Препоръки за избор на домейн

домейн

Промяна на името на домейна Ви, след като Вашият сайт е добре установен, може да се окаже много скъпо начинание, така че решението е да се избере правилното име на домейн от самото начало. Съществуват много статии в интернет с информация как да изберем правилния домейн. От една страна може да Ви звучи лесно, но от друга избирането на домейн може да се окаже критично за Вашия онлайн бизнес. Затова е важно изборът в самото начало да е правилен.

Регистрация на домейн

За регистрацията на домейна можете да използвате различни варианти. Единият е да регистрирате домейна при една фирма, а хостинга при друга. Някои много уважавани уеб хостинг компании предоставят много атрактивни оферти за регистрация на домейни в пакет с хостинг. Така че не се притеснявайте да се възползвате от такива оферти стига фирмата, от която купувате домейна да е с добър авторитет. В случай че се окажете в някаква битка за преместването на домейна Ви към друг регистратор, винаги можете да се обърнете към ICANN за съдействие. Това е международна организация, която се грижи и контролира домейн имената в интернет.

Друго нещо, върху което е добре да помислите, е домейнът който сте си харесал да не нарушава правата на друга фирма или организация. Домейнът може да е свободен за регистрация, но името може да е патентовано от фирма и да не можете да го използвате. Избирането на домейн, който не нарушава чужди права ще Ви спести бъдещи главоболия и време по съдилища.

Когато регистрирате домейна си е добре да го правите за повече от една година. Една от причините затова е, че можете да получите допълнителна отстъпка за по-дългия период на регистрация. Друга важна причина е, че Google смята сайтове регистрирани за по-дълъг период за по-малко вероятни да са свързани с нелегална дейност, спам и т.н. По този начин ще получите предимство пред други сайтове регистрирани само за 1 година и индексирането на Вашия сайт ще става по-бързо.

Има много домейн регистратори, от които можете да поръчате услугата регистрация на домейн. Не е нужно да избирате най-скъпата, защото в крайна сметка ще получите една и съща услуга. Освен това, някои от фирмите, които продават домейни по-евтино, предлагат и по-качествена поддръжка.

Независимо коя фирма изберете за регистрацията на Вашия домейн, задължително регистрирайте домейна на Ваше име. Някои регистратори регистрират домейните с техните данни и по този начит те са собственици на домейна, а не Вие. Можете да проверите дали Вашия домейн е регистриран на Ваше име на адрес http://www.internic.net/whois.html.

Играта на домейни

В крайна сметка какъв домейн искате? Домейн име, което е свързано с определена ключова дума, за която искате да излизате на по-предна позиция в Google или домейн, който е свързан с името на фирмата Ви или дейността, с която се занимавате? Ако Вашия уеб сайт ще се занимава с продаване на стоки и услуги онлайн, има голяма логика да изберете домейн, в който присъства основната ключова дума, към която се стремите в търсачките и за която има най-много търсения.

Колкото по-кратко е името на домейна Ви, толкова по-лесно ще се запомня. След като се опитате да намерите своя домейн обаче, ще разберете, че повечете домейни от една или две думи са вече заети. Една от алтернативите е да добавите тире между думите или да потърсите различни разширения, за да видите дали за всички разширения въпросният домейн е вече регистриран. Както виждате избора на домейн трябва да бъде добре балансиран, за да извлечете максимална полза от него.

Какво домейн разширение да избера

В днещно време има десетки домейн разширения, между които можете да избирате. Най-популярното за момента остава .com. Това е най-добре разпознаваемото домейн разширение от хората. Препоръчваме да изберете .com домейн, ако успеете да намерите подходящото име за Вас свободно. Разширенията от сорта на .bg, .бг, .co.uk могат да бъдат само полезни за развитието на локален бизнес в съответната държава. Ако се намирате в България не е логично да избирате .co.uk домейн. По-скоро изберете .bg или .eu. Ако смятате, че Вашият бизнес ще се развива главно чрез реклама от уста на уста, тогава се опитайте да изберете възможно най-краткия и лесно запомнящ се домейн.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*