Как да си направим блог в wordpress

Как да си направим блог в wordpress

Блогът представлява страница от сайт или отделен сайт, състоящ се от подредени в обратно хронологичен ред публикации, които се категоризират в една или няколко теми. Думата „блог“ съществува още от 1999г., но най-вече през последното десетилетие тя става известна. 

С цел улесняване създаването на блог сайтове през 2003г. е разработена и платформата WordPress. Днес тя е най-популярната в света система за създаване не само на блогове, но и на сайтове от всякакъв тип. В тази публикация ще обясним как да си направите блог в WordPress.

Какво е блог страница?

Блогът е онлайн журнал, който се менажира от един или повече човека или цяла компания. Той предлага често обновявано съдържание по определена тема или теми, което се представя на потребителя под формата на публикации. Те са подредени обикновено от най-новата публикация към най-старата, т.е. в обратно хронологичен ред. 

Блогът може да бъде отделен сайт, или да бъде част от сайт. Когато той е част от сайт, представлява страница от него и именно тя се нарича „блог страница“.

Защо блог страницата е важна за нашия уеб сайт?

Блогът е начин да демонстрирате своята експертност, чрез писането на уникално съдържание, базирано на вашите знания и опит. Това на свой ред изгражда доверие в читателя. С блог публикациите повишавате също видимостта на сайта в уеб търсачките и респективно – трафика към него.

Блогът е и начин да задържите потребителите на сайта си за по-дълго време. Колкото повече потребители задържите – толкова повече се засилва ангажираността им. Става и по-вероятно те да споделят прочетеното в социалните мрежи и така да достигнете до още хора. 

Като резултат от всичко гореописано се повишава разпознаваемостта на бранда ви и неговото налагане, което е една от основните цели на всеки сайт. И това са само част от позитивите на една блог страница.

Стъпки при създаването на блог страница

Да си направите блог не е нито сложно, нито бавно. Благодарение на платформата WordPress не е нужно и да имате познания в програмирането. И не на последно място – WordPress е безплатна система, което означава, че можете да си направите блог безплатно. Обобщили сме процеса в следните 5 стъпки:

Стъпка 1 – избор на домейн и хостинг план

Всеки сайт в уеб пространството се нуждае от домейн и хостинг, за да съществува. Домейнът представлява името на сайта, например:

vashiatblog.com

Хостингът е място от сървър, на което се съхраняват файловете на сайта. Можете да прочетете по-подробно какво е домейн и какво е хостинг.

За стартирането на вашия блог е необходимо да закупите домейн. Съветваме ви да изберете име, което се изписва и произнася лесно, и едновременно с това представя отлично вашата идея или вашия бранд. Също така би било полезно да проверите дали можете да използвате същото име за бъдещите социални мрежи, които ще използвате за популяризацията на блога ви.

След закупуването на домейна трябва да изберете хостинг план. Именно хостингът оказва влияние върху представянето на сайта и неговата скорост, затова решението е не по-малко важно от избора на домейн. В NS1 предлагаме богат избор от хостинг планове, подходящи за всякакви цели и отговарящи на всякакво търсене.

Ще ви бъде удобно, ако закупите и двете услуги от един и същи доставчик, тъй като менажирането им от един профил спестява време и улеснява техническата им поддръжка.

Стъпка 2 – инсталирайте WordPress

Инсталацията на WordPress се прави на хостинг акаунта. Тя може да се случи по два начина – чрез т.нар. „инсталация с 1 клик“, или ръчно.

Безспорно първият вариант е много по-бърз и лесен и е подходящ и за начинаещи. Управляемите VPS планове на НС1 предлагат уникален по рода си контролен панел за управление и можете да прочетете как да инсталирате WordPress с 1 клик чрез панела.

Понякога се случва инсталацията с 1 клик да е невъзможна и тогава трябва да пристъпите към ръчна такава. Тя се случва малко по-бавно като процес и от вас се изискват повече действия, но отново и начинаещ може да се справи със задачата. 

Необходимо е да свалите последната версия на WordPress, да я качите на сървъра, да създадете база данни и потребител към нея и да следвате инструкциите на инсталатора. Можете да прочетете всички стъпки за ръчна инсталация на WordPress.  

Стъпка 3 – Инсталирайте тема за вашия блог

След успешна инсталация ще можете да достъпите административния панел на вашия WordPress блог. Чрез панела се управлява всичко на сайта – неговото съдържание, визия, функционалност. Именно той ви дава възможността да менажирате аспектите на сайта си, без да имате познания в програмирането.

Темите са файлове, които определят дизайна на WordPress сайта. Съществуват над 10 000 безплатни теми в директорията на WordPress и още хиляди платени. Изборът ви наистина е огромен и няма друга платформа, която да предоставя такъв. 

За инсталация на тема, кликнете на бутона „Изглед“ в лявата лента на административния панел, след което кликнете на „Теми“. Това ще зареди активната към момента тема и всички останали, инсталирани на вашия сайт. 

как да си направим блог в wordpress

Чрез клик върху бутона „Добавяне на нова“ ще се зареди директорията с безплатни WordPress теми, където можете да използвате търсачката или просто да разгледате каталога и да изберете своята тема. Нужно е да кликнете върху „Инсталирай“, а след това и върху „Активирай“, за да се приложи тя за блога ви.

След това отново от бутона „Изглед“, но този път от „Настройки“ можете да редактирате елементите на вашата тема, като например цветове, разположения, шрифтове и т.н. 

как да си направим блог в wordpress

За ваше улеснение можете да прочетете и най-добрите WordPress теми, подходящи за всякакъв тип сайтове, включително и за вашия блог.

Стъпка 4 – инсталиране на плъгини

Плъгините са другият елемент, който можете да инсталирате на вашия WordPress. И ако темите определят визията, то плъгините определят функционалността на сайта ви. По подразбиране WordPress се инсталира с възможност за добавяне на страници и публикации, но всички останали функции от които може да се нуждаете – следва да добавите чрез плъгините.

За целта кликнете на бутона „Разширения“ в лявата лента на административния панел. Подобно на темите – ще се зареди списък с всички инсталирани разширения на вашия сайт

С клик върху бутона „Добавяне на нов“ ще достъпите директорията с над 60 хиляди безплатни разширения за WordPress. Тъй като ръчното търсене в такава огромна база би отнело доста време и на практика е излишно – съветваме ви да използвате търсачката, за да намерите необходимата ви функция.

как да си направим блог в wordpress

След като я откриете – кликнете на бутона „Инсталирай“ и след това на „Активирай“, за да включите плъгина за ползване. Това, което остава да направите накрая е да настроите самата функция, ако тя се нуждае от това.

Можете да прочетете и кои плъгини са подходящи за всеки тип WordPress сайт.

Стъпка 5 – добавяне на нови публикации

Ако сте приключили с всичко до тук – вашият блог е готов за своите първи публикации. Именно това е действието, което ще правите най-често занапред в блога си – да добавяте съдържание.

Необходимо е да кликнете на бутона „Публикации“ в познатата ви вече лява лента на административния панел. Подобно на описаното до сега – след клик ще се заредят всички налични публикации

как да си направим блог в wordpress

Чрез бутона „Добавяне“ ще се отвори страница, в която следва да напишете заглавието и съдържанието на вашата публикация, да изберете заглавна снимка за нея и категория, към която да я асоциирате (или да създадете такава). С клик върху синия бутон „Публикуване“ в дясно вашата публикация ще стане достъпна за вашите читатели.

как да си направим блог в wordpress

Допълнителни съвети и препоръки

Създали сте успешно своя WordPress блог, и дори сте написали първите си публикации. Но как да достигнете до повече читатели? 

Най-важното е да пишете уникално съдържание, да разчупвате текста с интересна медия (изображения, видеа, графики и др.) и да се изказвате по начин, който е разбираем от вашата целева аудитория. Ако вашите публикации са написани интересно, увлекателно и достъпно ще изградите по-лесно своята мрежа от редовни читатели и последователи.

Полезно за вас би било и активното участие в социалните мрежи. Изберете тези, които обичате да ползвате и създайте профили на блога си. Споделяйте актуална информация, участвайте с коментари, предизвиквайте последователите си с въпроси и анкети. Можете също така да споделяте линкове към публикациите си в групи, в които това, за което сте писали ще е от полза на потребителите.

Може също така да обмислите използването на мейл маркетинг. Поканете читателите си да се абонират за мейл бюлетин, който да им изпращате периодично и с който да ги информирате за нови статии във вашия блог

И определено не на последно място – оптимизирайте съдържанието си за търсещи машини, като Гугъл. По-лесното откриване на блога ви при търсене не само ще засили трафика към сайта ви, но ще ви създаде група от истински фенове.

Петя Колева

Автор

Петя вече близо 10 години се занимава с изработката на сайтове и съпътстващите маркетинг услуги, като SЕО и PPC. Буквално знае как потребителя възприема информацията, която вижда, защото по професия е учила за психолог. В крайна сметка избира да е уеб дизайнер, има стотици проекти зад гърба си и обожава работата си.

Напишете коментар

Задължително поле*