Съществува ли неограничен уеб хостинг?

hosting geek

Има ли неограничен хостинг?

Краткият отговор на този въпрос е има. Отговорът на въпроса обаче не е толкова лесен и е нужно по-подробно обяснение. Предлагането на неограничен хостинг се използва като маркетингов трик от много хостинг фирми за печеленето на клиенти. Хостинг фирмите знаят, че по-голямата част от хората, които търсят уеб хостинг услуги не са запознати в детайли и много лесно могат да бъдат подлъгани смятайки, че наистина получават хостинг, който няма никакви ограничения.

На практика обаче това не е вярно, защото на нашата планета няма нищо, което е неограничено. Всеки ресурси все някога свършва. Хостинг фирмите предлагат неограничено пространство, неограничен трафик, неограничен брой уеб сайтове, неограничен брой е-мейл адреси. Много на брой неограничени неща, които в крайна сметка не са чак толкова неограничени и сега ще обясним защо.

Неограничено дисково пространство

Това е най-привлекателният фактор за клиентите. Имайки възможност да разполагат с неограничено пространство те могат да качат в своя хостинг план неограничен брой файлове с неограничен размер. По този начин те повече никога няма да имат нужда от допълнителен хостинг план без значение колко уеб сайта смятат да създадат и да хостват. В очите на клиента изглежда така и той без да се замисля особено поръчва от хостинга с неограничено пространство. Той обаче не предполага, че зад фразата неограничено дисково пространство се крият редица ограничения, които ограничават офертата за неограничено пространство. Как? Това се случва чрез добавянето на допълнителни ограничения като неразрешаването на клиентите да качват файлове по-големи от определен размер, да не могат да съхраняват по-голям брой файлове от определен от тях лимит, да не могат да използват хостинг пространството за друго освен за сайта, да не могат да го използват за съхранение на архиви. По този начин клиента реално няма как да използва неограничено дисково пространство.

Офертата за неограничено дисково пространство има своите плюсове. За да разберете дали офертата с неограничено дисково пространство е по-добра от тази с ограниченото, трябва внимателно да прочетете условията за ползване на услугата и да проверите какви допълнителни ограничения са въведени от съответната хостинг фирма. NS1 предлага хостинг планове с неограничено дисково пространство, което не може да бъде използвано за съхранение на бекъпи и има различен лимит за всеки от плановете за броя на файлове и директории, които могат да бъдат създадени, но тези лимити са значително по-високи от лимитите на нашите конкуренти с хостинг планове ограничени както по пространство така и по използването на това пространство и файловете, които можете да създадете в него. Прочетете внимателно условията за ползване, за да вземете правилното решение. Неограниченото дисково пространство ще Ви даде спокойствие, че Вашия акаунт никога няма да спре да работи, защото е останал без свободно пространство. За момента само в NS1 можете да си купите хостинг план с неограничено дисково пространство и в същото време по-малки ограничения от гледна точка на брой файлове, които можете да създадете.

Неограничен трафик

Неограниченият трафик се предлага от повечето по-големи хостинг фирми. Причината е, че цената на интернет свързаността намаля значително в последните няколко години. Това позволи на хостинг фирмите да не лимитират хостинг плановете и да позволяват всеки сайт да харчи колкото му е нужно. Това понятие обаче отново както неограниченото пространство не може да бъде използвано като наистина неограничено. То просто означава, че никога няма да Ви се наложи да плащате допълнително за трафик, но не означава, че нямате ограничение и ще имате възможност например да изхарчите 20TB трафик на месец от споделен хостинг план с месечна такса 5 лв. на месец. Това е така, защото Вашият план ще достигне други ограничения. Такива ограничения са процесорните ресурси например. За да може един сайт да изхарчи толкова трафик за 1 месец, той трябва да е изключително популярен. Когато един уеб сайт има голям брой посещения той използва и значителни процесорни ресурси, които са нужни за изполнението на скриптовете на уеб сайта, заявки към бази данни сървъра и т.н. Ако сайтът Ви е статичен пак няма да можете да изхарчите толкова трафик, защото хостинг фирмите или повечето от тях имат допълнителна клауза в условията за ползване и не позволяват хостването на сайтове, които са download ориентирани или свързани с потреблението на много трафик.

Неограничен брой уеб сайтове

Тук може би Вие сами ще се досетите кой лимит ще достигнете преди да сте добавил неограничен брой уеб сайтове? С добавянето на все повече и повече сайтове се увеличават и общия брой посещения, които идват към Вашия хостинг план и с това се увеличават изразходваните от него процесорни ресурси и оперативна памет. Всяка хостинг фирма има ограничения за процесорно време и оперативна памет. След като добавите достатъчно на брой сайтове, които да генерират достатъчно посещения, че да достигнете ограничението за системни ресурси, Вие ще получите е-мейл от хостинг доставчика си, че вече е време да преминете на по-голям план.

Заключение

Няма нищо нередно в казаното горе и няма нищо нередно в предлагането на неограничен хостинг. Важното е да прочетете условията за ползване преди да направите поръчката за съответната услуга, за да сте наясно какво точно получавате и да си спестите разочарование на по-късен етап. Хостингът с неограничено пространство, трафик, уеб сайтове, е-мейли и т.н. е по-доброто решение, защото Ви дава спокойствие, че нямате преки ограничения на хостинг плана. Това не означава, че хостинг планът Ви е напълно неограничен. Има косвени ограничения, за които обяснихме по-рано в темата, но те присъстват и в хостинг планове с ограничено дисково пространство и ресурси.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*