Колко струва Хостинг и Домейн с NS1?

Технологичната еволюция в последните десетилетия прави огромни скокове, които се отразяват на всички сфери на живота ни. Само преди десетина години това да имаш собствен уебсайт се смяташе за лукс, който изисква големи финансови вложения и технически познания. 

Е, за радост тези времена са отдавна отминали…

Впускайки се в своето първо уебсайт приключение, неизменно ще се сблъскате с доста терминология – SSL сертификати, CDN платформи, бази данни, бекъпи. Добре е бързо да се ориентираме в тази нова обстановка, за да можем да направим уникален проект, който ще привлича много потребители. 

Днес ще се запознаем с две от най-важните понятия, с които да започнем – уеб хостинг и домейн име. Освен това, ще се запознаем с това какво включва всяка услуга и какъв е подходящият бюджет за всяка една от тях.

Какво е хостинг и домейн?

Уеб хостингът е комплексна услуга, която включва нужния хардуер, софтуер и техническа помощ за безпроблемното изграждане и поддръжка на собствен уебсайт. Всеки сайт има нужда от сървърно пространство за своите файлове и бази данни, процесорна мощ за бързата им операция и сигурност за собствената си и клиентската информация. 

Дори да не използвате хостинг акаунта си за собствен уебсайт, има редица други причини да изберете тази услуга – хостване на мобилна апликация, имейл комуникация, собствен гейминг сървър или пък просто защитено място за съхранение на важни файлове

Дотук добре, а какво представляват домейните?

Всеки уебсайт се намира на сървър някъде по света и локацията му се асоциира с IP адреса на този сървър. Тъй като набирането на произволна комбинация от цифри не е най-удобния начин за достъп до сайта, ние избираме домейн (или домейни), с които да го свържем, напр. MySite.com.

Всеки потребител, който иска да види съдържанието на страницата ни, трябва просто да напише нашия домейн в адресната лента на своя браузър.  Най-общо погледнато домейн имената могат да бъдат асоциирани с уеб хостинга ви, но могат да съществуват и като напълно отделна услуга.

Какво е добре да знаем за хостинг плановете?

Колко струва Хостинг и Домейн с NS1?

Независимо дали захващате хоби проект или смятате да стартирате бизнес със свой собствен онлайн магазин, трябва да сте наясно със специфичните си нужди, за да може да намерите най-добрият партньор, който да ги реализира.  Но дори въоръжени с тези изисквания, лесно ще откриете поне няколко компании, които да отговарят на тях. 

Затова, ето още няколко фактора, които ще ни помогнат да отсеем най-правилния хостинг доставчик:

 • Ресурси – Системните ресурси са солта и пипера на вашия хостинг акаунт. Тук се включват процесорната мощ (CPU), оперативната памет (RAM), дисковото пространство, месечният трафик. Всеки един от тези ресурси е ключов за представянето на нашия уебсайт, бързината на зареждане на страниците и непрекъснатата му достъпност (uptime). Погрижете се да си осигурите хостинг план, който не просто изпълнява текущите ви нужди за ресурси, а и ще ви даде достатъчна възможност за растеж.
 • Атрибути/Характеристики – По традиция, колкото повече включени екстри има в един хостинг акаунт – толкова по-добре (ако това, разбира се, не пречи на плавната му работа). И макар много клиенти да се възползват от съвсем малка част от наличните си помощни инструменти – ако проектът ви върви по възходяща крива, скоро ще откриете, че всяка малка помощ е добре дошла.
 • Сигурност – Макар да не е нещо, което може реално да тествате без да сте станали клиент, има много фактори, които могат да ви ориентират в нивото на киберсигурност на потенциалният ни хост. Различни нива на сървърна и акаунт защита, проактивен мониторинг, дори онлайн репутацията на компанията в този конкретен аспект са все издайнически знаци за това, което може да очаквате. 
 • Цена – При всички положения, цената винаги ще е основен фактор при вземането на решение за покупка на уеб хостинг. В случая е добре да се фокусирате над компании, които имат най-доброто съотношение характеристики-цена – именно това ще ви даде най-ясна представа каква е покупателната ви способност на всеки вложен лев от бюджета.
 • Клиентско обслужване – Много хостове предлагат връзка с операторите си 24/7 през различни комуникационни канали – някои клиенти предпочитат онлайн чат, други искат да намерят разрешения по телефона, трети въпроси могат да бъдат отговаряне по имейл. Не се притеснявайте да тествате хостинг кандидатите си неколкократно преди да им станете клиент – бързината и отзивчивостта им са все неща, от които може да имате нужда в бъдеще. 
 • Онлайн ревюта – Въпреки че интернет гъмжи от фалшиви или спонсорирани ревюта на всевъзможни продукти и компании, все повече расте броят на реалните клиенти, които искат да дадат своята обратна връзка. Може да разгледате няколко по-големи модерирани платформи за ревюта (като Trustpilot) и да сравните видяното – Има ли често повтарящи се проблеми? Детайлни ли са ревютата? Хостът активен ли е в платформата и опитва ли се да намери решение за клиентите с негативни коментари?

Ето че дори само със списък от 5-6 фактора можем лесно да пресеем най-подходящите хостинг доставчици за нашия уебсайт.

Какво е добре да знаем преди регистрация на домейн?

Колко струва Хостинг и Домейн с NS1?

Избирането на подходящ домейн само по себе си е изкуство, на което трябва да отделим нужното време:

 • Подходящо ли е името за бранда ни?
 • Достатъчно лесно за изговаряне и запомняне ли е?
 • Свободно ли е за регистрация?
 • Заето ли е в социалните мрежи?
 • Дали вече не е нечия търговска марка?

Всеки един от тези въпроси е от изключителна важност и е добре да се уточни много преди самата регистрация на домейна. След това идват и спецификите при някои домейн разширения, които изискват допълнителна верификация при процеса на закупуване (основно за гео-специфичните окончания). 

Най-накрая, помислете добре дали да не регистрирате избраното име с няколко различни разширения. Това ще ви позволи да разширите обхвата на бранда си и да намалите риска от това, някой да се възползва от растящата ви популярност и да „открадне“ от трафика ви с подобен домейн.

Как се определя цената на хостинг и домейн?

Колко струва Хостинг и Домейн с NS1?

Хостинг пазарът е наситен с хиляди доставчици, които се борят по различен начин за клиентското внимание. Съответно, ценообразуването при различните хостове може да варира в широки рамки в зависимост от типа хостинг, включените ресурси и услуги, както и избрания период на плащане.

Имайте предвид, че често се случва, особено при споделения хостинг, цената за нов акаунт да е промоционална, а тази за подновяване да е вече на стандартните нива. 

При домейните, крайната цена на клиента силно зависи от избраната компания. Пазарът за домейн имена наподобява на пирамида. Най-отгоре е главният орган (ICANN), след това идват различните регистратори, регистрари, евентуални реселъри и чак след това идва крайния клиент. Всяко звено по тази верига неизменно оскъпява крайната регистрация, което поражда и известните разлики в цените при различните доставчици.

В NS1, домейните започват от 18 лв/год. и зависят от избраното разширение. Ето и възможностите ви:

 • .com – 23.99 лв./г.
 • .net – 29.99 лв./г.
 • .org – 27.99 лв./г.
 • .info – 30.99 лв./г.
 • .eu – 20.99 лв./г.
 • .biz – 31.99 лв./г.
 • .de – 23.99 лв./г.
 • .gallery – 62.00 лв./г.
 • .co.uk – 18.00 лв./г.
 • .us – 23.99 лв./г.

Цените са валидни както за годишната регистрация, така и за подновяване или трансфер на домейни.

От изключителна важност е своевременно да подновявате своето име преди изтичане на регистрационния му период, защото рискувате сериозно да оскъпите повторното му придобиване. 

Ето как изглежда типичният жизнен цикъл на един .COM домейн:

 1. След изтичането на домейна, клиентът все още има около 45 дена да го поднови.
 2. Ако той не успее да стори това, името навлиза в наказателен период (redemption). В този период (около 30 дена) домейна може да бъде подновен, но само с допълнителна такса, обикновено $150
 3. Aко изпуснете и този срок, името навлиза в Pending Delete статус, когато вече не може да бъде подновено. 
 4. След това домейнът отново е свободен за регистрация и всеки може да се сдобие с него.

Специфичното тук е, че домейн регистрарът може да преоцени домейна и или да го пусне на много по-висока цена, или да го задържи без да го пуска на свободния пазар.

В Заключение

Както вече се убедихме, това колко струва домейн и хостинг може силно да варира, но ако имате ясна идея за нуждите си – може да си направите сравнително акуратна преценка за примерния бюджет, който ще ги задоволи. 

За повече информация относно различните хостинг планове и цени – може да се свържете с операторите на NS1 по всяко време. 

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*