3 основни принципа за висока продуктивност.

productive

Събуждате се в понеделник сутрин и осъзнавате, че трябва да ходите на работа, и че хич не ви се става от леглото. Това усещане е познато на всеки от нас. За да бъдете продуктивни обаче, всеки ден от седмицата, не е достатъчно само да си повтаряте, че трябва да направите нещо по въпроса. Просто наистина започнете да правите нещо по въпроса.

Ако ви се налага да работите през нощта, както на моите колеги, които се занимават с поддръжка на всички предоставяни от NS1 уеб хостинг, то за да се приспособите към този режим ще ви е нужно още повече време и постоянство.

Съветите, които споделям по-долу, са приложими за всеки от нас, но са от критично значение за хората, работещи предимно през нощта. Нощните смени са много по-изтощителни, а и има по-голяма вероятност човек да се отдаде на депресивни състояния поради липса на дневна светлина, приятели, които са на същия режим и др.

3-те основни принципа за висока продуктивност са:

1. Осигурявайте си достатъчен и качествен сън, на тъмно и тихо място. Ако работите през нощта, а спите през деня, спуснете завесите, изключете телефона си, телевизора, компютъра и всичко, което може да е шумно. Навийте си аларма за ставане от сън, и когато тя звънне, станете веднага от леглото, не натискайте бутона за отлагане. Защо? Защото това създава допълнителен стрес. Излежаването е чудесно, но през уикенда, когато не сте на работа. Ако станете веднага, ще си спестите притеснението от това, че сте закъснели за работа, защото не сте се събудили навреме.

2. Хранете се добре и редовно. Яжте качествена храна, пийте много вода. Ако работите през нощта е добре да спрете кафето и енергийните напитки. Кофеинът, особено приеман през нощта, ще ви донесе допълнителен стрес и е възможно да не можете да спите добре през деня. Приготвяйте си домашна и питателна храна, не яжте Junk food. Колкото повече вода пиете; ядете малки порции зеленчуци, месо, ядки, млечни продукти и плодове; приемате по-малко кофеин, толкова по-работоспособни ще се чувствате.

3. Спортувайте и се грижете за психиката си. Спортът ви носи удовлетворение, разтоварва ума ви, кара ви да се чувствате в кондиция. Добре е, ако сте имали нощни смени, в почивните си дни да изключите напълно от работата си, да се срещнете с приятели, да отделите време на семейството си, да поспортувате. Всички тези дейности ще ви помогнат да презаредите, да не се чувствате толкова изолирани от това, което се е случвало, докато вие сте работели през нощта.

Надявам се да съм била полезна с горните съвети. Не е задължително да включите всичко в режима си и то наведнъж, ако ви е трудно. Започнете с малки стъпки, постепенно. Когато направите някой от съветите свой навик, продължете със следващия. Почти всички от екипа на NS1 спазваме тези принципи, за да можем да сме максимално продуктивни. Както споменах и по-горе, работата ни е да следим денонощно всички сървъри, да отговаряме на вашите запитвания, да предотвратяваме възможни атаки към машините, за да можете да спите спокойно през нощта и да знаете, че хостингът ви е защитен, а сайтът ви – онлайн.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*