настройки по кодирането или пък за поддръжка на данните. Още повече, „безплатното“ време трае около година – след това от Вас се изисква да платите за подновяване на акаунта, при което сумите често може да Ви изненадат. Подобен скрит, но опасен недостатък на този вид хостинг е прекратяването на акаунта (account termination). Често в списъка с условия на ползване (terms and conditions), който никой не чете, е упоменато, че надвишаването на ресурсите на сървъра ще доведе до елеминация на акаунта Ви. Във всеки случай спазването на тези ресурси далеч не е във Ваш контрол, тъй като има много външни фактори за трафика в сайта Ви.

Доставчикът на която и да е безплатна услуга би могъл да закрие платформата по всяко време. Пример за това е компанията Yahoo!,  която затвори своята услуга „360“ през 2009г. По всяка вероятност ще бъдете уведомени по-рано ако предстои подобна промяна, но това няма да Ви помогне много. В някои случаи е възможно да не успеете да пренасочите линковете, водещи към сайта на Вашата компания, и да загубите цяла система от връзки. Платените хостинг платформи също не са вечни, но дават възможността да свалите целия си сайт и бързо да го възвърнете като го качите на друга хостинг компания.

За съжаление, някои от безплатните хостинг компании са създадени с цел кражба на самоличността или друг вид измама, а други Ви заразяват с вируси или споделят личната Ви информация. Понякога собствениците на подобни компании изтриват сайтовете на клиентите си и без особена причина. Това би било много обезсърчаващо, особено ако сте работили дълго над Вашия. В такива случаи възниква и проблемът, че трябва да създадете изцяло нов сайт, тъй като тези платформи не разрешават ползването на темите им извън тях. Всъщност, в условията за ползване на повечето от тях е декларирано, че докато хостингът Ви е осигурен от тях, Вие не сте пълноправен собственик на сайта си. Много често доставчиците на безплатен хостинг добавят и-мейлите на клиентите си към списък и им изпращат ежедневно реклами във форма на спам. Можете и да очаквате чести промени в условията на ползване на безплатните платформи. „Без реклами“ днес може да означава „огромен банер на всяка страница“ утре. Истината е, че рядко можете да се доверите напълно на подобни платформи.

Казано накратко, единственото предимство на безплатния хостинг е фактът, че е (малко или повече) безплатен. Той е идеален в случай, че искате да се упражнявате или пък да създадете ниско посещаем личен блог, но би повлиял негативно ако става въпрос за страница, репрезентираща Вашата компания, а да не говорим за сайт онлайн търговия. При такива условия, безплатният хостинг е всъщност просто погрешно схващане за икономия, тъй като получаваш всъщност точно за каквото плащаш, а и в бизнес средите е нужен поглед върху голямата картинка. Малкото спестени пари от безплатния хостинг може да ви костват големи загуби на клиенти, както и на добрия имидж. Платените платформи не притежават нито един от недостатъците на безплатните. С тях ще получите огромно количество ресурси и добър подпомагащ екип, който ще е на Ваше разположение денонощно. В пакета Ви ще е включен домейн по Ваш избор, който ще придаде желания професионален имидж на компанията Ви, а и ще допринесе за издигането на сайта в ранкирането на търсачките. Няма да бъдете залети от чужди реклами, а вместо това ще можете да поставите такива, от които да получавате приходи. Към това ще можете да разполагате с неограничено пространство и трафик, както и да имате достъп до много повече функции. Сайтът Ви ще бъде защитен, ефикасен и посещаван. Имайте предвид, че успехът Ви в интернет пространството ще повлияе на бъдещия растеж на бизнеса. Доста от платените уеб хостинг доставчици предлагат изключително изгодни и евтини планове, които са една добра инвестиция за развитието и благополучието на бизнеса Ви. В крайна сметка, както гласи една немска поговорка: „ „скъпото“ излиза евтино“.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*