Скорост на сайта 2/4: Бърз код = доволни потребители

Ако сте пропуснали предишната част от поредицата, в която обяснихме значението на скоростта на Вашия сайт, както и дадохме някои съвети за избиране на подходящ сървър, можете да я откриете тук.

След като вече сте избрали подходящ и надежден нает, cloud или VPS сървър е време да присъпите към планирането или оптимизирането на вашия сайт в зависимост дали създавате нов такъв или подобрявате този, който вече имате.

Първото препятствие, което можете да срещнете при изграждането на бърз сайт е бавнодействие породено от погрешно структуриране и генериране на визуалната част на сайта. Много от модерните визуални елементи като „слайдшоу“, „падащи менюта“ и други разчитат на технологията JavaScript, за да работят правилно. За съжаление обаче JavaScript се интерпретира от потребителския браузър, което означава, че колкото повече скриптове използвате на сайта, толкова по-бавен ще става той за потребителите и това не може да бъде решено с по-мощен сървър. Вярно е, че някои от тези скриптове могат да бъдат инструктирани да се зареждат асинхронно или след потребителската част, но това важи само за малка част от тях. Често пъти дори и най-примитивния слайдър разчита на технология наречена jQuery, която не може да бъде използвана правилно, когато се зарежда асинхронно. Това означава, че единственият начин да се заобиколи проблема, е да се планира сайтът по такъв начин, че да използва възможно най-малко подобни скриптове.
Не забравяйте да активирате сървърната компресия, тъй като тя ще архивира по-голямата част от текстовите данни, които се обменят между сървъра и потребителя и по този начин ще увеличи бързодействието на сайта значително. Можете да се консултирате с наш специалист относно включването на тази настройка. Ние я поддържаме на всичките ни сървъри.

Друг често срещан проблем е взаимстването на външни ресурси и скриптове за работата на сайта. Такива са специални шрифтове, скриптове от социалните медии, скриптове за измерване на посещения и други вторични функционалности. Тъй като тези ресурси няма да се хостват на вашия сървър, вие няма да имате почти никакъв контрол върху тяхното компресиране и кеширане, а допълнително ще трябва да разчитате и на бързодействието на техните сървъри за зареждането им. Почти невъзможно е да не използвате никакви външни ресурси, тъй като и изключително полезни инструменти като Google Analytics изискват поставяне на такива. Възможно е обаче да сведете тяхното използване до минимум, като проверите дали няма алтернативни решения. Външните ресурси генерират и повече HTTP заявки, което допълнително забавя зареждането на страницата ви.

Популярната CSS технология също може да бъде причина за бавна скорост на сайта, тъй като инструкциите, които се генерират с нея, са пряко свързани с визуалната част. В много случаи доставката на CSS може да се оптимизира, като части от кода се вградят в HTML файловете.

Google предоставя чудесен инструмент за анализиране на причините, поради които даден сайт може да зарежда бавно, както и инструкции за разрешаване на проблемите. Можете да го откриете тук Google PageSpeed Insights.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*