Как да оптимизирам уеб сайта си?

Случвало ли ви се е да бъдете информиран от хостинг доставчика си, че уеб сайтът ви използва твърде много процесорни ресурси? От една страна това е хубаво, защото означава, че сайтът ви става по-популярен и се посещава от повече хора. От друга страна това означава повече разходи за хостинг, защото ще трябва да преминете на по-висок хостинг план. Преминаването към по-голям план е най-бързото и лесно решение, но има и друго – да оптимизирате уеб сайта си, за да използва по-малко процесорно време. Второто е значително по-трудно и изисква знания, усилия и време. В тази статия ще дам информация относно стъпките, които можете да следвате, за да оптимизирате сайта си и съответно той да се нуждае от по-малко системни ресурси докато обслужва голям брой посетители.

Защо е важно да оптимизирам уеб сайта си?

Ако се отнасяте сериозно към уеб сайта си и вашето онлайн присъствие, е много важно вашият сайт да изглежда добре, да работи непрекъснато, да се зарежда бързо, да е лесен за използване и да не обърква посетителя. Как се постига това? Постига се с усилия, които продължават с години. Един сайт никога не е завършен на 100% и той винаги може да бъде подобряван, за да работи все по-оптимално за своите посетители. Тук няма да обръщам внимание на оптимизирането на сайта за реализиране на повече продажби, а по-скоро на оптимизирането му, за да използва по-малко системни ресурси от сървъра и да се зарежда по-бързо. Оптимизираният сайт със сигурност води до значително намаление на използваните сървърни ресурси. Това води и до намаление в месечните ви разходи за хостинг – вместо да плащате стотици левове за сървър ще можете да използвате евтин хостинг план, а останалите средства да използвате за нещо друго.

Как да оптимизирам сайта си?

как да оптимизирам сайта

Тук вече достигаме съществената част на статията, в която ще разкрием стъпките, които да предприемете за оптимизиране на сайта и намаляване на системните ресурси, които използва. Ако нямате знания и умения как да изпълните стъпките отдолу ще е нужно да се свържете с уеб дизайнера ви, който да помогне с оптимизацията.

  • Използвайте повече статични страници, когато е възможно – динамично генерираните страници са написани обикновено на някакъв програмен език – PHP, Perl, ASP и други. Скриптовете написани на тези езици се изпълняват на сървъра и използват процесорно време. Статичните страници са написани с помощта на HTML, CSS, JavaScript и се изпълняват в браузера на посетителя. Те не се изпълняват на сървъра и съответно използват значително по-малко сървърни ресурси. Резултатът за вашия сайт е, че той ще може да бъде посетен от много повече посетители преди да използвате всички ресурси, които са налични за вашия хостинг план.
  • Използвайте по-малко картинки – картинките в повечето случаи са най-големите по размер елементи в един уеб сайт. Колкото по-малка по размер е една уеб страница, толкова по-бързо ще се зарежда тя. Затова е важно да избягвате доколкото е възможно използването на картинки. Ако това е наложително, то тогава избирайте възможно най-малките по размер, за да може уеб страницата ви да е максимално малка. Колкото е по-малка, толкова по-бързо ще достига през Интернет до компютъра на потребителя. Бързината на зареждане на уеб сайта е от изключително значение. От нея може да зависи дали ще направите продажба или не. Много от посетителите се отказват и напускат сайтове, които се зареждат за по-дълго от 3 секунди.
  • Използвайте компресия за статичното съдържание – съществуват инструменти като mod_deflate, чрез които можете да компресирате статичното съдържание на сайта си, така че да се намали неговия размер, с което се намалява и общия размер на данните, които трябва да бъдат трансферирани до посетителя. mod_deflate е специален модул за уеб сървъра Apache, чрез който можете да активирате компресирането на статично съдържание. За да го активирате се добавя специален код в .htaccess файла в основната директория на вашия сайт.
  • Активация на кеширане в браузера – определяне на времето за кеширане на статичните компоненти в браузера на потребителите ще изиграе положителна роля за бързината на отваряне на вашия сайт за посетители, които вече са го посещавали. След първото посещение техните браузери ще запаметят част от статичното съдържание и при следващи посещения те ще се зареждат локално от твърдите дискове на компютрите им вместо през Интернет.
  • Оптимизация (minify) на JavaScript и CSS кода – тази стъпка води до премахване на всички ненужни свободни редове, празно пространство в кода и други ненужни части от скриптовете, които увеличават размера на сайта.
  • Използвайте CDN (content delivery network) – CDN-а представлява разпръсната група от сървъри по цял свят, които се използват за запаметяване на статичното съдържание на вашия уеб сайт. Причината затова е статичното съдържание, което заема най-голям размер, да се зарежда от най-близкия сървър до посетителя на сайта. По този начин съдържанието ще достигне до посетителя по-бързо и ще се намали времето за зареждане на уеб сайта. CloudFlare е безплатен CDN, който NS1 предлага на всички хостинг планове.
  • Активация на KeepAlive – KeepAlive e настройка на уеб сървъра, която може да бъде настройвана от вашия хостинг доставчик. От изключително важно значение за бързината на отваряне на вашия уеб сайт е KeepAlive да бъде активиран. По този начин всички статични елементи от вашия сайт ще бъдат изпратени до потребителя през една единствена връзка между тях. При неактивен KeepAlive сървърът и браузерът създават отделна връзка за трансферирането на всеки отделен елемент от сайта ви, което е значително по-бавно. Всички сървъри на NS1 работят с активиран KeepAlive за максимално бързо зареждане на сайтовете.

След като сте изпълнили всички стъпки отгоре сайтът ви би трябвало да започне да се зарежда по-бързо и да използва по-малко системни ресурси. Стъпките отгоре водят най-вече до оптимизиране на бързината за зареждане и не чак толкова до намаляване на използваните системни ресурси. По-надолу в статията ще обясня по-подробно какво да направите, за да намалите използваните системни ресурси и същевременно да увеличите бързината на зареждане на уеб сайта. За да разберете дали сайтът ви е добре оптимизиран можете да използвате инструмента Google PageSpeed.

В днешно време огромна част от уеб сайтовете използват готови системи (CMS системи), като WordPress, Joomla, Magento, Prestashop и т.н. Те са написани на езика за програмиране PHP, който се изпълнява на сървъра. При всяко посещение на сайта ви процесорът трябва да компилира PHP скрипта, за да се визуализира съдържанието на сайта ви в браузера на посетителя. Колкото повече посетители има сайта, толкова повече процесорни ресурси използва. За да се стигне до намаляването им трябва динамичното съдържание да стане статично. Това се получава чрез инсталацията на модули за кеширане. Тези модули създават статични страници при посещението на динамични. По този начин при следващи посещения вместо да се изпълняват PHP скриптовете на CMS софтуера, посетителят достъпва статичните страници, които не използват процесорни ресурси.

  • Използване на модули за кеширане – това е най-ефективния начин за намаляване на процесорното натоварване, в случай че използвате една от безплатните CMS системи, като например WordPress. Той е най-използван и за него има много на брой системи за кеширане. Кои препоръчваме ние?

W3 Total Cache – това е един от най-добрите модули за кеширане за WordPress базирани уеб сайтове. Тя увеличава скоростта на зареждане на страниците и намалява натоварването на сървъра. Модула има сложна система за настройка с много опции, между които можете да избирате кеширане за страници, кеширане в браузера, кеширане на заявките към сървъра за база данни. Освен това кеширащата система се интегрира много лесно с CDN услугата на CloudFlare.

WP Super Cache – много лесен за използване модул за кеширане на WordPress уеб сайтове. Той превръща динамичните страници в статични, при което драстично намалява използваните процесорни ресурси и натоварването на сървъра. Има възможност за поддръжка на CDN.

Какво да правя, ако стъпките отгоре не са достатъчни?

нает сървър или облачен

Ако сте изпълнили стъпките отгоре и все още уеб сайта ви генерира по-голямо натоварване от предвиденото за вашия план, това означава, че е време да преминете към по-голям план. Това не е лошо, защото означава, че уеб сайтът ви става все по-популярен и има повече посетители. Попитайте хостинг доставчика си за препоръка към кой план да преминете. Ако използвате споделен хостинг, можете да попитате дали има по-голям план, който да покрие изискванията на сайта, преди да се наложи преминаване към собствен сървър.

Ако имате опит с управлението на сървъри или имате човек, който може да ви помогне, най-доброто решение за вашия уеб сайт е да се хоства на отделен сървър. Това има много предимства. Освен че ще имате значително повече системни ресурси, с които да разполагате само вие, имате и пълната свобода да инсталирате каквото си пожелаете на сървъра. Това не е възможно при споделения хостинг.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*