Let’s encrypt активиран на всички сървъри

Ще съобщим една новина с малко закъснение, но по-добре късно отколкото никога. Още преди повече активирахме Let’s encrypt функционалността на всички наши сървъри за споделен хостинг. Тази функционалност позволи на нашите потребители да имат безплатен криптиран достъп до техните уеб сайтове.

Какво е Let’s encrypt?

Let’s encrypt представлява система, която издава безплатни сертификати за сигурност за домейни. За да получите безплатен сертификат от Let’s encrypt е нужно да потвърдите, че притежавате домейна, за който искате сертификат. След пускане на заявката сертификатът се активира до 48 часа. За да бъде активацията успешна заявката не трябва да нарушава патенти или лицензи на други хора или фирми. Ако има такова нарушение сертификатът няма да бъде издаден. Повече за Let’s encrypt можете да прочетете на адрес https://letsencrypt.org.

lets-encrypt-logo

Основни предимства на Let’s encrypt

  • Безплатен
  • Криптира връзката между сървъра и посетителя
  • Инсталира се автоматично
  • Не е нужна комуникация с Let’s encrypt доставчика за потвърждение на сертификата
  • Не е нужно ръчно издаване на CSR (certificate signing request)
  • Поддържа се от всички браузери
  • Подновява се автоматично

Всички уеб сайтове, които се хостват в NS1.bg автоматично получават Let’s encrypt SSL сертификат. Както писахме в предимствата, сертификатът се подновява автоматично. Не е нужно нищо да правите и вече имате достъп до Вашия уеб сайт през криптирана връзка. Let’s encrypt SSL сертификат няма да бъде инсталиран автоматично на домейните, на които вече има инсталиран друг сертификат, като например RapidSSL.

Let’s encrypt сертификатите не са подходящи за сайтове, които съхраняват лични данни, данни за кредитни карти и друга подобна информация. За такива сайтове е необходимо използването на платен ssl сертификат с по-високо ниво на сигурност.

Защо Ви е нужен SSL сертификат?

От 2017 година Google ще започне да показва иконка, че посетителят разглежда несигурен уеб сайт, за всички сайтове, които не се посещават през криптирана връзка. Това не е основната причина да използвате криптиран достъп до Вашия уеб сайт. Основната причина е сигурност. Работи се постоянно, за да се направи интернет безопасно място за пазаруване, работа и забавление. По-подробно сме отговорили на този въпрос в една тема „Защо сайтът ми се нуждае от SSL сертификат„. Друга причина да искате да имате SSL на сайта си е, защото Google харесва сайтовете, които дават сигурност на своите посетители. Повече затова можете да прочетете в статията „Защо Google Ви харесва, ако имате SSL сертификат на сайта си„.

Как да преминете към криптирана връзка?

Да кажем, че вече имате изграден уеб сайт, който е достъпен без криптиране на връзката между сървъра и посетителя. Знайте, че инсталирането на SSL сертификат за сайта Ви не означава, че вече посетителите го посещават през криптираната връзка. За да започне това да се случва е нужно уеб дизайнера на сайта да направи промени по сайта, за да го пренасочи към криптираната връзка. Свържете се с него или прочетете нашата статия „Преминаване към SSL сертификат„, за да разберете какво трябва да бъде направено стъпка по стъпка.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*