Какъв домейн е най-подходящ за Вашия сайт

В момента на пазара на домейни съществуват над 280 различни вида разширения. Ако сте решили да купувате нов домейн за Вашия сайт, тази статия може да Ви помогне да направите правилния избор.

Защо има толкова много видове домейни? Разширенията на домейни като .com, .net, .org, .bg и т.н. са най-често съкращения и имат за цел да категоризират сферата на Вашия сайт. Нека да разгледаме някои основни видове и техните предназначения:

√    Домейните .com са съкратени от думата company и са най-разширените и разпознаваеми домейни по света в днешно време. Въпреки че домейнът е бил предвиден основно за фирмено и бизнес ползване, сега той се използва от всякакви сайтове. Той е най-известен и най-удобен за хората.

√    .net  домейнът е съкратен от network. Първоначално е бил замислен за ползване от компании в областта на мрежовите технологии, като например доставчици на интернет и подобни. В днешно време хората, често го използват, когато желаният от тях домейн с .com е зает.

√    .org е домейн, който произлиза от думата organization. Създаден е най-вече за употреба от non-profit организации, като например фондации и други подобни дружества.

√    Отделно има стотици разширения за всяка отделна държава (.bg ; .us ; .co.uk ; .it и много други). Ако стартирате уебсайт или онлайн бизнес, който ограничава дейностите си само в рамките на дадена държава, то тогава този домейн е подходящ за Вас. Например изследвания показват, че англичаните предпочитат да пазаруват от онлайн магазини с домейн .co.uk.

√    Последната мода в областта на домейните е използването на цели и по-описателни думи, като например .democrat, .pub, .photography, .reviews, .ninja и много други.

Домейни на кирилица: Може би сте срещали домейни изцяло написани на кирилица, като моятдомейн.бг например. Тези домейни са относително нови и бяха въведени с цел улеснение на интернет потребителите в държави като Русия и България. Като цяло потребителите не обичат да превключват на кирилица само, за да изпишат домейна на сайта Ви.

При такъв огромен избор от разширения може да Ви се струва прекалено трудно да изберете правилен домейн. Ако следвате следващите стъпки обаче, рискът да сгрешите е много малък:

√    Опитайте се да купите възможно най-краткия и лесен за изписване домейн, който отговаря на Вашата цел. Въпреки че повечето хубави домейни са вече заети, все още не е толкова трудно да се купи хубав и кратък .com домейн. При .bg възможностите са още повече.

√    Избягвайте сложни за изписване думи с много съгласни и специални символи. Може би Ви се иска да поберете пълното име на Вашата дейност плюс адреса Ви в рамките на домейна, но ако го направите Вашите потребители ще се измъчват всеки път, когато трябва да въвдат домейна в браузъра си. Домейн от вида: www.my-cool-restaurant-is-now-open-24-7.com е груба грешка от маркетингова гледна точка. Вместо това улеснете потребителите си и използвайте www.247restaurant.com или подобно.

√    Избягвайте да купувате странни разширения за домейни, само защото любимото Ви вече е заето. Много хора купуват домейн .tv, защото смятат, че е съкратен от думата television, но всъщност това е локалния домейн на остров Тувалу. Ако имате бизнес локализиран в България и използвате домейн на остров Тувалу, рискувате Google никога да не го покаже на български потребители. В крайна сметка няма логика да се показва сайт от остров Тувалу на български посетители нали така?

√    Домейни като .photography може да изглеждат много приятни, но всъщност са изключително дълги и тъй като са толкова рядко срещани, много хора дори не знаят, че това са домейни и се чудят какво да правят, когато ги видят. Помислете и за мнозинството от хора, които използват мобилни устройства и трябва да изписват домейна Ви, чрез виртуалната си клавиатура. Те ще са ви благодарни ако Вашият домейн е кратък и лесен за изписване.

В NS1 предлагаме всички смислени домейни на чудесни цени! Ако имате нужда от съдействие, свържете се с някой от нашите консултанти и ние ще Ви насочим.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*