Как да си направим блог в 5 лесни стъпки

Всеки от нас е чел поне една блог публикация в живота си. И, ако тя е била написана ефективно – вие сте останали с полезни знания и добро мнение за автора/бранда, източник на съдържанието. 

Позитивите от воденето на блог са доста. Публикациите са източник на органичен трафик от търсещите машини (като Гугъл), те са удобен тип съдържание за промотиране в социалните мрежи и начин за демонстрация на знанията и авторитета ви в дадена област.

Страницата, която четете в момента също е блог публикация. И в нея ще обясним какво е блога и как лесно да създадете такъв.

Какво е блог?

Как да си направим блог в 5 лесни стъпки

Идеята за блога се заражда доста отдавна – още през 1994 г. Тогава хората го използват като личен дневник, който публикуват онлайн. С годините става ясно, че блогът има далеч по-голям потенциал и днес дори стои в основата на вид професия – блогър.

Определението за блог (съкратено от weblog) е онлайн дневник или информативен сайт, в който информацията е подредена по обратно хронологичен ред – най-новите публикации се показват най-горе. Авторът или групата от автори в блога споделят своето мнение по определена тема. Обикновено блог публикациите съдържат освен текст, също и изображения, видео материали, графики.

Блогът е подходящ както за лична, така и за бизнес употреба. И в двата случая основната цел на блога е да ви свърже с вашата целева аудитория, т.е. с хората, които се интересуват от темата, по която пишете. Както вече казахме – блог публикациите са източник на органичен трафик, и това е много полезно за вашия бизнес. 

С една публикация може както да доведете нови потребители в сайта си, така и да им покажете своя опит и знания с оригиналното и полезно съдържание, което сте написали в нея и дори да ги мотивирате да участват със собствени коментари. А това е един от начините, по които можете да спечелите нови клиенти.

Как да направим блог в 5 лесни стъпки

Решили сте, че искате да си направите блог – било то като хоби, или за да обслужвате бизнес цели. 

Можем да обобщим процеса по създаването на блог в следните 5 стъпки:

 1.     Изберете име за вашия блог
 2.     Проверете и закупете домейн
 3.     Изберете хостинг план
 4.     Създайте сайта
 5.     Изберете дизайн за своя блог
 6.     Бонус: Популяризирайте блога

Изберете име на вашия блог

Името на вашия блог трябва да съответства на темата, на която ще бъде той – а именно област, в която имате достатъчно познания, с които да бъдете полезни за вашите потребители. Освен това тя трябва да ви е интересна, за да имате мотивация да пишете отново и отново. Ако блогът ще е свързан с вашия бизнес – тогава публикациите следва да бъдат обвързани с дейността на бизнеса.

Съветваме ви да изберете име, което е възможно най-кратко, за да се запомня безпроблемно. Провокирането на емоция в потребителя чрез името също допринася за по-лесното запомняне. Разбира се, важно е също да се не се произнася и пише трудно, за да намалите шанса за грешка.

Ето и още важни елементи, които е добре да обмислите:

 • Чете ли се добре и звучи ли добре, когато е във формат на домейн и URL структура? Трябва да се уверите, че името, което сте избрали е добро не само като текст/бранд, а и като домейн и структура на адресите.;
 • Можете ли да ползвате същото име за социалните медии? Правилно е да ползвате едно и също име за блога, за домейна и за страниците, които ще създадете в мрежите, които искате да ползвате. Така поддържате консистентна бранд идентичност.

Проверете и закупете домейн

След като сте избрали името за своя блог – идва ред и на закупуването на домейна. Ако не сте сигурни в познанията си за домейните – можете да прочетете какво е домейн.

Първата стъпка от закупуването на домейна е проверката дали той е свободен. Можете да направите такава проверка чрез търсачката на НС1

Днес съществуват стотици окончания на домейните, и дори желаният от вас домейн с окончание .com да е зает, например – можете да помислите за алтернативи като .blog, .club и т.н. Когато намерите домейн, който е подходящ – можете да продължите към закупуване. Домейнът се регистрира с лични данни за период от поне 1 година и се подновява на всяка следваща.

Как да си направим блог в 5 лесни стъпки

Изберете хостинг план

Хостингът е услуга, при която закупувате системни ресурси на уеб сървър за предварително определен срок. Това включва процесорна мощ (CPU), оперативна памет (RAM), дисково пространство, както и много допълнителни услуги. Можете да прочетете какво е хостинг, ако се нуждаете от повече информация за услугата.

В зависимост от това какъв хостинг план сте избрали за вашия блог – можете да очаквате и определено представяне. Също от голямо значение е и надеждността на хостинг доставчика. НС 1 предлага освен стандартния споделен хостинг – също и cloud VPS хостинг услуга, която ви гарантира производителност и непрекъсната работа на сървърите.  

За максимално ваше удобство можете да закупите домейна и хостинга от един и същи доставчик и по този начин да управлявате и двете услуги от един профил и да разчитате на един съпорт за отстраняване на проблеми.

Как да си направим блог в 5 лесни стъпки

Създайте сайта

Вече сте подсигурили необходимите за всеки сайт домейн и хостинг и е време да създадете вашия блог.

Най-популярният избор е използването на WordPress – CMS система, която започва именно като блог платформа и с годините се разраства толкова, че става една от най-използваните системи за изграждане на сайтове от всякакъв тип. Разбира се, ако имате други предпочитания – можете да инсталирате която система пожелаете.

Обикновено в хостинг панелите има т.нар. инсталатор, с който можете само с попълване на малко данни и един клик да инсталирате избраната от вас платформа, на която да базирате своя блог.

Приключи ли инсталацията – можете да достъпите админ панела на създадения блог и да настроите други негови елементи, като дизайна.

Изберете дизайн за своя блог

Как да си направим блог в 5 лесни стъпки

Съдържанието е това, което Гугъл и другите търсещи машини „обхождат“ и индексират, но това, което привлича вниманието на потребителя и го насочва към важните елементи е дизайна.

Ако сте избрали WordPress за система на вашия блог – имате огромен брой от безплатни и платени дизайни, които да използвате. Другите платформи също предлагат безплатни и платени дизайни, но няма друга, при която изборът да е толкова голям.

Когато избирате дизайн (темплейт) за вашия блог – подобно на името, редно е да се съобразите с целевата ви аудитория, със стила ви на писане и като цяло бранда, който изграждате. Дизайнът трябва да е съвместим с идеята ви.

Щом намерите подходящата за вашия блог визия – можете да преминете към инсталирането и настройването на темата.

Популяризиране на блога

Минахте успешно през всички стъпки и сте публикували първите си статии. Но как тези статии да достигнат до по-голям брой читатели? 

Можем да ви посъветваме:

 • Пишете винаги уникално съдържание, базирайте го на вашите знания и опит. Разчупвайте текста със съответстваща медия – снимки и видеа, графики, които визуално да представят написаното. По този начин ще генерирате качествено съдържание, което потребителите ще оценят;
 • Използвайте социалните медии, за да се свържете с вашите читатели. Публикувайте всичко ново, което сте написали, ангажирайте ги в дискусии както в социалните мрежи, така и в самия блог.
  Търсете обратна връзка от тези, които ви следват. Допълнително можете да участвате в групи, свързани с темата, по която пишете и да публикувате линк към ваша публикация, когато тя предоставя полезна информация на потребител в групата;
 • Помислете за мейл маркетинг. Има хора, които предпочитат да се информират за новини чрез мейла си, а не в социалните мрежи. Обикновено точно те се абонират за бюлетин, и вие можете да им предложите тази възможност. Периодично изпращайте чрез мейл новите публикации, които могат да се прочетат в блога ви.
 • Определено не на последно място – оптимизирайте съдържанието си за по-добро позициониране в резултатите от търсене на Гугъл и другите търсачки. SEO оптимизацията в комбинация с качественото ви съдържание е това, което ще ви помогне да имате повече „органичен“ трафик, а той е много важен за доброто развитие на вашия блог.

Заключение

Независимо дали искате да бъдете блогър, или желаете да подпомогнете бизнеса си – не са нужни много усилия, за да създадете блог. В тази статия обяснихме както какво е блога, така и как да си направите собствен такъв. И освен това – как да го промотирате, за да достигне до по-голяма аудитория и да работи във ваша полза.

Пожелаваме ви успех във вашето ново начинание!

Петя Колева

Автор

Петя вече близо 10 години се занимава с изработката на сайтове и съпътстващите маркетинг услуги, като SЕО и PPC. Буквално знае как потребителя възприема информацията, която вижда, защото по професия е учила за психолог. В крайна сметка избира да е уеб дизайнер, има стотици проекти зад гърба си и обожава работата си.

Напишете коментар

Задължително поле*