Как да инсталирам WordPress?

Какво представлява WordPress платформата?

WordPress е безплатен и лесен начин да създадете сайт. Стартира през 2003 г. като блог платформа и еволюира до мултифункционална система за управление на съдържанието (CMS – Content Management System). Около 43% от сайтовете в мрежата са базирани именно на WordPress. Това го прави най-популярната CMS с отворен код в света. За нея има разработени десетки хиляди разширения, чрез които да добавите различни функции към сайта си, и също хиляди теми, които да използвате за неговата визия. Няма друга система, за която да има толкова много.

Лицензът на платформата е GPLv2, което означава, че всеки може да модифицира кодовете му безплатно. Благодарение на административния панел – можете да менажирате елементи от вашия сайт, като съдържание, функционалности и други, без да имате познания в програмирането.

Комбинацията от всички тези характеристики: безплатна, популярна и изключително гъвкава платформа, за работата с която не е нужно да бъдете програмист правят WordPress отличен избор за изграждането на вашия сайт.

За кого е подходящ WordPress?

Макар да стартира като платформа за създаване на блогове, днес WordPress е подходящ за почти всякакви цели.

Освен, че е най-популярният инструмент за направа на сайтове, най-голям брой от онлайн магазините също са базирани на WordPress. И не приключваме до тук. С WordPress можете да създадете:

 •       Информативни и бизнес сайтове;
 •       Онлайн магазини и продуктови каталози;
 •       Блогове;
 •      Портфолио сайтове;
 •     Форуми;
 •     Сайтове за недвижими имоти, резервация на хотели, туристически агенции;
 •       Социални мрежи;
 •       И почти всичко останало, за което можете да се сетите.

Към днешна дата разработени с WordPress са сайтовете на Sony Music, The Rolling Stones, Microsoft News, Vogue, Белия дом, Jay-Z, Katy Perry и още известни брандове, личности и институции.

Стъпки при инсталация на WordPress

Можете да инсталирате WordPress по два начина: с един клик, чрез опция в контролния панел на хостинг акаунта и ръчно. Панелите за управление на Cloud VPS сървърите на НС1 също предлагат инсталация с един клик и можете да прочетете как да инсталирате своя WordPress чрез тях.

В тази публикация ще обясним как ръчно да инсталирате WordPress (т.нар. чиста инсталация). Процесът е следния:

 • Стъпка 1: Изтегляне на последната версия на WordPress
 • Стъпка 2: Качване на WordPress на хостинг акаунта
 • Стъпка 3: Създаване на MySQL база данни и потребител
 • Стъпка 4: Как да конфигурираме файла wp-config.php
 • Стъпка 5: Активиране на инсталацията
 • Стъпка 6: Завършване на инсталацията

Изтегляне на последната версия на WordPress

Първо трябва да свалите файловете на платформата на своя компютър. Можете да направите това от:

https://wordpress.org/download/

или 

https://bg.wordpress.org/.

Както казахме – WordPress е безплатна CMS, и свалянето на файловете не изисква нищо друго, освен натискането на бутона за целта.

Качване на WordPress на хостинг акаунта

След като сте свалили файловете на платформата – те трябва да се качат на вашия сървър. Най-популярните начини да се случи това са:

 • да използвате файловия мениджър на вашия хостинг акаунт
 • да използвате FTP клиент

Ако ще използвате файловия мениджър в контролния панел на хостинга, следва да качите архива в директорията, след което да го разархивирате.

Ако предпочитате FTP клиент – първо разархивирате на вашия компютър, след това чрез FTP качвате файловете в директорията.

Създаване на MySQL база данни и потребител

Вече сте качили файловете на сървъра и следващото, което трябва да направите е да създадете базата данни, където WordPress ще съхранява своята информация. Също така трябва да създадете и потребител, който да има правата да менажира тази база данни.

За целта – в контролния панел на вашия хостинг отворете MySQL база данни. На „Създай нова база данни“ напишете името на базата и кликнете на бутона за създаване. Тя ще се появи в таблицата отдолу.

Как да инсталирам WordPress

Идва ред на създаването на потребителя. Обикновено формата за създаване на потребител към база данни се намира на същата страница, след таблицата със създадените бази. Задайте име и парола на потребителя, и най-добре ги копирайте и поставете на удобно за вас място, защото по-късно ще ви потрябват. Създайте потребителя. Той ще се зареди в таблица, подобно на базата.

Как да инсталирам WordPress

Остава да свържете този потребител с базата и да му зададете права да я управлява. Отново на същата страница, обикновено под формата за добавяне на потребители, чрез падащи менюта има настройка за направа на връзката.

Как да инсталирам WordPress

Изберете потребителя и базата, кликнете на бутона. Ще се отвори нова страница, където трябва да сложите отметка всички привилегии и отново да натиснете върху бутона, с който да запазите тези настройки.

Как да инсталирам WordPress

Контролният панел на Cloud VPS сървърите на НС1 ви дава възможност да направите всичко това дори по-лесно. Веднага след формата за създаване на база данни е формата за създаване на потребител и е налице отметка, която да маркирате, за да дадете права на този потребител да управлява базата.

Как да инсталирам WordPress

Как да конфигурираме файла wp-config.php

Направили сте база и сте асоциирали потребител, който да я менажира. Сега трябва да настроите вашия WordPress да ги използва за вашия сайт.

Чрез файловия мениджър или чрез FTP отворете директорията, в която са файловете на вашия WordPress. При чиста инсталация, процесът за която описваме в тази публикация – ще видите файл wp-config-sample.php. Променете името му, за да получите wp-config.php. След това го отворете за редактиране. Намерете частта, която съдържа следните текстове:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name_here’);

/** MySQL database username */ define(‘DB_USER’, ‘username_here’);

/** MySQL database password */ define(‘DB_PASSWORD’, ‘password_here’);

И заменете database_name_here с името на вашата база данни. Съответно на username_here и password_here поставете потребителското име и паролата на създадения от вас потребител. Уверете се, че по грешка не сте изтрили някоя кавичка (‘), и, че сте изписали точно името на базата, потребителя и паролата. Това е важно, защото при неправилно изписване – вашият WordPress няма да може да се свърже с базата данни.

Запазете файла.

Активиране на инсталацията

В нов прозорец на вашия браузър напишете домейна, за който инсталирате WordPress. Ако правите тази инсталация в основната директория на домейна, ще бъдете пренасочени към:

https://example.com/wp-admin/install.php

Ако инсталирате в поддиректория на домейна, пренасочването ще бъде подобно на това:

https://example.com/yoursubfolder/wp-admin/install.php

При правилно изпълнени стъпки до момента ще се зареди панела за инсталация на WordPress.

Завършване на инсталацията

Инсталацията е почти завършена. Изберете езика, на който искате да бъде вашия сайт и натиснете на бутона за продължаване.

Как да инсталирам WordPress

На новата страница напишете името на вашия сайт, като правете разлика между домейн и име. На „Име“ можете да напишете името на вашата фирма, онлайн магазин и т.н. Задайте потребителско име и парола, с които занапред ще достъпвате административния панел на вашия WordPress. Уточняваме, че това няма нищо общо с потребителя и паролата, които създадохте за управлението на вашата база данни. Напишете и вашия мейл.

Ако по някаква причина не желаете Гугъл и другите търсещи машини да индексират сайта ви в резултатите от търсене – можете да сложите отметка на полето за целта.

Как да инсталирам WordPress

Натиснете на бутона за инсталация и изчакайте. При успешна инсталация ще се зареди съобщение:

Успех! WordPress беше инсталиран.

Ръчна инсталация

Този подход е за по-авантюристично настроените потребители и девелъпърите, които имат нужда от по-модифицирана WordPress среда. Макар да не е особено сложен, този начин не е препоръчителен ако не сте сигурни точно какво правите. 

Ето и стъпките за най-лесна ръчна инсталация на WP:

 1. Свалете софтуерния пакет на WordPress от официалния сайт.
 2. Разархивирайте в избрана папка на локалния си компютър.
 3. Време е да преместим файловете от компютъра на хостинг сървъра си. Това може да стане по три начина – вградения в контролния панел File Manager, чрез FTP клиент или с помощта на SSH терминал
 4. Сега трябва да създадем нова датабаза. Може да направим това през контролния панел -> Databases -> MySQL Database Wizard.
 5. Попълнете името на датабазата на следващата стъпка.
 6. След това трябва да въведем администраторско име и парола. Натиснете Create User след като сте готови. Добра идея е да запишем някъде тези данни, защото ще са ни нужни малко по-късно.
 7. Може да изберем опцията Add Privileges на следващия екран и да продължим с Next Step.
 8. Сега трябва да се върнем във File Manager-a и да намерим файл с името wp-config-sample.php в папката, където по-рано преместихме WordPress. Сменете името на файла на wp-config.php и изберете опцията Edit.
 9. Ще видите страница с програмен код. Търсете следните редове:

/** The name of the database for WordPress */ 
define( ‘DB_NAME’, ‘database_name_here’ );

/** MySQL database username */ 
define( ‘DB_USER’, ‘username_here’ );

/** MySQL database password */ 
define( ‘DB_PASSWORD’, ‘password_here“ ); 

/** MySQL hostname */ 
define( ‘DB_HOST’, ‘localhost’ );

 1. Подменете database_name_here, username_here и password_here с данните на датабазата, която създадохме по-рано.
 2. Кликнете на Save Changes, за да запазите промените.
 3. Отворете нов браузър прозорец и изпишете следния адрес, за да стартирате WordPress инсталацията:

https://yourdomain.com/wp-admin/install.php

Note: Това е правилният URL адрес ако сте инсталирали WP в главната public_html папка. Ако файловете са в подпапка – добавете името ѝ след това на домейна си. 

 1. Трябва вече да виждате екранът за конфигурация. Изберете желания език и въведете данните за инсталацията на следващата стъпка. 
 2. Натиснете Install WordPress и изчакайте завършването на процеса.

Ето, че можем да инсталираме WordPress дори ръчно, без особени затруднения или нужда от външна помощ.  Независимо кой начин ще изберете – безкрайните възможности на най-предпочитаната CMS платформа са само на няколко клика разстояние!

Свържете се с екипа на NS1 ако желаете да получите повече информация или помощ за вашия WordPress проект

Допълнителни съвети

Инсталацията на WordPress е само началото на развитието на вашия сайт. За да изглежда той по начина, по който желаете – ще трябва да изберете и настроите тема, а за да има той нужните ви функции – трябва да инсталирате и настроите съответните разширения.

Първото нещо, на което ще ви обърнем внимание след инсталацията, обаче, са основните настройки на вашия WordPress сайт. Впишете се в административния панел на сайта, като ползвате потребителското име и паролата, които създадохте по време на инсталацията. Кликнете на бутона „Настройки“. На „Име на сайта“ следва да видите името, което написахте в процеса на инсталация. Съветваме ви да попълните полето „Описание“, като в рамките на 150-160 символа напишете основната дейност/цел на сайта. Името и описанието на сайта са елементи, които се зареждат в резултатите от търсене в Гугъл и с тях подканвате потребителите да отворят именно вашия сайт.

Ако към домейна има инсталиран SSL сертификат, било то безплатен или платен, уверете се на същата страница, че домейнът е изписан с https:// на „WordPress адрес“ и „Адрес на сайта“.

Заключение

Има много причини, поради които WordPress да е най-често избираната CMS. Към вече описаните от нас, като популярност, гъвкавост, безплатен отворен код, огромен брой разширения и теми от и не на последно място – ненужността от познания в програмирането, можем да добавим също голямата база от форуми, в които можете да потърсите помощ и съвети.

Начините, по които да инсталирате WordPress за вашия сайт са два – чрез бърза функция в контролния панел на хостинг акаунта ви, или ръчно. В тази публикация обяснихме как се прави именно ръчната, или т.нар. чиста инсталация на WordPress.

Пожелаваме ви успех!

Петя Колева

Автор

Петя вече близо 10 години се занимава с изработката на сайтове и съпътстващите маркетинг услуги, като SЕО и PPC. Буквално знае как потребителя възприема информацията, която вижда, защото по професия е учила за психолог. В крайна сметка избира да е уеб дизайнер, има стотици проекти зад гърба си и обожава работата си.

Напишете коментар

Задължително поле*