Опознайте своя cPanel от NS1.bg

cPanel е линукс-базиран администраторски панел, който предлага удобен графичен интерфейс на ползвателите на уеб хостинг услуги. Създаден е през 1996 година и оттогава досега е претърпял много обновления и са разработени над 11 версии на продукта. В NS1 предлагаме cPanel на всички наши сървъри. Споделените и риселър хостинг пакети стартират с cPanel по подразбиране а при останалите ни сървърни планове cPanel е една от възможните опции за управление.

1

Тъй като cPanel е един изключително полезен инструмент, ние Ви насърчаваме да се запознаете с неговите възможности. Разбирането на панела ще Ви представи нови опции за автоматизация на процеси, за които може и да не сте подозирали, че съществуват преди.

cPanel е създаден така, че да може да се персонализира според услугата, която ползвате. Това означава, че след като се логнете в панела може да откриете различни функционалности в зависимост от Вашия хостинг план. Някои основни функционалности, които ще разгледаме в тази статия обаче, присъстват във всички хостинг планове:

√    Email Accounts – Често срещаме притежатели на домейн и хостинг план, които не използват собственият си домейн за email, а вместо това услуга от друг доставчик, като например Gmail е чудесна услуга, но когато става въпрос за Вашия бизнес, използването на email с домейн различен от фирмения, не изглежда професионално. Ако Вие притежавате домейн, в секцията “email accounts”, можете да създадете персонализиран email адрес от вида office@вашиятдомейн.com или ceo@вашиятдомейн.com и т.н.

√    FTP Accounts – FTP акаунт е достъпът, който Ви позволява да се свържете с Вашия сървър и да качите своите файлове. Възможно е да забравите първоначалния си FTP достъп или да Ви се наложи да създадете допълнителни достъпи за други потребители. Всичко това може да бъде създадено през секцията FTP Accounts, като на Ваше разположение имате и удобен генератор на сложни пароли.

√    Bandwidth – В тази секция можете да получите повече информация за това каква част от месечния си трафик сте изразходвали. Нашият „Евро“ хостинг план предлага 400гб месечен трафик, докато „Стандарт“ Ви позволява да ползвате неограничен трафик. При изразходване на 80% от трафика си ще получите уведомителен e-mail. Съкратена информация за изразходения трафик можете да откриете и в лявото меню, което се намира в общата cPanel страница.

√    Subdomains – В тази секция можете да създавате Вашите събдомейни. Например повечето мобилни версии на сайтове се хостват на поддомейн от вида domain.com. При тази и други ситуации трябва да отворите „Subdomains“ и първо да създадете Вашите поддомейни тук.

√    phpMyAdmin – phpMyAdmin е PHP скрипт, който е създаден с цел да улесни създаването и редактирането на MySQL бази данни. В зависимост от платформата и технологията, които използвате за Вашия сайт, Вие може дори да нямате бази данни. В повечето случаи обаче такива ще има, защото всички популярни CMS-и като WordPress, Joomla, Magento, Drupal и др. ги използват. В случаи, че имате нужда да редактирате Вашите бази данни, phpMyAdmin е инсталиран по подразбиран на нашите сървъри.

Ако желаете да научите повече за cPanel можете да прочетете статията във Wikipedia.
Aко имате нужда от помощ при използването на cPanel, можете да се свържете с нашия технически отдел.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*