Подобрения в мрежата и свързаността на сървърите

В NS1.bg в момента работим по подобряване на мрежата и свързаността, за да могат клиентите да се радват на бърз достъп до своите сървъри и уеб сайтове. Подобренията ще включат промени в няколко аспекта.

  • Подобрение на свързаността и добавяне на допълнителни интернет доставчици
  • Добавяне на нови мрежови устройства с по-голям капацитет
  • Подмяна на съществуващо мрежово оборудване с ново
server switch

1. Подобрение на интернет свързаността

За подобрението на интернет свързаността сме решили да добавим нови интернет доставчици, към които да имаме директни връзки. Това ще намали времето, което е необходимо на данните да достигнат от сървъра до крайния потребител. За увеличаване на бързината на мрежата е много важно да се намалия броят на мрежовите устройства, през които трябва да премине трафика. Когато имаме директни връзки с повече интернет доставчици, това означава по-бърз достъп на техните клиенти до нашите сървъри. Това важи както за България, така и за свързаността ни извън България. За по-добра свързаност към чужбина също добавяме нови интернет доставчици. Разполагайки със свързаност към много интернет доставчици има и друг плюс. При отпадане на свързаност към един или повече от доставчиците мрежата ще продължи да работи през останалите, които имат свързаност.

2. Добавяне на нови мрежови устройства

Увеличението на сървърните шкафове в датацентъра и броя клиенти, които обслужваме води до нуждата от по-голям обем мрежов капацитет. Вече сме закупили 2 нови Cisco рутера, които разполагат с 10Gbps портове. Те ще ни позволят да имаме по 40Gbps свързаност към интернет. Устройствата са две, за да избегнем прекъсване на мрежовата свързаност до сървърите при евентуален проблем с първия рутер. Ако той даде дефект, рутирането на трафика ще се поеме от втория рутер за по-малко от секунда. Новите рутери ще ни дадат възможност за по-добро следене на трафика и блокиране на евентуални атаки. Те ще доведат до значително по-добро управление и следене на мрежата като цяло.

3. Подмяна на съществуващо оборудване с ново

Този процес включва обновяване на суичовете в шкафовете, в които се намират всички сървъри. Ще подменим стари суичове, които вече не са достатъчно бързи, за да отговарят на днешните стандарти в уеб хостинг средите. Новите ще дадат възможност да подобрим бързината на вътрешната мрежа, до която имаме достъп само ние. Тя е локална и не се вижда през интернет. През тази мрежа се осъществята бекъпите на всички сървъри. Всеки ден стотици сървъри копират своите данни към техните бекъп сървъри, за да можем при нужда да възстановим данните. По-бързата мрежа ще позволи бекъпите да приключват по-бързо. Освен това при заявка за възстановяване на по-голям обем от данни, ние ще можем да приключим със заявката по-бързо и клиентът ще чака по-малко.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*