Какъв сървър да избера?

Нуждата от сървър може да се появи поради различни причини. Нужен Ви е отделен сървър, ако уеб сайтът Ви стане много популярен. Големият брой посещения води до използването на повече системни ресурси от рода на процесорно време и оперативна памет. Споделеният хостинг не е подходящ за натоварени уеб сайтове и в такъв случай трябва да преместите уеб сайта си на отделен сървър. Той ще може да му предостави нужните ресурси, за да работи нормално и да зарежда бързо. Бързото зареждане на Вашия уеб сайт е от изключително важно значение. Бавният сайт води до загупа на посетители и търсачките не го харесват. Бързият сайт се харесва от посетителите и от търсачките. В резултат на това имате шанс за по-добро класиране в резултатите за търсене. Други причини, които налагат използването на отделен сървър са сигурност, стабилност, възможност за инсталация на допълнителен софтуер и персонални конфигурации на сървъра.

сървър

На снимката можете да видите как изглежда един сървър. Това е физическа машина. Има различни типове сървъри и всеки вид има плюсове и минуси. В зависимост от Вашите изисквания един от въпросните видове ще е най-подходящият избор за Вас.

Нает сървър – физическа машина

Това е сървър като този на снимката. Вие сте единствения ползвател на неговите ресурси и сте физически отделен от други клиенти на хостинг фирмата, от която наемате сървъра. Основното предимство на този вид сървър е физическата изолация. Тя гарантира допълнителна сигурност. Ако сте финансова институция или имате нужда от сървъри, на които да съхранявате секретна информация, тогава този вид сървър е подходящ за Вас. Недостатък на физическия сървър е, че ако искате да добавите още памет, но дъното не разполага с допълнителни слотове за още памет, ще трябва да си купите нов сървър и да преместите данните на него. Този процес ще Ви отнеме известно време, което можете да спестите, ако използвате виртуален сървър.

Виртуален сървър

Виртуалният сървър Ви дава същите предимства и функционалност от гледна точка на софтуерното управление. Имате пълен достъп до операционната система като администратор. Можете да променяте настройки, да инсталирате допълнителен софтуер и каквото си пожелаете. Основното предимство на виртуалния сървър е, че той е значително по-евтин от наетия сървър. При него обикновено можете да растете и да използвате големи обеми от данни, процесорна мощ и оперативна памет. Виртуалните сървъри се хостват на физически машини с голяма мощност за постигане на висока плътност и ефективност. Имайте предвид, че ако използвате виртуален сървър на същата физическа машина, от която работи Вашия сървър ще работят и сървъри на други потребители. До известна степен това представлява проблем за сигурността. При правилно управление и поддържане на физическия сървър не биха възникнали проблеми със сигурността на отделните виртуални сървъри на него.

  • Основни предимства
  1. Струва по-малко от наетият сървър.
  2. Дава същата функционалност като наетия сървър.
  3. Можете да добавяте и премахвате системни ресурси лесно и без прекъсване на работата на сървъра.
  • Основни недостатъци
  1. Използвате една и съща физическа машина с други потребители
  2. Липса на физическа изолация
  3. Загуба на производителност поради задължителната софтуерна виртуализация на хардуера

Безплатен софтуер за виртуализация

  • OpenVZ

OpenVZ е виртуализация, чието основно предимство е, че позволява да предоставяте повече ресурси за виртуалните сървъри, отколкото имате на хардуерната машина. Този софтуер и изключително лесен за използване и управление. За него има както безплатни така и платени графични интерфейси за управление. Повече за OpenVZ можете да прочетете на https://openvz.org. Основният недостатък на OpenVZ е свързан с факта, че системата не позволява отделните виртуални машини да имат собствени ядра, а използват ядрото на операционната система на физическата машина. Това ще е проблем, ако имате желание да правите промени по определени настройки на ядрото и операционната система.

  • KVM/XEN

KVM и XEN също са широко използвани инструменти за виртуализация, като KVM изпреварва XEN в последните години. Хората предпочитат да използват KVM, защото е безплатен софтуер, който се поддържа от CentOS. Също така се отличава с висока стабилност. При правилно конфигурирана машина може да се постигне отлична производителност, стабилност и ефективност в използването на системните ресурси. NS1.bg използва и двете системи за виртуализация. KVM се използва в нашата облачна инфраструктура за хостинг, а OpenVZ за VPS сървъри.

Заключение

Виртуалният сървър е идеално решение за почти всеки бизнес и проект. Все повече хора преминават към използването на виртуални сървъри поради многото предимства, които дава. Тези предимства са както за крайния потребител, така и за хостинг фирмата. Правителствени институции и банки също преминават към използването на виртуални сървъри. За да решат проблема с физическата изолация, те изграждат собствени клъстери от сървъри. Това са сървъри с много на брой процесорни ядра и памет, за да могат на тях да бъдат стартирани десетки виртуални сървъри и да работят безпроблемно.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*