Какво е Домейн?

Вдъхновени да започнем своето първо онлайн приключение, най-логично е да се запитаме – „Откъде да започна?“ Макар задачите пред един начинаещ потребител да изглеждат неизброими, можем лесно да сведем всичко до три основни елемента – сайт билдър, уеб хостинг и домейн име. Всички допълнителни екстри и услуги, които можем да срещнем се въртят около тези ключови компоненти. 

Фокусът на днешният материал са именно домейн имената. Ще научим какво представляват, за какво се използват и как да извлечем най-голяма полза от своите домейни.

Но да започнем от самото начало…

Какво представляват домейните?

Всеки уебсайт реално е съвкупност от файлове и/или бази данни, които се помещават на сървър някъде по света. Точната локация на сайта се обозначава с IP адрес, за да може различните сървъри да се „разпознават“ и да знаят откъде да изтеглят нужното съдържание. 

Например, един от многото IP адреси, които са асоциирани са YouTube, е 208.65.153.238

Но тази произволна комбинация от цифри е доста трудна за запомняне от нормалния потребител. Затова, с цел улесняване достъпа до сайта ни за всеки, използваме домейн имена. Те са текстовата репрезентация на IP адреса зад нашия сайт, името което изписваме в адресната лента на браузъра си, когато искаме да видим някоя уеб страница

Следвайки примера по-горе, вместо да изписват IP-то 208.65.153.238, потребителите могат просто да напишат домейна YouTube.com и пак ще стигнат до нужното съдържание.

Днес вече има регистрирани над 366 милиона домейна, а 1-2 милиона имена намират своя нов собственик всяка година.

Какво е Домейн?

Какви са видовете домейн имена?

След като вече сме измислили перфектното име за нашия онлайн проект е време да изберем и неговото разширение. В момента има над 280 различни окончания, с които може да комбинираме домейна си

Те могат да бъдат разпределени в следните категории:

  • Общи домейни (gTLD) – тук попадат всички популярни разширения, които съществуват почти от зората на интернета. Освен безспорния лидер на пазара (.com), тази категория включва и .net, .org, .biz, .info. В исторически план, домейните с окончание .gov, .edu, и .mil също спадат при общите, но регистрацията им е ограничена само за специализирани институции (държавни, образователни, военни). 
  • Домейни с код на държавата (ccTLD) – всяка държава по света има своето резервирано домейн разширение, което може да бъде използвано от лица и компании с бизнес присъствие на конкретното място. Пример за това са .de (Германия), .es (Испания) или нашето родно .bg.
    Все пак, не всички суверенни територии предпочитат да използват даденото им разширение и сключват различни сделки за алтернативната им дистрибуция. Такива например са .tk (о-ви Търкс енд Кайкос) или .ws (Западна Самоа), които са отдали окончанията си за безплатни домейн регистрации. 
  • Нови общи домейни (new gTLD) – преди няколко години, главният домейн орган (ICANN) обяви дистрибуцията на над 500 нови домейн разширения, с идеята да се справят на нарастващата им популярност и намаляващото предлагане. Потребителите вече имат възможността да създадат уебсайт с много по-креативно или нишово окончание като .club, .food, .sport или .store. Kъм тази категория могат да се причислят и различни подгрупи като спонсорирани домейни (.asia, .tel, .travel) или бранд домейни (.youtube, .godaddy, .android). 

Да регистрирам ли домейна си с регионален код?

Каквато и да е спецификата на нашия бизнес, винаги е добра идея да имаме .com версията на избраното ни име. Това обаче не винаги е възможно – четирибуквените .com домейни отдавна свършиха, а дори при 5 и 6-буквените може да имаме голям проблем при намирането на свободно име. 

Освен чудесно допълнение към един .com проект, домейнът с регионален код може да бъде и негова пълна алтернатива. Не всички сайтове целят международна аудитория, а едно ccTLD име може много по-добре да комплементира локален бизнес.

Домейните с регионален код имат и друга удобна употреба – ако компанията ви има различни офиси/клонове из държавата, може лесно да им изградите регионални страници с поддомейни

Не на последно място, колкото повече различни разширения регистрирате, толкова повече ще намалите риска от това някой да се опита да се възползва от нарастващата слава на вашия проект и да „краде“ от уеб трафика ви (т.нар. cybersquatting).

Какво става когато домейнът ми изтече?

Макар много доставчици да дават възможността да регистрирате домейн с хостинг пакета ви, имената винаги са подчинени на организацията ICANN и следват нейните правила за жизнен цикъл при домейна. 

Какво е Домейн?

Всеки домейн може да попадне под един от следните статуси:

  • Available – домейнът е свободен за регистрация.
  • Аctive – домейнът е регистриран и активен. Има си свой собственик и може да придобит само след сделка с него.
  • Expired – след като домейна изтече, собственикът му все още има 30-45 дни да го поднови на стандартни цени и да продължи да го управлява.
  • Redemption – тук вече името ни е в наказателен период и, макар да можем да го подновим, цената вече включва и такса към ICANN, която обикновено е около $150. 
  • Pending Delete – регистрът подготвя домейна за изтриване, след което той ще бъде пуснат обратно на пазара за свободна регистрация. Периодът може да варира от няколко дни до месец, като през това време старият собственик вече няма възможността да го поднови.

Важно е да се отбележи, че различните домейн разширения и компаниите-регистрари могат да варират в условията си за подновяване. Например, .eu домейните нямат никакъв expiration период – след изтичане, те веднага навлизат в redemption фазата и цената им за обновление рязко се увеличава.

Защо да изберем домейн от NS1?

Регистрирането на домейн през портала на NS1 е изключително лесно и интуитивно. На сайта ни ще може да се възползвате от инструмент за проверка на домейни, за да видите дали избраното име е свободно за регистрация. В случай, че името е заето, системата ще ви предложи подходящи алтернативи с различни разширения

NS1 позволява регистрацията на 10 различни разширения на достъпни цени – .com, .net, .org, .info, .biz, .eu, .de, .gallery, .co.uk, .us. Годишната им регистрация варира най-често между 17.99 и 31.99 лв/год

Какво е Домейн?

Дори да сте избрали домейн с разширение извън нашия списък – винаги може да го използвате с хостинг услугите на NS1 като само го насочите към акаунта си с нас

Сред страхотните екстри за домейн клиентите си включваме и лесно DNS уравление, домейн пренасочвания и имейл пренасочвания. Последното е особено удобно ако искате да ползвате името си само за онлайн комуникация.

Заключение

Въоръжени с тези знания, процесът ни по измисляне, регистриране и управление на домейн трябва да е значително по-опростен. Помнете, че името ви е един от първите брандинг елементи, с които клиентите ви ще се сблъскат, така че му отделете достатъчно внимание и разгледайте какво най-близо се доближава до брандинг стратегията на бизнеса ви

Помислете и за домейн разширението, защото от него може да зависи каква аудитория ще може да привлечете и колко свобода за растеж имате. 

FAQ

Q: Koлко струва един домейн?

А: Цените на домейните могат да варират както в зависимост от окончанието, така и заради самото си име. Стандартните цени за регистрация често са в диапазона 17 лв/год до 60-70 лв/год, но има много примамливи и къси домейни, които регистрарът предлага само срещу сериозни, премиум цени, често минаващи няколко хиляди. Същото е положението и със закупуването на домейн, който вече има собственик – цената ще зависи от личната ви договорка, но ако домейнът има висока стойност – то най-вероятно ще ви излезне солено.

Q: Мога ли да регистрирам .US домейн без да се намирам в Щатите?

А: Домейните с разширение .us са малко по-различни от стандартните имена с регионален код. Освен че могат да регистрирани от граждани или бизнеси със седалище в държавата, тези разширения са свободни за придобиване и от физически/юридически лица, които имат интерес да започнат такъв. Поради това, .us домейните са сравнително лесни за регистрация, дори да не сте на територията на Щатите.

Q: Какво е поддомейн?

А: Поддомейните са част от нашия главен домейн и служат за обозначаване на различни важни секции на сайта ни. В зависимост от доставчика и хостинг плана ви, може да създавате от 1 до неограничено количество поддомейни. Примери за такива имена биха били блог секция (blog.mysite.com), форумна част (forum.mysite.com) или пък онлайн магазин (shop.mysite.com). 

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*