SSD или HDD сървър? Има ли значение диска?

Какво е значението на диска във Вашия сървър? Всички компоненти имат еднакво значение за правилната работа на всяка сървърна система. За какво е нужен твърд диск и какви са неговите характеристики? Как той афектира работата на системата? Какъв вид диск да изберете, за да получите максималното от Вашия сървър? На всички тези въпроси ще отговорим отдолу, но нека преди това да обясним какво е HDD диск и какво е SSD диск.

ssd-vs-hdd-server

HDD диск

Това е магнитен носител, на който записваме данни, които след това можем да прочетем. Няма да влизаме в особени детайли относно как точно работи този вид устройство, а вместо това ще обясним какви са неговите основни предимства и недостатъци, когато говорим за уеб сървъри или сървъри за бази данни.

Основни предимства

  • Ниска цена
  • Възможност за голям капацитет и побиране на много данни на един диск

Основни недостатъци

  • По-бавен от SSD диск
  • По-бързо се чупи

SSD диск

SSD дисковете се използват масово от няколко години насам. Важно е да отбележим, че съществуват два вида дискове. Едните са насочени към крайните потребители и са подходящи за персонални компютри. Вторите са насочени за използване в сървърна среда, където дисковете са подложени на непрекъснато натоварване. Една от основните разлики между SSD дисковете, е колко пъти те могат да бъдат презаписани. Докато потребителските могат да издържат на няколко стотин гигабайта от записване, сървърните издържат хиляди терабайти, преди да се счупят и да имат нужда от подмяна.

Основни предимства

  • Висока скорост и производителност
  • Висока надеждност

Основни недостатъци

  • Висока цена

Извод

ssd-vs-hdd-graph

От посочените предимства и недостатъци става ясно, че за съхранение на големи обеми от данни, като архивни копия например, е по-подходящо да изберем сървър с HDD дискове. Ако имаме нужда от сървър, който трябва да извършва много на брой дискови операции постоянно, тогава имаме нужда от сървър със SSD диск.

От какъв сървър имам нужда?

В случай, че искате да използвате сървъра за съхранение на файлове и той да играе роля на ftp сървър или backup сървър, тогава е по-логично да използвате SATA дискове. Ако искате да конфигурирате сървър, на който да хоствате Вашия уеб сайт, емейл сървър и бази данни, тогава имате нужда от SSD дискове. Това разбира се е идеалния вариант. Ако Вашия уеб сайт не е толкова популярен, а имате нужда от повече дисково пространство, то избора на SATA дискове няма да доведе никакви проблеми със себе си. За да можете правилно да прецените кой вид дискове да изберете, е най-добре да се свържете със специалист, който да Ви даде съвет. Това може да бъде Вашият системен администратор или Вашата хостинг фирма.

Защо дискът е важен?

Повечето потребители смятат, че единствената роля на диска е за записване на данните и единствената негова характеристика е обемът от данни, които може да съхрани устройството. Това далеч не е така. Друга основна характеристика на дискът е неговата бързина. Колко бързо можете да чете и пише, а както и колко на брой операции може да извърши за една секунда. В един стандартен уеб сървър броят на операциите за четене и запис са разпределени 1 към 5. HDD дисковете се в десетки пъти по-бавни от SSD дисковете. Когато Вашият сървър е натоварен и трябва да прави много на брой записи, тогава дискът е от голямо значение за ефективността на сървъра. Ако дискът е бавен, останалите компоненти на сървъра и най-вече процесорът, ще чакат диска да завърши операцията по записване преди да може да получи нова заявка за запис. Това води и до забавяне при зареждането на Вашия уеб сайт.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*