Топ 20 често срещани грешки при избор на уеб хостинг

Ако сте завършили Вашия уебсайт, е време да се свържете с уеб хостинг доставчик и да изберете най-подходящия уеб хостинг план за Вас. Това решение е от особено голяма важност, тъй като уеб хостингът е именно услугата, която качва Вашия сайт в интернет пространството и го поддържа. В този смисъл въпросната услуга може да окаже огромно влияние върху впечатлението, което Вашите нови клиенти ще добият за компанията Ви. Тъй като поради разрастващата се конкуренция уеб хостинг доставчиците ежедневно предлагат нови и различни по характеристики хостинг предложения, дори хора с опит в областта често остават объркани. Собствениците на бизнес уебсайтове допускат някои сходни грешки при избора на уеб хостинг и по тази причина ще опишем 20те най-популярни, за да съумеете да ги избегнете и да направите правилното за Вас решение с възможно най-малко усилия.

1. Избор на безплатен уеб хостинг

Някои от доставчиците на уеб хостинг предлагат безплатни хостинг услуги. Ако тази сфера е новост за Вас, те биха Ви се сторили изключително атрактивни. Все пак, първото впечатление е далеч от истината – избирайки тази услуга, Вашият сайт ще бъде залят от реклами, за да избие хостинг компанията своите пари, а и няма да се радвате на добро представяне и висока скорост. Да не говорим, че домейнът на Вашия уебсайт няма да изглежда професионално, тъй като ще съдържа името на Вашия уеб хостинг доставчик. В крайна сметка, Вие ще получите точно това, за което плащате. При всички положения Ви съветваме да изберете платена услуга, за да създадете подходящия бизнес имидж на Вашия уебсайт.

2. Непознаване на различията между хостинг плановете

Според технологията по сървърите (особено мощни компютри), използвани от уеб хостинг компаниите, се формират 4 основни типа уеб хостинг – споделен хостинг, виртуален сървър, нает сървър и облачен хостинг. Всеки от тях се характеризира с различни параметри що се отнася до самостоятелност (дали ще споделяте сървъра с други хора), сигурност, представяне на сайтовете и възможните модификации по хардуера и софтуера. Преди да изберете Вашия уеб хостинг план, запознайте се отблизо с всички възможности и изберете най-близката до Вашия бюджет и изисквания.

3. Незадълбочен прочит на списъка с условия на ползване

Е, всички знаем, че когато на екрана се появи „Terms and conditions“, възможно най-бързо гледаме да въведем „съгласен/на съм“. И все пак, сключвайки договор с Вашия уеб хостинг доставчик, прочетете внимателно всички условия и задайте въпроси относно възникналите неясноти, за да не претърпите неочаквани ограничения и проблеми в по-късен етап.

4. Проблеми със сигурността

Ако сте собственик на уебсайт, в който се извършват транзакции чрез кредитни или дебитни карти или пък съдържащ поверителна информация, то Вие се нуждаете от особено засилени мерки за сигурност като например SSL сертификати. Имайте предвид, че някои от уеб хостинг плановете не предлагат достатъчно високи нива на защита, така че задължително обърнете внимание на този параметър при избора на подходящия за Вас уеб хостинг план.

5. Не достатъчно добра комуникация с техническия екип

Техническата поддръжка е жизненоважна за представянето на Вашия уебсайт. Трябва да сте сигурни, че ако възникне неизправност, тя ще бъде отстранена възможно най-бързо, тъй като във всеки момент, в който сайтът Ви е недостъпен, вероятно губите клиенти и продажби. Добре е да се уверите в надеждността на техническия екип на Вашия уеб хостинг доставчик преди да сключите договора – направете проучване в интернет и разгледайте за мнения, оценки, оплаквания, похвали. Освен това проверете по колко и какви начина ще можете да се свържете с него – колкото повече възможности има, толкова по-добре. Добрата техническа поддръжка винаги прави впечатление на клиентите и потенциалните купувачи.

6. Избор на финансово неизгоден уеб хостинг план

Винаги преди да вземете каквото и да е бизнес решение, направете точна оценка на бюджета и възможностите си. Имайте предвид, че уеб хостинг плановете се заплащат месечно, домейните – годишно, а често е възможно да изникнат и неочаквани разходи като закупуването на лиценз за дадено приложение например. Изберете уеб хостинг пакет, който ще е по силите Ви в дългосрочен план. Ясно е, че най-скъпите планове се отличават с най-много допълнителни услуги и  преимущества, но особено ако сте собственик на малък или среден бизнес, е напълно възможно и евтин хостинг план да задоволи всичките Ви нужди и изисквания. Няма никакъв смисъл от недоходоносни инвестиции.

7. Неспазване на основните правила при онлайн бизнес

Когато закупувате каквато и да е стока или услуги онлайн (в конкретния случай – уеб хостинг) има основни точки, към които е добре да се придържате. Някои от тях са възможността да се свържете чрез телефон със собственика на уеб хостинг компанията или пък наличието на постоянен адрес на въпросната компания. Проверете дали закупувате услугата директно от установена компания или от доставчик на reseller хостинг. Друг аспект, който е добре да проверите, е дали съществува възможността да получите парите си обратно ако не сте доволни от услугата. Запознайте се отблизо с правилата за пазаруване онлайн и ги приведете в действие при избора на уеб хостинг.

8. Невъзможност за развитие на уебсайта

Ако сте собственик на какъвто и да е бизнес, то тогава е неизбежно Вашият уебсайт да се разрасне. В крайна сметка нали това е идеята – броят на посетителите и заедно с това този на клиентите и продажбите Ви да се увеличи. Когато този процес настъпи, със сигурност ще се нуждаете от по-голямо количество ресурси от първоначалното. По тази причина е наложително да заложите на уеб хостинг план, който ще дава възможност за увеличение на предоставените Ви ресурси. В общи линии единствено споделеният хостинг не предлага тази услуга, но е добре да проверите ограниченията и на всеки от другите типове хостинг, за да сте сигурни, че ще осигурите достъпност и оптимално представяне на уебсайта Ви, тъй като прекалено големият трафик на уебсайт с недостатъчно памет или процесорно време би направил сайта бавен или дори недостъпен.

9. Неправилен избор на големината на честотната лента

Честотната лента (bandwidth) e единица, която измерва количеството данни, които могат да се обработват. Обикновено тя се измерва в гигабитове (GB). Важно е да имате план за Вашия уебсайт преди да изберете колко голямо количество от нея ще ви трябва. Ако функцията на сайта Ви ще предполага голям брой посетители дневно – например в случай, че става въпрос за онлайн магазин – то тогава трябва да заложите на поне 10 GB честотна лента. Ориентирайте се добре в съотношението посетители : нужни ресурси преди да изберете Вашия уеб хостинг план, за да направите възможно най-адекватното решение.

10. Неосъзнат избор на неуправляван хостинг

Обикновено различните типове уеб хостинг се предлагат по два начина – като управлявана или неуправлявана услуга. В общи линии, управляваният уеб хостинг оставя всички технически въпроси в ръцете на Вашия хостинг доставчик. И обратното, ако изберете неуправляван хостинг, то конфигурацията, поддръжката и обновленията на сървъра ще са Ваша отговорност. Ако нямате нужното време и задълбочени познания по операционните системи и IT частта, то задължително трябва да изберете управляван хостинг, който ще Ви предостави възможността да се фокусирате изцяло върху бизнеса, а не върху евентуалните технически проблеми около сървъра.

11. Неинформираност относно влиянието на уеб хостинга върху ранкирането в Google

Проблемите, произтекли от погрешния избор на уеб хостинг могат значително да навредят на добрата позиция на Вашия уебсайт в класацията на Google. Представянето, скоростта на зареждане на страниците, броят реклами и още много други аспекти, зависещи от Вашия уеб хостинг план, са фактори за тази класация. Избирайки например безплатен уеб хостинг план, Вие бихте се собственоръчно „дисквалифицирали“ от състезанието, тъй като безплатният уеб хостинг е възможно най-големият противник на доброто ранкиране.

12. Незаинтересованост от ограниченията на хостинг плана

Изключително важно е да установите всички възможности и забрани, които един хостинг план съдържа. За някои собственици на уебсайтове е от значение дали ще могат да забързат уебсайта си, за други – дали е възможен достъпът до мрежовия протокол SSH и пр. Всичко това може да се уговори с избрания от Вас уеб хостинг доставчик. Задължително проучете всякакви подобни характеристики на Вашия план, за да не останете неприятно изненадан/а в последствие.

13. Невнимание относно вида на операционната система

Когато избирате даден вид уеб хостинг план, той обикновено върви с операционната система Windows или Linux. Но какво точно е добре да знаете за тях? Основната разлика се крие в апликациите, които те поддържат.  В зависимост от това какви апликации ще съдържа Вашият уебсайт, трябва да изберете подходящата операционна система. Ако той е създаден чрез платформата WordPress, Linux е правилният избор за Вас. Освен това, трябва да имате предвид, че Linux е свободна операционна система, което ще рече, че е безплатна, докато лицензът за Windows се заплаща.

14. Неразбиране на разликата между традиционния хостинг и SSD хостинга

Най-новата технология в сферата на носителите на данни е SSD (Solid State Drive). За разлика от старите и механични традиционни носители (HDD), споменатите устройства са напълно електронни и не се въртят при операциите с данни. По тази причина предоставят много по-бърз достъп, зареждане на страниците и представяне на Вашия сайт. Макар и по-скъпа, Ви препоръчваме ако Ви се отдаде възможност, да изберете SSD технологията, тъй като не само работи оптимално, а е и по-издръжлива от традиционния хостинг.

15. Неинформираност относно разположението на датацентъра

Когато закупувате хостинг услуги, важно е да проверите дали локацията на датацентъра, обслужващ хостинг компанията, се намира в близост до Вас. Ако сте български гражданин, то не би имало никакъв смисъл датацентърът на Вашия уеб хостинг доставчик да се намира в Тайван например. Колкото по-близо е датацентърът до Вашето разположение, толкова по-голям шанс има за оптимално добра услуга и по-ниски цени.

16. Недостатъчно проучване в интернет

Преди да вземете каквото и да е решение, направете задълбочен анализ на избраната от Вас хостинг компания и конкуренцията ѝ в онлайн пространството. Сравнете предлаганите допълнителни услуги, цените и параметрите с тези на останалите уеб хостинг доставчици. Потърсете Вашата компания в класациите, както и коментари и мнения за нея от клиенти. Не се опитвайте да претупате този процес, защото, както вече споменахме, Вашият уеб хостинг доставчик и услугата, която Ви предоставя, са огромен фактор за успеха на уебсайта Ви.

17. Проблеми около контролния панел

Особено ако сте нови в областта, то ще Ви е нужен удобен и лесен за ползване контролен панел, за да можете до някаква степен да управлявате Вашия сървър. Независимо дали той е cPanel, Plesk или какъвто и от какъвто и да е друг тип, трябва непременно да се уверите, че Вашият доставчик изобщо предлага инсталацията на такъв.

18. Неинформираност относно защитата срещу хакери и спамери

Не избирайте даден хостинг план преди да се уверите, че съдържа сигурна защита срещу кибератаки. Ако не е включена в уеб хостинг пакета, то инсталацията на Firewall, както и на апликация за защита срещу malware и други възможни вируси, трябва да е разрешена от уеб хостинг доставчика. Ако пък не можете да се справите с инсталирането на подобни приложения, потърсете друг уеб хостинг план, който да ги съдържа.

19. Невъзможност за модификации

В случай, че имате изисквания относно хардуера и софтуера, не пропускайте да проверите дали Ви е осигурен root достъп. Това е единственият начин да се правят системни промени и да инсталирате желаните от Вас апликации и също както досега зависи от избора Ви на уеб хостинг план.

20. Избор на хостинг компания, която не е реномирана

Поради популяризирането на бизнеса с уеб хостинг постоянно възникват нови и нови хостинг компании. Те често предлагат множество безплатни услуги и атрактивни промоционални пакети, защото се опитват да наберат клиенти. Подобни компании често използват reseller хостинг планове и всъщност препродават услугите на други доставчици. Съветваме Ви да не се подлъгвате от на пръв поглед изумително изгодните предложения, защото много от тези компании не оцеляват и година. Постарайте се да изберете доставчик, който има поне няколко години успешна практика.

Е, ако сте останали с нас до края и изчетохте всички тези възможни грешки, възможността да допуснете някоя от тях би трябвало да е значително по-малка. Можем единствено отново да Ви посъветваме да задълбочите познанията си по темата и да вникнете в разликите между различните уеб хостинг планове, както и да направите едно основно проучване в интернет и да сравните хостинг доставчиците и техните предложения. Все пак, не се плашете пред многото възможности, които ще изникнат пред Вас, и се постарайте да изберете тази, която ще Ви задоволи както в професионално, така и във финансово отношение.  

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*