5 важни съвета за избор на хостинг

bg-hosting

В днешно време не е лесно да изберете правилната хостинг фирма за Вашия уеб сайт. Основната причина е, че съществуват много фирми, които предлагат услугата хостинг без да имат нужния опит и технически умения, за да предоставят качествена услуга. От резултата страда крайният клиент. Тези страдания могат да бъдат спестени, ако се спазват няколко основни съвета, които ние ще предоставим безплатно в тази статия. Как да изберете уеб хостинг фирма, която да Ви предостави качествена хостинг услуга?

Съвет 1: Не избирайте безплатен хостинг

Има безброй уеб сайтове, които предлагат безплатен уеб хостинг. Много хора избират да хостват сайта си на безплатен хостинг поради липсата на разходи и след това остават разочаровани от качеството. Безплатният хостинг може да бъде използван единствено и само за сайтове, които не са важни, не са свързани с бизнес и не Ви интересува дали няколко часа или дни в месеца няма да бъдат достъпни поради проблем със сървъра. Безплатният хостинг е идеален за обучителни цели на младежи и студенти, които имат желание да се научат да създават уеб сайтове или да хостват техен учебен проект онлайн.

Ако търсите хостинг за важен уеб сайт Ви трябва фирма, която няма чести прекъсвания на услугата.

Съвет 2: Изберете фирма с достатъчно опит на хостинг пазара

Ако изберете да купите хостинг услугата от фирма, която едва прохожда в бизнеса, рискувате да попаднете на хора, които не са добре запознати с управлението на сървъри. Резултатът ще е некачествена услуга и разочарование. Още от началото изберете партньор със сериозен опит, на който да можете да разчитате. Онлайн бизнесът играе все по-голяма роля и всяка минута, в която сайтът Ви не работи ще води до пропуснати ползи.

Съвет 3: Дефинирайте Вашите изисквания и ги знайте

Проверете какви ще са нуждите на Вашия уеб сайт, за да изберете не само правилната хостинг фирма, но и правилния хостинг план. Това са две различни неща. Вие можете да изберете фирма, която доставя качествена услуга, но след като публикувате сайта си може да разберете, че планът, който сте избрал не покрива изискванията и хостинг фирмата не предлага план, който би ги покрил. В този случай Вашето търсене трябва да стартира отначало. За да изберете перфектният хостинг доставчик и план, Вие трябва да сте наясно с изискванията за оптималната работа на Вашия уеб сайт. Трябва ли Ви Windows или Linux хостинг? На какъв език е написан сайта Ви и от каква база данни има нужда? Колко посещения очаквате да получавате на месец? Колко важна е за Вас сигурността на хостинга и колко пари бихте отделил, за да разполагате с по-висока сигурност? На тези въпроси обикновено може да отговори Вашия уеб дизайнер.

Съвет 4: Дефинирайте бюджет

Хостингът се разделя основно на няколко вида.

Споделен хостинг – хостинг фирмата притежава и управлява сървъра, чието пространство се разпределя между много на брой уеб сайтове, които споделят неговите ресурси като дисково пространство, оперативна памет, процесор. Един потребител може да афектира работата на целия сървър, което да доведе до бавно зареждане на Вашия сайт или той да спре да работи.

VPS сървър – хостинг фирмата притежава и управлява физическата машина, на която работят 10-20 или повече виртуални сървъри. Виртуалният сървър Ви дава допълнително предимство, сигурност и контрол. Можете да инсталирате допълнителни приложения, в случай че имате нужда от такива. При този вид хостинг Ви е нужно техническо лице, което може да администрира сървъри, освен ако виртуалният сървър не се поддържа от хостинг фирмата. Попитайте за тази информация, ако решите да използвате виртуален сървър. Той е по-скъп от споделения хостинг, но значително по-сигурен и надежден. Можете да си купите надежден виртуален сървър в рамките на 50-ина лева не месец с включено ДДС.

Нает сървър – хостинг фирмата притежава сървъра, но Ви го отдава под наем и Вие сте единствения потребител, който го използва. Това е най-сигурния хостинг, но и най-скъпия.

Въпрос на бюджет е кой от трите вида хостинг ще изберете.

Съвет 5: Изберете правилно разположение на сървъра

От голямо значение е къде ще се намира сървъра, на който ще се хоства Вашия уеб сайт. Ако сайта Ви ще се гледа главно от посетители от България, тогава е важно да използвате хостинг в България. Ако е предназначен за аудитория главно от чужбина, тогава изберете хостинг фирма със сървъри възможно най-близко до посетителите. По този начин те ще се възползват от бърз достъп до сайта Ви и ще могат да работят лесно с него. Голяма част от посетителите взимаш решение да напуснат определен уеб сайт поради причината, че той зарежда бавно и ги кара да чакат. Днешните интернет потребители не обичат да чакат.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*