Обновление на всички сървъри за облачен хостинг

След като над 3 години използвахме външна система за управление на цялата инфраструктура за облачен хостинг дойде време да преминем на следващото ниво. Софтуерът, който използвахме за управлението на всички сървъри в облака, е сред водещите в бранша и е най-използваният от по-малките хостинг фирми. Най-големите в бранша използват собствени решения за управление или настройват системи като OpenStack/CloudStack, които им позволяват да контролират на 100% процесите в облака и да управляват своята инфраструктура по най-добрия за техния бизнес модел начин. След като вече хостваме хиляди доволни клиенти на сървъри за облачен хостинг и поддържаме стотици облачни сървъри, вече сме готови да преминем и ние на следващия етап от развитието си в предлагането и доставянето на качествени хостинг услуги в облака. Този процес на преминаване към нова система за управление на облака стартира преди повече от 6 месеца. Новата система е настроена да работи и управлява облачните сървъри на NS1.bg по наш вкус и желание. Сега имаме пълната свобода да добавяме нова функционалност за нашите хостинг клиенти, която да отговаря точно на техните изисквания. С тази си възможност се нареждаме до най-големите хостинг фирми на световно ниво и имаме възможност да предложим конкурентна хостинг услуга на българския пазар.

Основни предимства

Новата система за управление на облачни сървъри, която настроихме за нашите нужди, има редица предимства пред тази, която използвахме до преди 1 седмица. Основното предимство е, че тя ни дава възможност да имаме 100% контрол над процесите в облака и да ги контролираме така както ние пожелаем. При предишния софтуер за управление бяхме ограничени до възможностите, които бяха заложени в него и ние нямахме възможност да добавяме нова функционалност, която ни трябва, за да предложим по-качествена услуга от тази на нашите конкуренти. Преди една седмица за активацията на 5 облачни сървъра бяха необходими около 20 минути, а сега можем да активираме 5 за по-малко от минута. Имаме възможност да използваме най-новите версии на софтуера за виртуализация KVM, с което да се възползваме от по-добра ефективност и по-опитмално използване на системните ресурси на сървърите в облачния клъстер. Можем да конфигурираме всеки хипервайзор така че той да работи по най-добрия начин за нашите нужди. Старата система за управление не позволяваше тази свобода на действие.

Едно от най-големите предимства за крайния потребител е, че неговият сървър ще работи с около 20% по-бързи и по-ефективно без да плаща и стотинка повече.

Поглед в бъдещето

Няма да крием, че не беше лесно да вземем такова важно решение за промяна на софтуера за управление на всички сървъри за облачен хостинг. Това е голяма промяна и изискваше огромен ресурс от време и усилия, за да се случи на практика. Стотици сървъри бяха конвертирани, за да бъдат управлявани от новата система. В този процес бяха вложени стотици часове труд само за планирането на целия процес по обновлението на облачните сървъри, за да бъдат управлявани от новата система. След като процесът по планиране приключи и всички тестове бяха направени започна по-лесната част по информирането на потребителите и извършването на обновленията за всеки от облачните сървъри. Направихме десетки обновления на тестови сървъри, за да сме сигурни, че всичко се случва според нашите очаквания. Всички тези тестове, мерки и вложени часове ни възнаградиха при осъществяването на обновленията, тъй като възникналите проблеми в следствие на преминаването към новата система бяха минимални. В момента всички сървъри в облака се управляват от новата система, която ни дава възможност да предложим една значително по-качествена хостинг услуга за българския пазар. Освен това вече сме започнали работа по разработването на нови функционалности, с които значително да улесним потребителя на облачен хостинг и да предложим напълно автоматизирана услуга за крайния потребител. Това ще му даде възможност да има пълен контрол върху управлението на своя облачен сървър без да има нужда да се свързва с NS1.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*