Как се продава хостинг?

Искали ли сте някога да изкарвате пари от продажба на уеб хостинг? По начало на повечето хора им звучи лесно продаването на хостинг, защото си го представят като една лесна процедура по даването на част от пространството на клиент, с което приключва продажбата и задълженията на продавача спрямо купувача. На практика обаче е много по-сложно. Има няколко вариянта, които можете да използвате, ако искате да продавате хостинг.

Чрез използването на риселър хостинг план

Това е най-лесният начин, за да стартирате. Риселър хостинг планът ще ви позволи да създавате хостинг планове и да ги продавате на клиенти. Ще имате пълен контрол над акаунтите, които сте създал, но няма да имате пълен контрол над сървъра за хостинг, тъй като на същия сървър ще има още клиенти и никоя хостинг фирма няма да ви позволи да имате достъп до данните и на останалите им клиенти на сървъра. Основният плюс от използването на риселър хостинг пакет е, че първоначалната инвестиция е значително по-ниска и няма да ви се налага да имате знания по системна администрация, за да управлявате сървъра си. Основният минус е, че няма да можете да инсталирате софтуер, който пожелаете и това ще зависи от фирмата, от която сте купил риселър пакета.

Чрез използването на виртуален сървър

При този вариянт отново не се налага да се грижите за правилната работа на физическата машина, но има голяма вероятност да има нужда от умения по системна администрация. Някои хостинг фирми като нас предлагат безплатно управление на вашия виртуален сървър при поръчка на сПанел контролен панел с него, но при други ще трябва да плащате допълнително затова. Виртуалният сървър ви дава пълна свобода да избирате какво да инсталирате и колко натоварени уеб сайтове да хоствате. Той е много по-надеждно решение от риселър хостинг пакета особено ако услугата е и облачна.

Чрез нает сървър

Наетият сървър има същата функционалност като виртуалния сървър, но вие разполагате със 100% от системните ресурси на хардуера. Поради тази причина това е по-скъпо решение. Тъй като наемате сървърът вие не се грижите за хардуера и нямате разходи при счупване на дискове, памет или друга част от вашия сървър. Повечето хостинг фирми използват този начин за продаването на хостинг.

Чрез колокиране на сървър

Тук първоначалната инвестиция е по-висока, но месечната такса по-ниска. Този метод върщи работа, ако смятате да изградите професионална хостинг фирма. В бъдещето разходите за колокация и поддръжка на сървърите ще е по-ниска отколкото използването на наети сървъри, за които да плащате еднаква такса всеки месец. Един от минусите е, че по всяко време трябва да сте подготвен за подмяна на счупени части или цели сървъри. Затова ще трябва да поддържате свободен сървър, който да използвате в случай на авария.

NS1.bg колокира своето оборудване както в България, така и в САЩ. Разполага както със собствени сървъри, така и с мрежово оборудване като суичове и рутери, които са двойно резервирани, за да осигурим непрекъсната работа на услугите, когато някое устройство даде дефект. Това е професионалният начин за изграждане на хостинг фирма и продаване на качествена хостинг услуга.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*