Softaculous – Инсталация на приложения с един клик

Softaculous е инсталатор на приложения, който Ви позволява да извършвате инсталации на софтуер на сървъра си с максимална леснота. Например ако искате лесно и сигурно да качите система за управление на съдържанието (content management system), но не знаете как, то Softaculous е Вашето решение. Разполагате с богат избор от CMS-и, които можете да използвате в зависимост от целите си. Можете да го откриете, като отделна секция на начална страница във Вашия cPanel. Секцията Softaculous Apps Installer е разделена на два реда. През горния ред можете да избирате конкретен CMS, ако вече знаете кой искате да инсталирате. В случай, че се колебаете можете да използвате втория ред, в който CMS-ите са групирани по категории според приложението си.

В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните CMS-и, които можете да инсталирате през Softaculous на Вашия уеб хостинг, както и техните основни интеграции.

Форуми – В случай, че искате да стартирате форум, можете да инсталирате една от следните системи: phpBB, SMF, MyBB и други. phpBB и SMF са едни от най-разпространените платформи за управление на форуми в световен мащаб, затова Ви препоръчваме да използвате една от тях. Полезно е да се има предвид, че SMF е по-подходящ за форуми с много голям брой потребители и сериозно натоварване.

Онлайн магазини – Когато става въпрос за онлайн магазини нещата са малко по-относителни, защото много платформи могат да бъдат адаптирани за управление на онлайн магазини чрез плъгини, независимо че не са били предвидени за това първоначално. Въпреки това нашето мнение е, че е добре да се придържате към CMS-и създадени специално за целта, тъй като те са по-стабилни и имат повече функционалности. Нашите фаворити в категорията са Magento и OpenCart. Magento е по-подходящ за по-големи магазини с няколко хиляди продукта и нагоре, докато OpenCart е за магазини с по-малко продукти.

Блогове – Softaculous Ви предлага множество опции за Блог CMS, но нашия съвет е да се придържате към абсолютния лидер в областта – WordPress. WordPress съществува вече повече от 11 години и има огромна база от надстройки (plugins), както и една от най-големите CMS общности в света. Тази система е толкова гъвкава, че в днешно време на нея се правят всякакви сайтове от лични блогове до бизнес сайтове и онлайн магазини. Ако по някаква причина не харесвате WordPress бихте могли да пробвате и друг CMS – Drupal, който макар и в по-малка степен също предлага добри функционалности.

Фирмени, лични и общи сайтове – Ако търсите CMS за Вашия фирмен или личен сайт, то тогава можете да се обърнете към някоя от системите с по-обща насоченост. Един от вариантите, който Ви предлагаме е Joomla. Доста потребители смятат, че управлението с Joomla е малко по-сложно, но това усещане изчезва веднага след като се запознаете по-подробно с платформата. Някои от основните предимства на Joomla са, че:

√    генерира много чист код базиран на много добри практики
√    напълно отговаря на последните изисквания на Google
√    разполага с огромна база данни от потребители и документации
√    предлага огромен избор от безплатни и платени надстройки (plugins)

Ако все пак смятате, че Joomla не е за Вас, то тогава може да се обърнете към WordPress или Drupal.

Ако имате нужда от повече информация относно правилния CMS за Вашите цели можете да се обърнете към някои от нашите консултанти или да оставите коментар.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*