SSD vs HDD. Какво използваме ние?

NS1.bg SSD drive

Повечето хора, които сега купуват лаптопи за техните компютърни нужди трябва да вземат решение между Solid State Drive (SSD) и твърд диск (HDD), като компонент за съхранение на данни. Кой от двата е по-добър избор – SSD или HDD? Всеки купувач има различни нужди и трябва да се направи оценка на решението въз основа на тези нужди, предпочитания, и разбира се на бюджета. Въпреки че цената на SSD дисковете пада, цената на гигабайт е все още в полза на SATA твърдите дискове . И все пак, ако бързината е основното ви изискване и парите второстепенно, то SSD е решението за вас.
„>Какво е SSD ?

Вие вероятно сте запознати с USB флашките. SSD може да се смята като извънгабаритна и по-усъвършенствана версия на USB памет. Подобно на флаш памет SSD диска няма движещи се части. Информацията се съхранява в микрочипове. Твърдите дискове използват механично тяло, за да се чете информацията от правилното място на плочите за съхранение. Тази разлика е това, което прави SSD диска много по-бърз.

Какво е HDD?

Твърдите дискове или HDD на технически език съществуват от дълго време. Те за първи път са въведени от IBM през 1956 г. Твърдият диск (HDD) използва магнетизиране за съхраняване на данни на въртяща се плоча. За четене и запис се използва механично тяло, което се движи над плочата, за да чете и записва. Колкото по-бързо се движат плочите, толкова по-бързо диска изпълнява дискови операции за четене и писане. Дисковете днес се движат с  7200 RPM (оборота в минута), въпреки че някои плочи, създадени за сървъри се въртят със скорост до 15000 оборота!

Какъв тип дискове използваме в сървърите на NS1.bg?

Тъй като предлагаме уеб хостинг услуга, за която бързината и непрекъснатостта на работата са от критично значение, ние се доверяваме на дискове създадени за използване в професионални сървърни решения. Те предлагат по-виска скорост и по-дълъг живот на пълно натоварване.

В най-новата хостинг услуга, която стартирахме преди 3 месеца, използваме едни от най-модерните дискове, които съществуват на пазара. Това са SSD дискове от най-висок клас, чиято бързина надминава тази на обикновените дискове до 50 пъти. За наш късмет разликата в цената не е 50 пъти по-висока, а само 10. Един обикновен твърд диск, който се използва от другите хостинг компании струва около 200 лв. докато  SSD дисковете, с които ние предоставяме облачната хостинг услуга, струват около 2000 лв. за един диск. Допълнителният разход си заслужава, когато бизнесът ви има нужда от бързина и вашият уеб сайт се зарежда много по-бързо от този на конкуренцията, което води клиентите при вас.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*