Плъгини за WordPress

Плъгини за WordPress

WordPress е най-популярната в света CMS (Content Management System – система за управление на съдържание). Захранва над 40% от всички сайтове. Една от причините да е толкова често предпочитан избор е нейната гъвкавост. 

Благодарение на плъгините (plugins – разширения) можете да добавите хиляди различни функционалности към вашия сайт, без да е необходимо да имате каквито и да било познания в програмирането. В тази публикация ще обясним какво са плъгините, как се инсталират и кои са според нас 10-те най-добри безплатни плъгини за WordPress.

Какво представляват WordPress плъгините?

Плъгините са приложения, които добавят различни функции и характеристики към вашия WordPress сайт, подобно на мобилните приложения, които инсталирате на вашия телефон. Има около 60 000 безплатни WordPress плъгина, достъпни в директорията на WordPress и още хиляди платени.

Всеки плъгин надгражда базовата WordPress инсталация и предвид огромния брой такива – можете да използвате WordPress за почти всяка цел. 

Можете, например, да създадете:

  • Онлайн магазин, като използвате плъгина WooCommerce;
  • Сайт за обяви за работа, като използвате Job Manager;
  • Сайт тип „Социална мрежа“, като използвате BuddyPress;
  • Сайт за фотографии, като използвате Envira Gallery.

Плъгините може да добавят малка функционалност, като добавяне на изображение в сайдбара, или голяма функция и да работят почти като отделна платформа, какъвто е случая с WooCommerce и други от типа. Богатите на функционалности плъгини често имат свои си плъгини, които да разширяват още повече характеристиките на основния.

Как се инсталират?

Можете да намерите безплатен плъгин за WordPress, като разгледате директорията на WordPress, или като я достъпите директно чрез административния панел на сайта ви.

Кликнете на Разширения – Добави нов и в търсачката напишете името на плъгина или желаната функционалност. WordPress ще потърси според вашите ключови думи и ще покаже списък с резултатите.

Плъгини за WordPress

Разгледайте ги, намерете желания плъгин и кликнете на бутона „Инсталирай“. След успешна инсталация бутонът ще се замени с друг – „Активирай“. Можете да кликнете върху него, за да „включите“ плъгина и да можете да го използвате.

Можете да видите списък с всички инсталирани на вашия WordPress плъгини, като кликнете на бутона „Разширения“ и от там също да ги включвате, изключвате или изтривате.

Топ 10 на най-добрите безплатни плъгини

Както вече казахме – безплатните разширения за WordPress са десетки хиляди. В тази класация описваме 10-те най-добри плъгини, които можете да инсталирате на всеки WordPress сайт, независимо от неговия тип.

Akismet Spam Protection

Плъгини за WordPress

Akismet Spam Protection е разработен от Automattic и се инсталира автоматично с всяка WordPress инсталация, но плъгинът не е активиран по подразбиране. Трябва да кликнете на Разширения, за да го активирате.

Akismet е услуга, която филтрира спам коментарите във вашите блог публикации, използвайки собствени алгоритми. Алгоритмите се обучават както от грешки, така и от действия, предприети на други сайтове.

Когато няколко сайта започнат да докладват подобно съдържание като спам, например, Akismet се научава да идентифицира това подобно съдържание като спам и на вашия сайт.

Akismet е идентифицирал над 520 милиарда спам коментара до момента. Използвайки го вие спестявате време, тъй като той автоматично прехвърля спам коментарите в спам папката, без да се налага вие да ги преглеждате и местите ръчно.

Yoast SEO

Плъгини за WordPress

Yoast SEO има над 5 милиона активни инсталации и впечатляваща оценка 4,8 от над 27 000 отзива на потребители. Това е най-популярното разширение за SEO (Search Engine Optimization – оптимизация за търсещи машини, напр. Гугъл).

С негова помощ можете да подобрите On-page SEO-то на вашите страници и публикации, да модифицирате мета заглавията и мета описанията им и да проверите четимостта на текста. Най-голямото удобство е в това, че можете да зададете основна ключова фраза за страницата/публикацията и да оптимизирате съдържанието си спрямо нея, като следвате съветите, които Yoast SEO ще ви предостави.

Също така можете да създадете xml карти на сайта си, които след това да качите в Google Search Console и да използвате за други цели.

RankMath

Плъгини за WordPress

RankMath също е плъгин за SEO. В сравнение с Yoast SEO – той няма толкова много инсталации, но една от причините за това е, че е доста по-нов. През последните години набира доста голяма популярност и има оценка от 4,9 от близо 5000 потребителя.

Подобно на Yoast SEO, RankMath също е отличен инструмент, с който да подобрите оптимизацията на сайта си. Отново можете да настроите своите мета заглавия и описания, да създадете xml карти на сайта си и т.н.

RankMath, обаче, предоставя дори повече функции безплатно. Можете да оптимизирате съдържанието си не за една, а за до 5 ключови фрази. Също така можете да управлявате пренасочванията в сайта си, да следите 404 грешките, да го интегрирате с Google Analytics и да получите препоръки за вътрешни линкове.

XML Sitemaps

Плъгини за WordPress

Споменахме, че Yoast SEO и RankMath генерират xml карти. XML картите на сайта помагат на търсещите машини по-добре да разберат съдържанието на вашия сайт. От тази гледна точка – XML Sitemaps също помага на SEO оптимизацията на сайта ви, като за разлика от Yoast SEO и RankMath, XML Sitemaps предлага функции, ориентирани само към този тип карти.

Разширението има над милион инсталации и предлага опция автоматично да информира търсещите машини при обновяване или добавяне на ново съдържание. Тази функция определено пести вашето време.

Wordfence Security – Firewall & Malware

Плъгини за WordPress

Излишно е да казваме, че сигурността на вашия сайт е от критично значение. Wordfence Security е плъгин, който предлага мощни инструменти за защита и сигурност.

Неговата защитна стена идентифицира и блокира съмнителен трафик, както и спира brute force атаки, като ограничава опитите за вписване в системата.

Вграденият скенер за злонамерен софтуер проверява основните файлове, теми и добавки за злонамерен код, лоши URL адреси, задни вратички, SEO спам, злонамерени пренасочвания и инжектиране на код.

Wordfence Security предлага и още безплатни функции, с които да повишите сигурността на вашия WordPress сайт и не случайно има над 4 милиона активни инсталации и отлична оценка.

iThemes Security

Плъгини за WordPress

iThemesSecurity отново е плъгин, чрез който да подобрите сигурността на вашия сайт. Предишното му име е Better WP Security и е с основен фокус върху разпознаването на уязвимости на плъгини, остарял софтуер и слаби пароли.

С помощта на iThemes Security можете да включите двуфакторно удостоверяване при вписване в WordPress, както и да промените правилата за избиране на парола при регистрация.

Безплатната версия предлага също brute force защита, като плъгинът има мрежа от над милион сайта и при опити за пробив в някои от тях – iThemes Security блокира нарушителя за цялата мрежа.

Освен това, подобно на Wordfence Security – и iThemes Security следи за злонамерени изменения в кода на сайта.

Sucuri Security

Плъгини за WordPress

Sucuri Security също е разширение, работещо в полза на сигурността на сайта ви. Предлага одит на дейността по сигурността, за да видите колко добре плъгинът защитава вашия уебсайт.

Има мониторинг на целостта на файловете, мониторинг на списъка с блокирани файлове, известия за сигурност. Защитната стена се предлага само в платената версия.

All in One WP Security & Firewall

Плъгини за WordPress

All in One WP Security & Firewall предлага доста голям брой функции за подобряване сигурността на сайта безплатно.

Предлага изобразена графично информация за потребителя относно настоящото ниво на сигурност, както и какво може да се подобри. Ориентиран е доста към начинаещите, като разделя настройките на три части: базови, за средно напреднали и за напреднали. Независимо от вашето ниво на експертност можете да направите настройки, с които да подобрите сигурността.

All in One WP Security & Firewall работи главно, като защитава потребителските профили, блокира насилствени опити за влизане в системата и подобрява сигурността при регистрация на потребители. Защитата на базата данни и файловете също е част от характеристиките.

W3 Total Cache

Плъгини за WordPress

W3 Total Cache е разширение, което ви помага да подобрите производителността на вашия сайт. Макар да е безплатно – предлага голям набор от функционалности, и е доста популярно – има над милион инсталации.

W3 Total Cache подобрява SEO, Core Web Vitals и цялостното потребителско изживяване на вашия сайт. Плъгинът повишава производителността на уебсайта и намалява времето за зареждане чрез използване на функции като интеграция на мрежа за доставка на съдържание (CDN) и най-новите най-добри практики.

С него можете да активирате кеширане, минифициране на css и js кодовете и да включите Lazy Load на изображенията.

WP Super Cache

Плъгини за WordPress

WP Super Cache отново работи в полза подобряването представянето на сайта. Подобно на Akismet, то също е разработено от Automattic. Има над 2 милиона активни инсталации, и е най-популярното безплатно разширение за производителност в директорията на WordPress.

WP Super Cache има 3 режима на кеширане, интеграция с CDN и опция за презареждане на кеша.

Заключение

WordPress безспорно е най-популярната платформа за изработка на сайтове в света. Макар да стартира като блог система – днес с нея можете да разработите сайт от всякакъв тип. Причината за това са десетките хиляди плъгини, които добавят различни функции към базовата инсталация на WordPress. В тази публикация обяснихме какво са плъгините и как да инсталирате такива от директорията с безплатни разширения. Също така описахме 10-те най-популярни безплатни плъгини, които можете да инсталирате на всеки сайт – независимо от това каква основна функция изпълнява той.

Петя Колева

Автор

Петя вече близо 10 години се занимава с изработката на сайтове и съпътстващите маркетинг услуги, като SЕО и PPC. Буквално знае как потребителя възприема информацията, която вижда, защото по професия е учила за психолог. В крайна сметка избира да е уеб дизайнер, има стотици проекти зад гърба си и обожава работата си.

Напишете коментар

Задължително поле*