Защо ми е нужен уеб хостинг?

Едва ли има човек на възраст под 40, който да не притежава устройство с непрекъснат достъп до интернет. Ако има тикива хора, те със сигурност са много малко. Развитието на интернет в последните години нарастна с изключителни темпове и нуждата от уеб хостинг се увеличи със същите темпове. Основната причина затова е, че значителен процент от пазаруването вече се случва онлайн. Фирмите са принудени да предлагат възможност на клиентите си да купуват техните продукти и услуги онлайн, а затова е нужен уеб сайт. За да работи уеб сайтът непрекъснато, той има нужда от пространство в интернет. Предоставянето на пространство в интернет се нарича уеб хостинг.

уеб хостинг

От какъв уеб хостинг имам нужда?

Има няколко вида уеб хостинг услуги. Това са споделен хостинг, риселър хостинг, виртуални сървъри, облачни сървъри и наети сървъри. В зависимост от нуждите на уеб сайтът може да бъде избран най-подходящия тип уеб хостинг за него. За нови уеб сайтове, които все още не са натрупали голяма популярност е подходящо използването на споделен уеб хостинг. Той е евтин, включва безплатна поддръжка и е най-използваният вид. Най-голямата част от уеб сайтовете в интернет използват този тип хостинг услуга. Риселър хостингът се използва главно от уеб мастъри, които изграждат уеб сайтове и след това сами предлагат уеб хостинг за тях на своите клиенти. Ако става въпрос за сериозен бизнес, за който сигурността е от критично значение или става въпрос за уеб сайт, който и популярен и има много на брой посещения, тогава трябва да се ориентирате към виртуален сървър. Той ще ви даде функционалността на нает сървър, но на значително по-ниска цена. Вашите данни ще бъдат изолирани от данните на други клиенти на хостинг фирмата. Разделението е на ниво операционна система, тъй като на един физически сървър може да има много на брой виртуални сървъри. Дори на виртуален сървър Вие все още споделяте ресурсите с други клиенти на един физически сървър. Въпреки това решението е значително по-сигурно от използването на споделен хостинг. Виртуалният сървър Ви дава възможност за промяна на конфигурацията на услугите инсталирани на него, а също така можете да инсталирате ваш софтуер. Това обикновено не се позволява на сървърите за споделен уеб хостинг. С виртуалният сървър идва един недостатък, който е свързан с неговото управление и поддръжка. Ако фирмата, от която сте наел сървъра, не предлага техническа поддръжка за него, ще трябва да наемете системен администратор, който да се грижи за правилната работа на сървъра. Същото важи за облачните и наетите сървъри.

Наетият сървър е един от най-добрите вариянти, който предлага максимална сигурност и дава възможност за конфигуриране според вашите нужди. Системните ресурси на сървъра като процесорната мощ, оперативната памет и дисковото пространство се използват само от вас. По този начин проблем с друг клиент на сървъра не може да афектира работата на вашия уеб сайт. Наетият сървър е десетки пъти по-скъп от споделения хостинг. Това е основният му недостатък.

Облачният сървър съчетава в себе си функционалността на наетия сървър, но има едно много голямо предимство. При него има възможност да добавяте и премахвате системни ресурси, когато пожелаете и да плащате точно толкова колкото използвате. Това е основната причина този вид услуга да става все по-популярна и все повече уеб сайтове да я използват, за да са видими в интернет.

Как да избера фирма за уеб хостинг услуги?

Избора на уеб хостинг фирма може да бъде труден, особено когато нямате опит в IT сферата. За да изберете правилната компания можете да направите следното. Набележете си 3-4 фирми, които предлагат уеб хостинг. Можете да ги намерите в Google. Разгледайте плановете им и си харесайте по един план от всяка една от фирмите. Изпратете тестово съобщение до всяка една от фирмите в по-късен час например 1:00 през нощта. Сравнете колко бързо сте получил отговор. Изключете всички, които са отговорили за повече от 30 минути. От останалите фирми можете да изберете харесания от вас план на базата на неговите характеристики сравнени с плановете на конкурентните компании.

Това е най-лесният, бърз и ефективен вариянт за избиране на уеб хостинг фирма. Ако не сте доволен от избора си, винаги можете да се преместите при друга хостинг компания. Този процес е изключително лесен и повечето хостинг фирми го правят безплатно.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*