Как да избера хостинг и домейн за моя сайт?

Избора на хостинг и домейн за Вашия уеб сайт е от важно значение, ако не искате след няколко седмици или месеци да си блъскате главата защо сте взели грешно решение. За да направите правилният избор от значение са няколко неща. Основното е за какво ще използвате услугата. Ако смятате да публикувате личен уеб сайт или блог, в който да пишете на различни теми, хостинга няма да е от особено значение. В такъв случай не е нужно да избирате скъп хостинг план. Домейнът може да бъде закупен от всяка фирма включително и чуждестранна стига да имате дебитна или кредитна карта, която поддържа онлайн плащания. Колкото по-евтино намерите домейна си, толкова по-добре. Идеалният вариянт обаче е да купите хостинг и домейн от едно място. Така ще намалите риска да забравите да подновите една от двете услуги. Допълнително по този начин ще е по-лесно за Вас, тъй като ще комуникирате с една фирма вместо с две.

Избирането на фирма за хостинг не е толкова трудна процедура, освен ако сайтът Ви не е насочен към посетители извън България и по-точно от Северна Америка. Докато свързаността на България със страните от Европа, Азия и Африка е отлична, за посетители от САЩ и Канада например, е много по-добре сайтът да се хоства на сървър разположен много по-близо до тези страни. Ако сайтът е насочен към Български посетители изборът не е толкова труден, защото фирмите в България, които предлагат уеб хостинг услуги не са много на брой и за всяка от тях има доста информация и коментари в Интернет. Достатъчно е да посетите Facebook страниците на хостинг фирмите, към които сте се насочил и да прочетете отзивите от техните клиенти. Трябва да сте наясно, че няма как да няма нито един негативен коментар. Важното тук е негативните коментари да не са над 10% от общия брой коментари. След като сте се убедили, че фирмата доставя качествена услуга и нейните клиенти са доволни, изборът се стеснява до параметрите на хостинг плана и неговата цена. Разгледайте и сравнете параметрите на плана – колко дисково пространство и трафик ще получите, колко пощенски кутии ще можете да създадете, колко уеб сайта ще можете да добавите и да хоствате във Вашия хостинг план. Направете си една Excel таблица или един текство файл, в който да запишете плановете с техните характеристики и цени, за да можете лесно да ги сравните и да вземете решение. Никога не плащайте за цяла година от началото, защото на втория месец може да се окаже, че Вашите очаквания не са се сбъднали, а вече ще сте платил за цяла година или по-дълъг период. Тествайте фирмата поне 3 месеца и ако всичко е наред можете да предплатите за една или повече години, в случай че получавате отстъпка при предплащане.

Имайте едно наум при избора на домейн. Той е много важен за класирането на сайта Ви в машините за търсене като Google. Прочетете нашата публикация Как да избера подходящ домейн, за да улесните бъдещото развитие на сайта си и той да може да стане популярен много по-лесно. Успех!

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*