Топ 3 причини уеб сайта и email пощата да са на различни сървъри

Имайки вече 15 години опит на българския пазар за хостинг и регистрация на домейни, отделихме малко време, за да споделим няколко важни съвета. Те са базирани точно на този изключително ценен опит. В над 99% от случаите клиентите на хостинг услуги използват един хостинг план за техния уеб сайт и email поща. Причината затова е, че клиентът не предполага за възможните проблеми, които биха възникнали от тази конфигурация. В тази статия ще опишем основните причини, поради които уеб сайтът и електронната поща трябва да използват различни сървъри.

Надеждност

Сървърите, на които се хостват уеб сайтовете често се засягат от различни проблеми идващи от самото естество на работа на самия уеб сървър. На един сървър за хостинг работят много видове услуги, като например уеб сървър, сървър за бази данни, неймсървър, пощенски сървъри като SMTP/POP3/IMAP, ftp сървър и други. Това усложнява неговата работа и увеличава вероятността за възникване на проблеми. Тези проблеми най-често са свързани с отпадане на услуги или дори на целия сървър, което води до прекъсване на услугата и до възможност за загуба на важна за вас комуникация. В днешно време уеб атаките генерират голяма част от трафика и активността в интернет. По-голямата част от тези атаки са насочени точно към уеб сайтовете, а не към пощенските услуги. По този начин, когато на един сървър се намира както уеб сайта ви, така и email пощата, тогава при проблем страдат и двете. Нашият опит показва, че липсата на имейл услуга води до по-големи проблеми и загуби за всеки бизнес. Затова е от изключително значение тя да бъде подсигурена и да има висока надеждност. Това може да бъде постигнато единствено чрез отделянето на услугата email поща на отделен сървър за тази цел.

Невъзможност за изпращане на имейл съобщения

Случвало ли ви се е IP-то на вашия сървър да бъде блокирано в анти-спам листи? Когато това се случи всички email съобщения, които изпращате се връщат обратно при вас и получателят не ги получава, както е редно да се случи. Блокирането на IP-то на вашия email server обикновено се случва в следствие на изпращане на СПАМ съобщения от него. Те се изпращат от злонамерени лица, които са компрометирали някой от уеб сайтовете на сървъра и го използват за изпращане на нежелана поща или просто са отгатнали паролата и отново са успели да компрометират акаунта, за да го използват в техен интерес. Ако вашата електронна поща се обслужва от отделен email server, вероятността за подобно развитие драстично намалява. Причината затова е, че блокирането в анти-спам списъци става в резултат на компрометиране на уеб сайтове. Ако вашата поща е на отделен сървър, на който не се хостват уеб сайтове, а сървърът се използва единствено за изпращане на email съобщения, тогава този проблем изчезва. Невъзможността за изпращане на имейли в следствие на блокиране е един от основните проблеми свързани с email комуникацята. Отпадането на услугата за email поща в следствие на софтуерни или хардуерни проблеми се случва изключително рядко. Основната причина затова е, че NS1.bg използва облачни сървъри за предоставянето на тази услуга. Всеки управител или собственик на бизнес, за който email комуникацията е от изключително значение, трябва да се замисли и предприеме действия за по-надеждна имейл услуга преди да срещне проблеми. Аз съм сигурен, че няма фирма, която да не се е сблъсквала с проблемите описани в тази статия. Вслушайте се в нашия опит, за да си спестите време и загубена комуникация с вашите клиенти и партньори.

Двойно подсигуряване и анти-спам защита

При изместване на услугата за електронна поща на отделен сървър имате възможност за конфигуриране на двойно подсигуряване. Това подсигуряване може да бъде постигнато по няколко начина, като крайният ефект е невъзможност за загубване дори на 1 съобщение изпратено до вас. С услугата email поща на NS1.bg вие получавате както корпоративна анти-спам защита, която блокира 99.96% от нежеланата поща, така и двойно подсигуряване. Ако вашият мейл сървър, от който теглите вашата поща, е недостъпен поради някаква причина, анти-спам филтриращите сървъри ще задържат съобщенията изпратени до вас докато мейл сървъра не бъде възстановен. Тогава писмата ще бъдат изпратени към него и вие ще ги получите.

Ако комуникацията чрез електронна поща е от важно значение за вашия бизнес силно препоръчваме да отделите тази услуга от хостинга на уеб сайта ви, за да постигнете по-голяма надеждност и безпроблемна работа на вашата поща.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*