Скорост на сайта 3/4: Оптимизация за мобилни устройства

Предишната статия от поредицата можете да откриете тук.

С широкото навлизане на мобилните устройства, възможността на уеб сайтовете да бъдат отваряни мобилно се превръща в ключов фактор. Понастоящем много голям процент от уеб сайтовете нямат никаква мобилна версия, което ги прави трудни за използване от постоянно нарастващия процент мобилни потребители. Според измерване на StatCounter, 22% от цялата уеб активност през 2013 година се е извършвала през мобилни устройства – можете да сте сигурни, че този процент е много по-голям в момента. Статистиката показва, че имате причина да инвестирате в мобилна версия на сайта си, ако все още нямате такава.

Накратко казано, мобилната версия на един сайт е негова компактна и светкавично бърза версия, която е удобна за ползване на малки дисплеи, като тези на един смартфон например. Ключовата дума тук отново е „бърза“ – има няколко важни стъпки, които трябва да предприемете, за да си гарантирате, максимална скорост при мобилните устройства:

√    Избор на изключително бърз и надежден уеб хостинг сървър. Не забравяйте, че мобилната версия на сайта ви също трябва да се сервира на потребителите ви. Колкото по-близо е сървърът до потребителите ви толкова по-добре. Ако аудиторията на сайта ви е предимно българска, не правете грешката да купувате хостинг пакети от чужди хостинг компании, защото така разстоянието между клиента и сървъра ще е много по-голямо. Това само по себе си води до загуби в скоростта. Свържете се с наш консултант, за да получите повече информация за подходящ сървър за вашите нужди.

√    Оптимизиран код. Ако използвате отделна мобилна версия на сайта си, се постарайте тя да е максимално опростена и да не бъде натоварена с множество скриптове, ефекти и други. Използването на външни ресурси, като шрифтове от други сървъри, също може да забави зареждането, тъй като те не могат да бъдат кеширани ефективно.
Ако използвате респонзив версия вместо отделна мобилна версия, то тогава всички устройства ще зареждат един и същи сайт и едни и същи ресурси, но ще ги показват по различен начин. Този подход ви принуждава да олекотите сайта си и за настолните потребители, тъй като не разполагате с гъвкавост.

√    Сведете изображенията до минимум. Изображенията са една от основните причини уебсайтовете като цяло да зареждат бавно. Повечето мобилни устройства използват интернет със средна скорост 100кб/сек. Това означава, че страница с размер 3мб, ще се зарежда поне 30 секунди.

Не забравяйте, че мобилната версия трябва да съдържа само най-важните за потребителя елементи от сайта. Тя не винаги е пълнофункционално копие на целия сайт. Ако се чудите как да поберете цялата информация от настолния сайт в мобилната версия, бихте могли да премахнете по-маловажните картинки, текстове, рекламни съобщения и други. По този начин ще постигнете по-ясна структура и по-висока скорост на зареждане.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*