Как да създам уеб сайт бързо?

В ерата на информационните технологии все повече хора създават собствени сайтове, за да изразяват своите мисли и идеи, а и за да се свързват един с друг. За всички бизнеси създаването на уебсайт е неизбежно, тъй като това е не само начин да поддържат контакт с досегашните си клиенти, но и възможност да направят стоките си достъпни за нови клиенти, които до този момент не са и предполагали за съществуването на въпросната фирма.Интернетът играе огромна роля във вземането на каквито и да е решения, а един уеб сайт би допринесъл за публичното изложение на компанията Ви и респективно – за нейната правдоподобност, което неизбежно би привлекло потенциални клиенти. Схващането, че сайтовете се създават единствено от гуру компютърни маниаци с очилата, които прекарват цели дни пред екрана, се превърна в отдавна забравен мит, тъй като в днешно време всеки е способен да създаде сайт, при това без особени познания в областта на компютърните езици и кодове. Голяма част от хората се чувстват залети от информацията относно направата на собствен сайт и се обръщат към уеб дизайнери, за да постигнат заветната цел. Всъщност в момента е по-лесно от всякога сам да построиш своя уеб сайт.За тази цел предстои да уточним функцията на уеб сайт строителите, понятията хостинг и домейн и принципа, на който трябва да изградите Вашия сайт. Но за какво точно става въпрос?

Първата и основна стъпка в създаването на уеб сайт е избирането на платформа или т.нар. уеб сайт строител. Тези уеб сайт строители представляват софтуери, които предоставят огромно разнообразие от теми и видове дизайн, след инсталацията на които е нужно единствено да добавите Вашето съдържание, изображения, музика и т.н. Най- популярният уеб сайт строител към 2016г. е WordPress. Неговите предимства са, че е напълно безплатен, предлага множество естетични теми и е създаден удобно за абсолютни начинаещи в областта на програмирането. Много от големите компании като Mozilla, eBay и дори сайтът на НАСА използват системата WordPress.

На нашия сайт също е изложен подходящ уеб сайт строител – RVSiteBuilder. Галерията с шаблони е разнообразна и подходяща за сайт, съответстващ на всякакъв бизнес, а за Ваше удобство предоставяме и достъп към демо на програмата, с което може да я изпробвате, а и да свикнете с нея.

Някои уеб сайт строители като Wix предлагат създаване на сайт без инсталация на софтуера, т.е. директно чрез регистрацията към платформата. Това често представлява улеснение, но трябва да се има предвид, че сайтовете, създадени с подобна система, обикновено са ранкирани ниско от Google, а и собствениците им нямат почти никакъв контрол върху кодирането им.

Избирането на уеб сайт строител обикновено е сложно поради факта, че разнообразието е голямо. Факторите, по които то протича, обикновено са свързани с това, колко лесна е за използване системата, какъв е броят и видът на съдържащите се в нея теми, коя притежава най-много екстри и коя – най-добро ръководство.Други влияещи при избора параметри са популярността на платформата, цената за услугата на месец (при платените) и отзивчивостта на подпомагащия екип (support team). В интернет съществуват множество графики и статии, съдържащи сравнения и информация за най-популярните и достъпни платформи. Препоръчително е да инвестирате ден-два и да изпробвате поне два различни уеб сайт строителя, за да намерите най-подходящия и удобния за Вас, като за тази цел повечето предлагат безплатно демо.

Следващата стъпка при създаването на сайт е избирането нахостинг и домейн. Домейнът представлява уеб адрес като „imetonatvoyasait.com“. Собственият домейн придава едно много по-професионално изображение на сайта Ви, а и не изисква особени финанси. Обикновено домейните завършват с разширението „.com“ или „.org“, но в последно време възникнаха дори разширения като „.pizza“. Все пак ние препоръчваме на клиентите си да се придържат към стандартните домейни, тъй като са по-лесни за запомняне, а и за намиране от потенциални посетители и купувачи. Абсолютно всеки домейн е уникален и може да бъде регистриран само веднъж. Ако не можете да откриете добър домейн с разширението „.com“, популярни бизнес домейни са и „.biz“ или „.net“. За името на самия домейн съветваме да бъде съответстващо на Вашия бизнес, кратко, но описателно, и в този смисъл – лесно за записване и помнене. Помислете за десетте ключови думи, описващи най-добре бизнеса Ви и миксирайте няколко от тях, добавете представки и наставки докато не се оформи някаква идея. Препоръчително е да се избягват множество тирета или числа. Добре е и да проверите дали избраното от Вас име не е патентовано от някоя голяма компания, за да не нарушите нечие авторско право. Заложете на име, което да не може да бъде объркано с това на друга компания. Измислянето на оригинално име може да се окаже изпитание, тъй като в момента съществуват над 150 милиона активни домейна, но е съществена стъпка при създаването на сайт, която си заслужава отделянето на дължимото време. Разбира се, собственият домейн се заплаща периодично, но сумите са обикновено незначителни. Някои платформи предлагат безплатен домейн към техния софтуер (например imetonatvoyasait.wordpress.com), но това често означава, че сайтът Ви ще е назад в ранкирането на Google и респективно – ще е по-трудно достъпен за клиентите Ви, а и подобен домейн би придал по-непрофесинален и неавторитетен вид на компанията Ви.

Избирането на домейн върви ръка за ръка със закупуването на уеб хостинг план, към който да качите Вашия уебсайт. Уеб хостинг доставчикът представлява компания, която притежава много компютри, свързани с интернет. Уеб хостингът е всъщност услуга, която позволява да качите сайта си на сървър, така че да е видим за посетителите от цял свят и денонощно. Уеб хостинг пакетите обикновено съдържат две важни свойства : пространство и трафик. Пространството се отнася до файловете на страница Ви. То се измерва в мегабайти (MB) – ще са Ви нужни поне 10 MB за простичък сайт и много повече за по-сложен. Трафикът се отнася до възможността на посетителите да видят сайта Ви – колкото повече посетители имате, толкова по-голям трафик Ви е нужен. Планът обикновено се избира според предназначението на сайта. Ако изберете Риселър Хостинг, бихте имали възможността да препродавате домейни, т.е. да ръководите нещо като своя собствена хостинг компания и респективно да се нуждаете от голям брой SSL сертификати и IP адреси. Когато става въпрос за сайт, репрезентиращ фирмата Ви, или пък за личен блог, подходящият план за Вас е Споделен Хостинг. Много сайтове препоръчват даден уеб хостинг план, но е добре да знаете, че те получават пари от хостинг компанията за рекламата на техния продукт и затова често не разбират особено от качествата и недостатъците на плана. Това обикновено затруднява значително добиването на ясна представа и информация за който и да е доставчик. Хостингът също се заплаща периодично, но цените са достъпни и обикновено се застъпва период от една или две години.Често хостинг пакетите предлагат едновременно хостинг и домейн и тъй като хостингът е обвързан с домейна Ви, добре е да го обновявате с голяма бързина, за да не бъде „откраднат“ Вашият домейн.

След като уредите уеб хостингаи домейна, идва ред на дизайна на Вашия сайт. Чрез избрания уеб сайт строител тази стъпка е улеснена многократно. Темите, които платформите предлагат, покриват огромен брой индустрии, така че не би трябвало да представлява затруднение за Вас да откриете подходящата за Вашия бизнес. Това е възможно, когато въведете ключови думи и/или използвате филтрите на платформата, за да сведете огромния брой варианти до възможно най-пасващите за стила и тематиката на Вашия сайт. Повечето уеб сайт строители предлагат и т.нар. теми с високо качество и цена (premium Themes), които изглеждат по-професионално и притежават по-добър дизайн. Тези теми имат много предимства пред безплатните като например надеждно кодиране и по-добра поддръжка, в случай, че нещо се обърка. Важно е да се убедите, че темата Ви се адаптира на екран от каквато и да е големина. По-късно може да се чувствате свободни да сменяте вече избраната тема колкото пъти искате, тъй като това няма да повлияе на въведеното съдържание на сайта. Единствената работа, която се изисква по-нататък от Вас, е да „завлечете“ съдържанието, на което държите, на дадените места, без изобщо да влизате в съприкосновение с какъвто и да е вид код. От Вас се изисква да се запознаете с контролния панел на избранатаплатформа, но обикновено той е ясно зададен, а и в мрежата съществуват хиляди ръководства и инструкции относно управлението на различните уеб сайт строители. Относно съдържанието на сайта Ви, желателно е да проучите добре кръга хора, към които ще е насочена информацията и да я съобразите с техните нужди и нагласи. Във всеки случай не публикувайте прекалено дълги и затормозяващи текстове, стремете се да избягвате твърде стриктния и формален тон и използвайте много изображения и клипове, тъй като визуалните елементи привличат особено много. Освен това е добре да проучите дали хората търсят темите, които се упоменават в сайта Ви, и да използвате в него ключови думи, свързани с по-често търсени теми. Това ще допринесе за по-доброто ранкиране на страницата Ви отGoogle и ще спомогне за откриването ѝ от потенциални клиенти/заинтересовани лица. В крайна сметка броят на посетителите е далеч по-значим фактор от дизайна например. Добре е и да намерите популярни уеб сайтове, дори и да не са свързани по тематика с Вашия, и да вземете пример от тях – какво е направено добре, кое привлича вниманието на хората, как е представено съдържанието. Чрез платформата процесът на създаването на сайт е изключително улеснен и не изисква от Вас умения на програмист, но коства време и проучвания. Не забравяйте да обновявате каталога с продукти и цени (ако сайтът Ви включва такъв), новините и информацията за компанията и страницата с контактите. За да поддържате интереса на посетителите, добре е да премахвате възможно най-бързо остарялата и ненужна информация и да я подменяте с актуалните данни.

От изключителна важност след като приключите със създаването на Вашия сайт, е да го изтествате. Първо трябва да проверите дали той работи безпроблемно на различните браузъри (Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer), което не би трябвало да е затруднение за Вас, тъй като те могат да бъдат изтеглени безплатно, а и това е единственият начин да проверите дали сайтът Ви ще работи в изправност на машините на неговите посетители. Освен това препоръчително е да помолите приятели и познати да изпробват сайта без Ваша помощ. По този начин ще откриете къде трябва да подобрите инструкциите или навигацията. През последните години, с бума на информационните технологии, стана наложително да проверите и дали сайтът Ви работи в изправност както на настолни компютри, така и на смартфони, таблети и т.н., за да му осигурите устойчивост във времето и възможно най-голям брой посетители.

Последната и ключова стъпка при създаването на уебсайта Ви е рекламата. Трябва да сте готови за конкуренцията. Сайтовете, създадени чрез платформа, костват по-малко финансови средства, отколкото ако с направата на такъв се занимават програмисти и уеб дизайнери, носа изправени пред много по-голямо ниво на конкуренция, тъй като общо взето всеки може да създаде такъв сайт. Важно е да включите своя сайт в търсачки като Google, Yahoo и Bing. Силно препоръчително е и споделянето на страницата Ви във всякакви социални мрежи (Facebook, Twitter и т.н.), колкото повече хора посещават сайта Ви – толкова по-добре. За доброто промотиране на сайта Ви е важно и да използвате и-мейл адрес с неговия домейн. Възможна реклама е и размяната на линкове с други сайтове, стига те да не са конкуренти на Вашия. Някои хора се решават да използват рекламата в Google (Google AdWords). В такъв случай трябва да напишете кратка реклама, която Google ще показва, и на брой посещения от посетители ще заплащате на компанията договорена сума. Колкото повече плащате (и колкото повече хора кликват върху рекламата Ви), толкова по-високо на страницата ще сложи Google  Вашата реклама. Основната стратегия при този вид промотиране е да изкарате повече пари от посетителите, отколкото сте платили за рекламата. Трябва обаче да знаете, че в такъв случай ще се съревновавате с огромен брой компании, готови да заплащат големи суми на Google, тъй като и те самите печелят много от посещенията на сайтовете си.

Всичко на всичко, най-бързият и лесен начин за построяването на собствен уеб сайт съдържа 5 основни стъпки : избиране на уеб сайт строител, уреждане на хостинг и домейн, оформяне на дизайн и съдържание, тестване и реклама. С напредването на информационните технологии затрудненията в процеса са сведени до минимум. За бизнеса Ви, от какъвто и вид да е той, наличието на уеб сайт е абсолютно наложително, жизненоважно, есенциално. Заинтересованите от бизнеса Ви, ще могат да разширят значително представата си за него, а пък клиенти, за които достъпът до компанията Ви е иначе невъзможен, биха имали шанса да се възползват от уеб услугите Ви. Добрата новина е, че няма нужда да разбирате от HTML или CSS (иначе казано – ядрена физика), за да  създадете своя сайт. Следвайки гореизброените стъпки, тази задача дори не би отнела особено количество време, така че няма причина да не опитате сега.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*