Какви видове хостинг услуги съществуват

1bgАко сте решили да създадете уебсайт за Вашата компания, то непременно ще бъдете изправени през изпитанието да изберете хостинг доставчик. Хостингът е вид услуга, която свързва Вашия сайт с интернет и се грижи за поддръжката му. Това се случва с помощта на много мощни компютри, наречени сървъри. Според разликите в сървърите уеб хостинг компаниите предлагат различни хостинг планове, подходящи за уебсайтове с всякакво предназначение и големина.

Тъй като надпреварата между собствениците на хостинг бизнес е ожесточена, всеки от тях се старае да предложи все по-атрактивни и изгодни пакети на своите клиенти. По тази причина изборът на хостинг доставчик и план се усложнява многократно и съответно изисква доста време за проучване, сравнения и заключения. За да съумеете да направите най-доброто решение за Вашата страница, ще Ви представим основните характеристики на всеки от различните видове хостинг в следващите редове.

Споделеният хостинг е подходящ за персонални сайтове и блогове. При него на един сървър се намират много акаунти, понякога до 1000 на брой. Повечето от тях разполагат и с повече от 1 уебсайт. Основният проблем на този вид хостинг е, че всички акаунти споделят ресурсите на сървъра. Това означава, че ако в някакъв момент при един от тях възникне неочаквано голям трафик и се наложи той да използва 80% от общите ресурси, то останалите акаунти ще разполагат с едва 20% от останалите и сайтовете им ще бъдат бавни или въобще недостъпни. Ако пък някой от останалите сайтове на сървъра е нападнат от хакери или прояви някаква грешка в кодирането, то тези проблеми ще се отразят негативно и на останалите сайтове, тъй като всички споделят една и съща операционна система. Това явление е наречено „ефектът лош съсед“. За съжаление, подобни проблеми не могат да бъдат предвидени от другите акаунти на сървъра и често настъпват съвсем ненадейно. Споделянето на ресурсите, както можете да се досетите, означава, че няма как да Ви бъдат разпределени особено големи количества пространство, процесорно време, памет и така нататък. А и често представянето на сайта Ви няма да е на високо ниво понеже ще бъде повлияно от действията на другите потребители. Това би довело и до по-ниска позиция в ранкирането на Google. От гледна точка на сигурността, ситуацията също не е блестяща поради факта, че всичките Ви „съседи“ ще имат достъп до Вашите файлове. Тъй като сървърът е поддържан от доставчиците, така че да осигурява оптимално представяне на всички сайтове, Вие няма да можете да правите каквито и да е модификации по него, тъй като това би повлияло и останалите акаунти. От друга страна, този вид хостинг е много изгоден от финансова гледна точка, тъй като разходите се поделят между всичките потребители. Освен това, е съвсем лесен за ползване от техническа гледна точка, тъй като всичко ще е предварително инсталирано от Вашия хостинг доставчик. По тези причини е изключително добър вариант за сайтове с малък брой посещения.

Виртуалният сървър (virtual private server – VPS) има известни прилики със споделения хостинг. При този вид хостинг, Вие отново ще споделяте сървър с други акаунти (много по-малко на брой), но ще бъдете отделени от тях чрез виртуален слой. Това всъщност ще Ви предпазва от гореспоменатия ефект, а пък и ще разполагате изцяло и самостоятелно с количеството ресурси, за които заплащате. Сигурността също е на ниво, тъй като акаунтите не споделят операционна система и нямат достъп до информацията на останалите. Много от доставчиците на хостинг предоставят на клиентите и контрол върху Firewall и други настройки по сигурността. Освен това, при този вид хостинг ще можете да увеличите количеството на ресурсите, които ползвате, в случай, че сайтът Ви се разрасне. По тази причина виртуалният сървър е много добра опция за бизнес уебсайтове, които предполагат развитие. Този вид хостинг обикновено е определян от клиентите като най-балансиран, тъй като съотношението между качество и цена е оптимално. Разходите не би трябвало да представляват особено проблем за Вас, тъй като повечето от тях се поделят между акаунтите. А и ще можете да правите модификации по софтуера по Ваш вкус, което значи, че ще е възможно да инсталирате например апликации за подобрение на сайта Ви. Добре е да знаете, че виртуалният сървър се предлага като управлявана и неуправлявана услуга. Управляваният сървър означава, че Вашият хостинг доставчик ще се грижи за конфигурацията, обновленията и поддръжката на сървъра. Ако възникне какъвто и да е технически проблем, той ще бъде на негова отговорност. Както можете да се досетите, неуправляваният сървър ще остави всички технически въпроси около сървъра във Ваши ръце. Това не е добра идея освен ако нямате отлични програмни знания и много свободно време. Ние предлагаме на нашите клиенти напълно управляван VPS, което им дава възможност да се фокусират изцяло върху бизнеса и маркетинговите си стратегии. Много от потребителите използват виртуалния сървър и с други цели – като игрален сървър или пък като пространство, на което да оставят торенти за сийдване.

Ако решите пък да изберете нает сървър, то Вие всъщност ще разполагате със собствен сървър. Докато при виртуалния сървър все пак споделяте физическата машина с други потребители, то при наетия тя ще е изцяло на Ваше разположение. Тази опция ще Ви дава много повече свобода от вече споменатите, но пък може да се превърне в проблем във финансово отношение, тъй като е доста скъпа. Въпреки че шансът от съприкосновение с останалите акаунти е минимален при виртуалния сървър, то в този случай е напълно невъзможен. С този вид хостинг, Вие отново ще можете да увеличите количеството на ресурсите, които ползвате и докато при виртуалния сървър все пак ще трябва да се сблъскате с известни ограничения, то при наетия не съществуват подобни условия. Ще можете сами да изберете операционната система, както и да правите промени както по софтуера, така и по хардуера. По тази причина препоръчваме тази опция на клиенти, които имат особени изисквания към хардуера – някои от апликациите могат да бъдат инсталирани единствено при специални настройки на твърдия диск. Вследствие на възможността да въвеждате каквито и да е подобрения, представянето на сайта Ви ще бъде на много високо ниво. Освен това, поради факта, че сървърът е изцяло във Ваши ръце, сигурността на поверителната Ви информация ще е гарантирана, което е от голямо значение за уебсайтове, в които се извършват парични транзакции или пък за такива, които изискват много лична информация от своите потребители. С този вид хостинг Вие ще получите собствен IP адрес, което пък е важно за онлайн магазини например. От друга страна, ще трябва сами да се грижите за поддръжката на сървъра. Ако не притежавате особени познания по техническата част, ще ви се наложи да плащате за сървърен админ или пък да закупите управляван хостинг пакет от Вашия доставчик, а тези опции не са особено финансово изгодни. Също така, ако възникне проблем с хардуера, вероятно ще трябва да чакате повече време, за да бъде отстранен, докато при другите видове хостинг повреденият модул веднага се заменя от друг. В общи линии този вид хостинг услуга е подходяща за сайтове с много посещения на месец (над 100.000).

Облачният сървър се различава от всички гореспоменати значително. Всъщност тази разлика се стича във факта, че сайтът Ви няма да се обслужва от един, а от мрежа от сървъри, свързани помежду си. Именно тази система от сървъри представлява така нареченият облак. Това означава, че който и сървър да откаже, то сайтът Ви ще продължи да работи, ползвайки ресурсите от останалите. Точно по този начин е гарантиран постоянната достъпност и добро представяне на страницата Ви. Освен това, ще имате възможността да увеличавате, както и да намалявате количеството ресурси, които ползвате. Ако бизнесът Ви се отнася до продажбата на коледни играчки например, логично е трафикът на уебсайта Ви да се покачи през зимните сезони. Тогава ще имате и нужда от повече ресурси, за които ще се договорите с Вашия доставчик. Когато този период мине и посещенията на Вашата страница спаднат значително, ще можете и да се откажете от ресурсите, които не ползвате. По този начин ще заплащате именно за това, от което имате нужда. Техническият екип на Вашия хостинг доставчик ще се грижи за поддръжката на сървърите, а Вие ще можете да контролирате Вашия уебсайт чрез инсталирания за Ваше улеснение cPanel. Това значи, че няма да се занимавате с обновления по софтуера или защитата например. Ако разполагате с голям бизнес сайт, това е идеалната опция за Вас. Много от известните сайтове като Amazon също са направени на този принцип. А поради множеството предимства и разумните цени дори голяма част от собствениците на по-малки и средни компании преминават към облачен хостинг, тъй като за подобни цени на тези до наетия сървър, се откриват много повече възможности.

А какво представляват риселър хостинг плановете? Всъщност чрез закупуването на такъв пакет Вие получавате възможността да продавате хостинг, т.е. да стартирате Ваша собствена хостинг компания. Избирайки този план, ще имате пълен контрол върху ресурсите. Вие ще заплатите за едно голямо количество от тях и после ще ги разпределите между акаунти и ще определите собствени хостинг планове. И най-хубавото е, че техническата поддръжка на сайтовете на Вашите клиенти ще е изцяло в ръцете на Вашия хостинг доставчик. Ако при някой от акаунтите възникне технически проблем, то административният екип на избраната от Вас хостинг компания ще е на разположение за разрешаването му 24/7/365. Разбира се, хостинг доставчиците поставят определени условия и ограничения при риселър хостинг услугите, но пък това е един лесен начин да изкарвате постоянен приход от вкъщи. Именно по тази причина бизнесът с уеб хостинг доби огромна популярност в последните няколко години. В момента съществуват над 340 хиляди хостинг компании. Ако пък решите да не използвате риселър пакета, за да създадете хостинг бизнес, този вид планове са добър вариант за поддръжка на няколко собствени уебсайта.

В общи линии това са основните хостинг услуги. Полезно е да знаете и че някои от хостинг компаниите предлагат безплатен уеб хостинг. Този вариант е изключително неподходящ за бизнес уебсайт, тъй като сайтът Ви ще придобие непрофесионален и нелегитимен имидж, което би отблъснало множество потенциални клиенти още на пръв поглед. Това ще се дължи на огромния брой реклами, които ще бъдат поместени на Вашата страница, защото това е начинът на хостинг доставчиците да печелят от този тип планове. Освен това, представянето и скоростта на Вашата страница ще са на особено ниско ниво, поради факта, че ще споделяте сървър с много други акаунти, а това ще доведе и до ниско ранкиране в класацията на Google. Няма да можете да разчитате и на особено добра техническа поддръжка. Ако държите на професионализма и на успеха на Вашия уебсайт, подходете сериозно към въпросите относно уеб хостинга, направете задълбочено проучване и Ви съветваме при всички положения да изберете платения хостинг, тъй като дори най-евтините планове ще допринесат за доброто развитие на сайта Ви много повече отколкото безплатните хостинг услуги.

Освен вече споменатите разлики от хостинг до хостинг, съществуват такива и при устройствата за съхранение, използвани при различните планове. Традиционният хостинг използва HDD (hard disk drive). Тази технология е механична и извършва ротации при операциите с данни. В последните години обаче беше създадена нова технология – SDD (solid state drive). Тя е изцяло електронна, работи с микрочипове и поради тази причина осигурява много повече предимства. Например скоростта на записване и четене на данни е много по-голяма, което прави и скоростта на зареждане на страниците на един сайт оптимална. Освен това, вероятността за повреда на устройството при продължително ползване или пък при транспорт е много по-малка. Разбира се, цените на SSD технологиите са много по-високи, отколкото тези на традиционните носители.

Както забелязвате, изборът на хостинг план не е въобще лесен. Трябва да прецените множество фактори – колко трафик ще има на Вашия уебсайт, какви апликации ще ползвате, от какво значение е сигурността на данните и др. Освен това, съобразете хостинг плана с бюджета си. Добре е преди да предприемате каквито и да е действия, да съставите бизнес план и да се стараете да се придържате към него. Разгледайте допълните услуги, сравнете цените и избере пакета, който най-много съответства на Вашите цели и представи. Уеб хостингът е от изключителна важност за реализацията на Вашия уебсайт, както и за спечелването на нови клиенти. Много от собствениците на бизнес се опитват да икономисат при закупуването на хостинг, което в никакъв случай не се отразява добре на тяхното присъствие в онлайн пространството в дългосрочен план. Чрез избора на точния вид хостинг пакет ще създадете професионален и атрактивен имидж на Вашата компания. Можете да разгледате и да се уверите в ефикасността на нашите собствени предложения на сайта на ns1.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*