Съвети за избягване на нежелана email поща

По-голямата част от имейл съобщенията в интернет са нежелани. Изпращането на спам email съобщения се превърна в бизнес преди много години. Не е тайна, че чрез изпращането на рекламни email съобщения, могат да бъдат увеличени продажбите и печалбата. Това е основната причина за изпращането на спам. Чрез нежеланите имейл съобщения се изпраща и зловреден код с цел заразяване на компютри. В най-честия случай ботове сканират уеб сайтове онлайн, за да събират имейл адресите, на които след това да бъдат изпращани email съобщения. Много от хората, които изпращат непоискани търговски съобщения, не знаят, че изпращат спам. Те смятат, че това е законно. Дефиницията за спам може да бъде прочетена на https://en.wikipedia.org/wiki/Spamming, където е обяснено подробно какво представлява спама. Изпращането на спам не е позволено в интернет и IP-тата на сървърите, които изпращат спам се блокират в анти-спам листи. Има създадени цели организации, които следят за изпращането на нежелани email съобщения и блокират IP-тата на изпращачите. Една от най-големите организации затова е Spamhaus.

Какво трябва да знаем за нежеланата имейл поща?

Ако използвате сървъра си за изпращането на нежелана имейл поща, ще се срещнете с редица проблеми. Вашият датацентър или интернет доставчик ще получи оплаквания, че от вашите IP адреси се изпраща спам. Съответно те ще се свържат с вас, за да вземете мерки този процес да бъде прекратен и да не се случва отново. Ако не окажете съдействие достъпа до вашия уеб сайт или сървър може да бъде спрян. По този начин сайтът ви ще спре да работи и ще търпите загуби. Много фирми се опитват да разрастват бизнеса си чрез изпращане на спам, но това не е правилния начин. Има много други начини да разширите бизнеса си, ако предоставяте качествена услуга на своите клиенти. Можете да изпращате рекламни имейл съобщения, но само до хора, които са се съгласили да ги получават. Тази практика се нарича email маркетинг и има много добър ефект, когато се изпълнява правилно от маркетингови специалисти. Разликата между двете е, че при email маркетинга имейл адресите са дадени доброволно от хората, които ги притежават и те са се съгласили да получават имейл съобщения от вас. При спам съобщенията имейл адресите се събират автоматично и техните собственици никога не са давали съгласие за получаването на съобщения от вас.

Какво е spamvertising?

Някои фирми се опитват да избегнат блокирането на сайтовете им чрез изпращане на спам съобщенията от отделни сървъри. По този начин оплакването се изпраща към собственика на IP адреса на сървъра, от който се изпраща. Когато уеб сайтът, който се рекламира, се намира на друг сървър от спамещия, това се нарича spamvertising. Този процес също не е законен и уеб сайтове рекламирани по този начин също са обект на спиране. В повечето случаи рекламираните сайтове са страници с качени фалшиви уеб сайтове на големи фирми като PayPal или банки с цел крадене на лична информация. Друга причина е разпространяване на зловреден код с цел компрометиране на компютри, които след това да бъдат използвани за изпращане на спам или атакуване на мрежи и сървъри.

Какво е мейл spoofing?

Мейл spoofing е още един метод за крадене на лична информация в интернет. Това е процес на изпращане на email съобщения от подправени имейл адреси като например billing@paypal.com с цел да ви заблудят. Получателят на съобщението вижда, че то е изпратено до него от billing@paypal.com, който в случая е подправен адрес. Той не разбира затова и изпълнява съответните заръки в съобщението, които обикновено са свързани с предоставянето на данните за PayPal акаунта. По този начин трети лица добиват достъп до него и го използват за пазаруване в интернет. Това е много добре работещ метод, защото повечето хора не са достатъчно технически наясно и се доверяват на тези имейл съобщения.

По какъв начин се изпращат непоисканите имейл съобщения?

Най-голямата част от спам имейл съобщенията се изпращат от компрометирани сървъри, компютри и уеб сайтове. За да избегнете компрометирането на вашия уеб сайт, е много важно да спазвате няколко прости правила. Винаги използвайте трудни пароли за отгатване и винаги обновявайте скриптовете и плугините на сайта си до последна версия. Използването на стара версия на безплатни скриптове, които са публично достъпни, ви дава почти 100% сигурност, че сайтът ви ще бъде компрометиран. За изпращачите на спам е много по-лесно и евтино да създават инструменти, с които автоматично да хакват сайтове, които след това да използват за изпращане на спам. Част от изпратения спам става през закупени за целта сървъри, но той заема значителна част от общия обем.

Как да се защитите от нежелана имейл поща?

Проблемът с нежеланата имейл поща има два аспекта. Първият аспект е изпращане на спам до вашия имейл, а вторият – изпращане на спам от компрометиран ваш уеб сайт или сървър. За да се справите с нежеланите имейл съобщения изпратени до вашата пощенска кутия, можете да използвате редица инструменти. Съществуват безплатни и платени.

Защита от нежелани имейли изпратени до вас

Най-лесният и безплатен начин да филтрирате нежелана поща е чрез използването на инструмента Apache SpamAssassin. Той може да бъде достъпен през вашия cPanel контролен панел. Просто трябва да кликнете на бутона Enable Apache SpamAssassin. След тази промяна сървърът ще започне да сканира всички съобщения изпратени до вас и на база на неговите филтри да сортира събощенията. Тези, които бъдат сметнати за спам, ще бъдат доставени във вашата спам папка вместо в Inbox. В зависимост от грешно филтрирани събщения, вие имате възможност да конфигурирате какъв индекс трябва да бъде достигнат, за да се маркира едно съобщения като нежелано. Също така имате възможността да добавяте имейл адреси, за които да не бъдат прилагани никакви филтри и всички имейл съобщения изпратени от тях да бъдат доставяни директно.

email spamassassin

Друг начин за филтрирането на нежелана поща е чрез прилагане на ръчни филтри от сПанел. Те могат да бъдат конфигурирани след кликване на иконката Global Email Filters в сПанел и изглеждат така.

email filters cpanel

Защита от нежелана поща изпратена от вас

За да се предпазите от това просто трябва да поддържате уеб сайта и сървъра си сигурен по всяко време. Ако спазвате следните правила ще намалите значително възможността уеб сайтът или сървърът ви да бъдат компрометирани и използвани за изпращането на спам.

  1. Използвайте трудни за отгатване пароли като Yt^n;P0_u%dE23VcQ@zQ.
  2. Активирайте автоматично обновяване на скриптовете, които използвате, плугините, темите и каквито други инструменти използвате във вашия уеб сайт, които са публично достъпни.
  3. Ако имате собствен сървър обновявайте неговия софтуер и операционната система редовно.

NS1 от скоро предлага услуга email поща, към която има включена професионална защита от нежелани имейл съобщения. Тя блокира 99.96% от нежеланата поща без допълнителна конфигурация, а цените стартират от 2 лв. на месец.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*