Какво се случва като изтече домейна ми?

Случвало ли Ви се е да забравите да подновите домейна си и той да изтече? Ако Ви се е случвало със сигурност знаете, че след изтичането на домейна Ви Вашият сайт спира да работи. За да заработи отново първо трябва да подновите домейн името и след това да изчакате няколко часа, за да могат посетителите на сайта Ви отново да го достъпват. Правилата за възстановяване на домейн след неговото изтичане са различни за отделните домейн разширения. Тези правила са еднакви за всички без значения в коя фирма сте регистрирал Вашия домейн. За да избегнете изтичането на домейна Ви е добра идея да го подновявате за повече години напред или да използвате стъпките отдолу, за да не забравяте да го подновите.

  • Плащайте подновяването на домейна с Вашия хостинг, а не отделно. По този начин се намалява шанса да забравите да подновите и домейна освен хостинга. Това не винаги е възможно, особено когато двете услуги не са поръчани едновременно или когато хостинг услугата се плаща в една фирма, а домейна в друга.
  • Свържете се с Вашия домейн регистратор и се убедете, че той изпраща напомнящи съобщения преди изтичането, за да имате достатъчно време да го подновите.
  • Убедете се, че не сте спрял известяванията за изтичането на домейна.
  • Добавете аларма на телефона си, за да получите известие поне 10 дни преди изтичането. Възможно е да пропуснете получаването на известията по е-мейл поради една или друга причина.
  • Подновявайте домейна си за повече години, за да не трябва да мислите за неговото изтичане всяка година. Това Ви носи допълнителни ползи свързани със SEO оптимизацията на сайта. За повече информация прочетете статията „За колко години да регистрирам домейна си„.
домейн

Какво се случва след изтичането на домейна ми?

Ще пишем за най-използваните домейн разширения, а именно .com, .net, .org, .info домейни. След като не платите и не подновите домейна си преди неговото изтичане, той спира да бъде активен. В резултат на това посетителите на Вашия уеб сайт вече не могат да го достъпят и Вие не можете да получавате е-мейл съобщения. Вместо Вашия уеб сайт потребителите виждат временна страница, на която пише, че домейнът е изтекъл. На тази страница в повечето случаи присъстват реклами, които нямат нищо общо с тематиката на Вашия сайт. Когато домейнът изтече той влиза в период, в който единствено собственика му може да го поднови. Трето лице не може да регистрира и „открадне“ Вашия изтекъл домейн. Този перидо за com/net/org домейн разширенията е 36 дни. През този период собственика на домейна може да го поднови, като плати нормалната такса за подновяване в зависимост от разширението на домейна.

Наказателен период

След изтичането на 36 дни от датата на изтичане на домейна той влиза в така наречения redemption period (наказателен период). В този период собственика има още един шанс да поднови домейна си и да го запази преди някой друг да не го регистрира и да стане негов нов собственик. В този случай цената на домейна е значително по-висока от нормалната, защото има допълнителна наказателна такса, която трябва да бъде платена. Наказателният период трае 30 дни. Никой друг освен собственика не може да поднови домейна. След изтичането на 30-те дни на наказателния период домейнът се изтрива и се освобождава за публична регистрация. Той отново става свободен и може да бъде регистриран от всеки на нормалната цена. Между наказателният период и пускането на домейна за публична регистрация има още един период, който трае 5 дни и през него никой не може да регистрира изтеклия домейн.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*