Защо сайтът ми е бавен?

Защо сайта ми се зарежда бавно? Дали сървъра е бавен или нещо не е наред в самия уеб сайт? За да достигнете до отговора на този въпрос е нужно да имате дълъг опит в работата както със сайтове, така и със сървъри. Обикновено уеб дизайнерите казват, че сървърът е бавен, а хостинг компанията твърди обратното. Как да разберете кой казва истината, ако вие сте собственика на сайта и си нямате идея от технически въпроси свързани със сървъри и сайтове. Освен това не ви е и работа. За съжаление няма да можете да стигнете сам до отговора на този въпрос. Затова тази статия е насочена към хората, които се занимават с изграждането на сайтове и имат поне няколко годин опит. Тя ще им помогне да могат сами да откриват причината за забавянето и да предприемат съответни мерки, за да разрешат проблема. В резултат на това сайтът ще започне да се отваря бързо, ще подобри своето класиране в търсачките и ще намали bounce rate-a (процента от посетители, които напускат уеб сайта, след като са посетили само една страница).

Защо е важно сайта ви да работи бързо?

В днешно време има изключително голям избор за намиране на търсената информация в интернет. Конкуренцията е огромна и интернет потребителят разполага с голям набор от сайтове, от където да си набави търсената от него информация. Поради тази причина той не обича да чака. Статистиката показва, че с увеличаването на времето за зареждане на страницата от 1 до 3 секунди, процента на посетители напускащи сайта се увеличава до 32%. Това е много добра причина да се замислите върху въпроса „как да оптимизирам сайта си„. Със сигурност си заслужава да отделите няколко дни за оптимизация, защото тя ще ви се отплати много добре с времето. Ще дам един много добър пример. Да кажем, че рекламирате бизнеса си в Google Adwords, където плащате при кликване на вашата реклама. Ако сайтът ви зарежда за повече от 3 секунди, вие ще губите над 40% от посетителите, които ще напускат веднага вашия сайт, защото е бавен. В цифри ще изглежда още по-добре. Ако плащате 5000 лв. на месец за реклама, вие ще губите 2000 лв. от тях, защото сайтът ви се зарежда бавно. Ако отделите достатъчно време, за да оптимизирате вашия сайт и вместо споделен хостинг използвате сървър, бързината на сайта ви ще се подобри. Сами можете да пресметнете ползите, които ще последват от това. Цените на сървърите намаляха драстично особено след като NS1 анонсира SSD облачни сървъри от 15 лв. на месец. Споделеният хостинг не струва много повече и не си заслужава спестяването на няколко лева, за да платите с по-бавно зареждане и загубени посетители.

Какво повече ми дава сървъра?

ssd server

Световните трендове показват, че споделеният хостинг започва да губи своите позиции и в следващите години все повече сайтове ще използват собствени сървъри. Една от причините затова са намаляващите цени. Разликата в цената на един споделен хостинг план и облачен сървър се равнява на една бира в хубав ресторант. Заслужава ли си заради една бира да рискувате сигурността на вашите данни, бързината на отваряне на вашия сайт или вероятността някой компрометиран уеб сайт да изпраща спам, при което да блокират вашия IP адрес? Не. Блокирането на IP адреса ви означава, че няма да можете да изпращате е-мейли до вашите клиенти и партньори. Това са пропуснати ползи. Ако плащате около 10 лв. за споделен хостинг, помислете отново. За още 5 лв. можете да имате собствен сървър с гарантирани ресурси само за вассобствен IP адрес100% контрол за настройки и инсталиране на допълнителен софтуер и не на последно място СИГУРНОСТ.

Защо сървърът дава повече сигурност?

При използването на споделен хостинг вие използвате един сървър заедно със стотици други потребители. Когато един уеб сайт бъде компрометиран, това дава локален достъп на хакера до сървъра. С локален достъп възможността за компрометиране на още много на брой уеб сайтове се увеличава драстично, защото хакерът може да използва локални методи, които не могат да бъдат хванати от системите за сигурност, което да доведе до компрометиране и на вашия уеб сайт. При използването на собствен сървър и при подсигуряване на вашите сайтове, възможността за пробив е значително намалена. Не е случайно, че всички уважаващи себе си фирми, за които сигурността на данните е от значение, използват собствени сървъри вместо споделен хостинг.

В крайна сметка всичко е въпрос до бюджет. Все още голяма част от уеб сайтовете използват споделен хостинг, но според мен причината затова е липса на технически знания и информация за взимане на най-подходящото решение. Не всички уеб сайтове изискват отделен сървър. Не всички уеб сайтове са толкова важни.

Сайтът ми е бавен. Какво да направя?

Първото нещо, което трябва да се направи, е извършване на анализ, за да се установи от къде идва забавянето. Възможно е сайтът да не е направен добре, да има инсталиран плугин, който го бави, да е твърде голям като размер и затова да се зарежда бавно или просто сървърът да е претоварен.

Как да направя анализ на сайта?

Можете да използвате един безплатен онлайн инструмент, който можете да достъпите на адрес https://tools.pingdom.com. От там можете да разберете ценна информация и да анализирате вашия уеб сайт, за да извършите по-нататъшната оптимизация. Крайната цел е по-бързо зареждане на сайта. Тук работя с пример от www.ns1.bg.

След като въведете адреса на вашия сайт в URL полето, изберете за тест сървър възможната най-близка до вашия сайт локация и кликнете на бутона Start Test, уеб сайтът ви ще бъде посетен и анализиран. След това ще се визуализира резултата от извършения анализ. Той ще ви помогне да забързате сайта си. Първо ще видите основна информация за времето за зареждане на сайта ви, неговата обща големина, броя заявки, които е трябвало да изпълни сървъра, за да зареди уеб сайта и оценка колко оптимизиран е вашия сайт.

бързина на сайта

Сайта се зарежда за по-малко от 3 секунди, което е идеално. По-бърз е от 74% от сайтовете, които са правили тестове с въпросния инструмент. Като се има предвид, че теста се извършва от Стокхолм, а не от България, резултата е повече от задоволителен. Продължаваме и скролваме надолу.

бързина на зареждане

Тук можете да видите оценки, които формират общата оценка. Можете да ги разгледате като отделни елементи и да ги поправяте едно по едно. Тъй като в момента правим промени по уеб сайта имаме ниска оценка за някои елементи, защото по време на обновлението на страницата не си заслужава да се оптимизира, след което отново да се промени след няколко часа и тогава пак да се оптимизира. Финалната оптимизация се прави след като е приключено с изграждането на сайта и промените по него. Оптимизацията за бързо зареждане на сайта винаги е последната стъпка.

Ако скролнете по-надолу ще видите колко време отнема зареждането на всеки един от елементите в сайта ви. Тук ще забележите кои елементи отнемат най-много време да заредят и къде трябва да съсредоточите усилията си, за да намалите това време.

ns1-file-requests

Както виждате, можете да разгледате времето за зареждане на всички елементи и дори да видите допълнителна информация за всеки от тях. Ако все още не сте прочел нашата статия за оптимизиране на сайта ви, може би сега е време да го направите. Следвайте всички стъпки една по една и използвайте този безплатен инструмен, за да следите резултата от отпимизацията.

Сайтът е оптимизиран, но все още зарежда бавно. Какво да направя?

Възможно е вашият сървър да е претоварен и забавянето да идва от него. Повечето хостинг компании използват сПанел контролния панел. От него можете да следите натоварването на вашия сървър, ако хостинг фирмата не е ограничила достъпа ви до този инструмент. NS1 позволява на своите клиенти да виждат натоварването на сървъра във всеки един момент. Можете да го проверите като влезете в сПанел и кликнете на Server Information, който се намира в менюто от дясно.

информация за сървъра

След като кликнете на Server information ще видите статуса на услугите, които работят на сървъра и неговото натоварване (load). Натоварването на сървъра не трябва да надвишава броя на процесорните ядра, за да можете да очаквате добра ефективност на сървъра и бързо изпълнение на заявките. Ако това не е така сървърът е претоварен и е причина за по-бавното зареждане на вашия сайт.

Сървърът не е претоварен. Сайтът е оптимизиран, но все още зарежда бавно.

Възможностите за бавно зареждане се свеждат главно до две, ако изключим, че интернет връзката ви е бавна или че има мрежови проблем по трасето, който е причина за забавянето.

  1. Сървърът не е конфигуриран правилно – възможно е уеб сървъра да не е конфигуриран правилно и да е достигнал определен лимит, поради което идващите заявки чакат тези преди тях да бъдат изпълнени. В този случай системният администратор на сървъра трябва да се намеси и до поправи конфигурацията, за да може уеб сървъра да обслужва повече заявки. На сървър с инсталиран сПанел тази настройка се прави чрез вход в WHM (Web Host Manager) и кликване на Apache Configuration, който се намира в секцията Service Configuration. След това кликвате на Global Configuration и там увеличавате лимита за полетата Server Limit и Max Request Workers. В зависимост от натоварването и хардуерните параметри на сървъра се посочват стойности, с които сървъра да може да се справи без да се претоварва.
  2. Наличие на CloudLinux на сървъра – ако вашия хостинг доставчик използва CloudLinux, това може да доведе до бавно зареждане на вашия сайт въпреки, че той е оптимизиран и сървъра не е натоварен.

Какво е CloudLinux?

CloudLinux

CloudLinux е софтуер, който инсталира променено ядро на операционната система с цел лимитиране на потребителите на сървъра. Основната му роля е да помага на хостинг доставчиците да могат да добавят повече на брой уеб сайтове на един сървър, с което да увеличават своята печалба. От друга страна CloudLinux не позволява на един сайт да претовари сървъра и да афектира и забави останалите сайтове на него, но това е нож с две остриета. CloudLinux работи главно в полза на хостинг провайдера и забавя сайта ви, когато той достигне зададените лимити. За потребителя това означава, че ако пусне реклама и в определен момент има повече посетители към сайта му, той ще се забави и ще започне да показва грешки. В такъв случай рекламата се превръща в директна загуба.

По какви критерии се осъществяват лимитите?

  • Процесорно време – хостинг доставчика определя, че никой потребител не може да използва повече от определен процент процесорни ресурси. При достигането му сайта ви започва да се зарежда бавно.
  • RAM памет – при достигането на лимита, сайтът ви започва да показва грешка 500.
  • Брой процеси – при достигането им, CloudLinux ги убива и посетителите на сайта ви получават грешка.

CloudLinux може да доведе до счупване на сайта ви, ако например при обновление на сайта ви и базата достигнете лимита за оперативна памет и CloudLinux прекрати обновлението преди да приключи. В такъв случай ще се наложи да връщате предишна версия на сайта ви от бекъп и най-вероятно ще има загуба на данни.

Поради тези причини NS1 не използва CloudLinux на своите сървъри. Вместо да забавяме работата на сайтовете, защото стават по-популярни, ние правим следното.

  1. Оставяме около 20% свободен капацитет на всеки сървър, за да има място за развитие на сайтовете.
  2. Уведомяваме чрез е-мейл, когато определен уеб сайт има нужда от преминаване към сървър.
  3. Не афектираме бързината на сайта и не нарушаваме неговата работа безразборно, когато сайтът има нужда от малко повече системни ресурси.

Потребителите се заблуждават, че CloudLinux означава облачен хостинг в представата им за облачен хостинг. CloudLinux е софтуер, чрез който се ограничават потребителите на сървъра, на който е инсталиран.

Извод и препоръки от NS1

Бързината на зареждане на вашия сайт е от голямо значение за класирането в резултатите на интернет търсачките. За да се зарежда бързо един уеб сайт той трябва да използва надежден сървър с достатъчно системни ресурси за бързо обслужване на всички заявки, по възможност без наложени софтуерни лимити и оптимизиран уеб сайт. Първата стъпка, която трябва да предприемете е да изпозвате безплатния инструмент за анализ на сайта, да го оптимизирате следвайки стъпките в как да оптимизирам уеб сайта си, да наблюдавате резултатите от оптимизацията и да изберете адекватно хостинг решение. Наличието на ограничаващи инструменти като CloudLinux ще навредят на сайта ви точно в моментите, когато има повече посетители и трябва да се отваря възможно най-бързо. Изберете сървър, ако имате възможността да си го позволите (15 лв. на месец). Ако нямате такава възможност изберете споделен хостинг план без наличие на ограничения, които да забавят на момента зареждането на сайта ви. Ако нямате знания да управлявате сървър и нямате бюджет да платите за поддръжка, NS1 ще ви предостави безплатна поддръжка за SSD облачен сървър, като единственото изискване е в коментара на поръчката да добавите адреса до тази статия 🙂

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*