Не позволявайте на друг да поръча Вашия хостинг и домейн

Тази статия е с изключително значение, защото тя е базирана на нашия 15 годишен опит на хостинг пазара в България. Всички собственици на уеб сайтове е добре да я прочетат внимателно и ние препоръчваме да спазите нашите предложения в нея. Не всички хора са наясно с интернет, уеб хостинг, уеб сайтове, как се изграждат, какво е домейн, как работи интернет. Те се доверяват на други хора да изградят техните уеб сайтове. Не желаят да научават какво е домейн и хостинг, въпреки че от него зависи техния бизнес до известна степен. В днешно време няма фирма, която да не използва е-мейл комуникация. Ако имате уеб сайт е нужно да знаете какво е домейн и какво е хостинг, защото се стига до следния проблем. Собственикът на фирма решава да си направи уеб сайт и да стартира своето онлайн присъствие. Той намира уеб дизайнер, който да изгради неговия уеб сайт. Възлага му задачата по закупуването на хостинг и домейн вместо той да я свърши сам. Това поставя началото на проблема, който ще обсъдим по-подробно в следващите редове.

хостинг и домейн

Уеб дизайнерът става собственик на Вашия хостинг и домейн

След като давате право на уеб дизайнерът да регистрира Вашия домейн и хостинг, това автоматично го прави негов собственик. Вие нямате никакви права върху услугата и уеб дизайнерът Ви може да прави каквото си пожелае с тях, когато реши. Дори да запише Вашите данни за собственост на домейна в whois информацията, само той ще има достъп до нейната промяна и при влошаване на бизнес отношенията, той може да ги промени на неговите. В нашата практика до проблеми със собствеността сме стигали десетки пъти точно поради тази причина. Затова препоръчваме собственика на уеб сайта сам да поръчва хостинга и домейна, за да притежава пълен контрол и собственост над тях. Ние сме безсилни да помогнем на „реалния“ собственик, защото той не фигурира никъде в нашата система като лице за контакт и няма права върху съответната услуга. Единственият вариант за него е да подаде жалба и да потърси правата си по съдебен път. През това време най-вероятно сайтът и пощата няма да работят.

Съвети от NS1.bg

Извършвайте покупката на хостинг и домейн самостоятелно. Можете да използвате помощта на Вашия уеб дизайнер за препоръка на фирмата, от която да закупите въпросните услуги, но не оставяйте друг да поръча вместо Вас. Това може да Ви спести сериозни неприятности в бъдещето, особено ако влошите отношенията си с уеб дизайнера. Не предоставяйте данните за вход до клиентската Ви част. От там Вие имате контрол над услугите и гарантирате собствеността си. Уеб дизайнерът има нужда единствено от потребителско име и парола за хостинг услугата. Те са му нужни, за да може да публикува изградения уеб сайт и да работи по неговата поддръжка, когато това се налага.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*