Нает или облачен сървър. Предимства и недостатъци.

Нуждата от сървър се появява обикновено, когато Вашият уеб сайт стане много популярен. Тогава многото посещения генерират голямо натоварване и имате нужда от собствен сървър. Споделеният уеб хостинг е подходящ за уеб сайтове с няколко стотици посещения на ден. Ако е добре оптимизиран сайта и кода му, можете да го хоствате на споделен хостинг план без да има нужда да преминавате към собствен сървър. Да кажем, че вече имате нужда от такъв и трябва да изберете между нает сървър и облачен сървър. Кой вариант е по-подходящ?

нает сървър или облачен

Двата типа сървъри имат своите предимства и недостатъци. За да разберем какъв сървър е по-подходящ ще трябва да ги разгледаме внимателно.

Облачни сървъвъри

Предимства

  • Добавяне и премахване на ресурси – облачният сървър позволява да добавяте нови ресурси, когато Ви трябват. Можете да добавите допълнителна процесорна мощ, оперативна памет, IP адреси без да се налага да рестартирате сървъра. Наетият сървър трябва да бъде изгасен за добавяне на допълнителна памет или подмяна на хардуерен елемент. Това означава прекъсване на работата на Вашия сайт и пропуснати ползи.
  • Плащате колкото ползвате – можете да използвате определен системен ресурс за няколко дни и да платите само за времето, за което сте го използвал. Да кажем, че стартирате рекламна кампания, която ще трае една седмица. Имате нужда от повече процесорна мощ за този период. Можете да го добавите преди да стартирате рекламата и в края да го премахнете. В случай, че използвате нает сървър ще трябва да местите уеб сайта си на по-мощен сървър и да платите за минимум един месец.

Недостатъци

  • Използвате споделени ресурси – физическата машина, на която работи Вашият сървър, се използва и от други потребители. Въпреки че модерните системи за виртуализация успяват изключително добре да отделят един от друг отделните виртуални сървъри, остават недостатъци. Едно от тях е сигурността. При проблем в сигурността в ядрото в операционната система на физическата машина е възможно някой от потребителите да я компрометира. Той ще придобие достъп до всички облачни сървъри на въпросната машина.
  • Разлика в производителността – основно разликата се забелязва при мощта на процесора. Виртуалното процесорно ядро не отговаря на мощта на физическото такова.

Наети сървъри

Предимства

  • 100% изолация – можете да сте сигурен, че никой друг не използва физическата машина. Само Вие имате достъп до нея и разполагате със 100% от нейните системни ресурси. Този вид сървър предлага най-високото възможно ниво на сигурност.
  • Възможност за лична конфигурация – имате възможност да изберете модела на процесора, дъното, дисковете и производителя на самия сървър. Това би било полезно, ако използвате определен софтуер, който има специфични изисквания, като например изискване за честотата на процесора.

Недостатъци

  • По-скъп – ако имате нужда да инсталирате определен софтуер, но нямате нужда от цялата мощ на наетия сървър, тогава Вие плащате за 100% от сървъра, но използвате по-малко. При наетият сървър обикновено купувате определена конфигурация, която е по-сложна за промяна. Когато правите промяна по компонентите това изисква прекъсване на услугата.
  • Прекъсването на услугата е по-дълго при хардуерна повреда. Ако изгори захранването или процесора на Вашия нает сървър, подмяната му или преместването на дисковете в нов сървър отнема много повече отколкото стартирането на облачният сървър на друга физическа машина. При облачният сървър отнема минути, а при наетият може да се стигне до часове.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*