Безплатен контролен панел от NS1.bg

След 16 години присъствие на хостинг пазара в България и 12 години на световния, решихме да направим нещо различно, нещо, което да донесе стойност и полза на потребителя. Нещо, което да даде нужната сигурност на всеки уеб сайт на цена близка до тази за споделен хостинг. За да го постигнем, създадохме контролен панел съвместим със сПанел, който предоставяме безплатно на всеки потребител на SSD облачен съррвър и чрез който достигнахме най-ниската цена в света за облачен сървър с включено управление, контролен панел и ежедневни бекъпи.

server management

Най-големият проблем за сайтовете в последните 15 години е сигурността. През последните 15 години се случиха много неща в уеб хостинг индустрията. Аз бих отделил основните моменти по следния начин.

  • Навлизането на RAID картите за постигане на надеждност в съхранението на данни.
  • Изобретяването на виртуализацията и възможността за използване на виртуални сървъри.
  • Изобретяването на облачните системи – cloud hosting.
  • Изобретяването на SSD дисковете.

Тези 4 промени афектират хостинг пазара и водят неговото развитие през последните 15 години, но не водят до решение на най-големия проблем – сигурността.

По-голямата част от сайтовете продължават да използват споделен хостинг поради по-ниската му цена, която се явява и най-големият компромис със сигурността на сайтовете и данните, които се съхраняват. За да се борят с този проблем хората измислиха редица кръпки от вида на mod_security и CloudLinux, които не довеждат до драстично увеличаване на сигурността на сайтовете.

Споделеният хостинг сървър може да бъде сравнен с апартамент, който споделяте с други хора, а собственият сървър е като да имате къща, която да използвате само вие.

Бидейки на българския хостинг пазар от 16 години и на международния от 12, решихме да създадем хостинг решение, с което да дадем възможност на всеки собственик на сайт да разполага със собствен SSD сървър в облака с контролен панел, ежедневни бекъпи и включено управление на цена близка до тази за споделен хостинг. Премествайки сайта си на собствен сървър получавате незабавно следните предимства:

  • Стотици пъти по-висока сигурност.
  • Гарантирани системни ресурси за непрекъснато бързо зареждане на сайта ви.
  • Собствен IP адрес, за да могат вашите имейли винаги да достигат получателя си.

На думи звучи много хубаво – собствен сървър на цената на споделен хостинг. Страхотно! 🙂 Обаче как да се постигне на практика? Всички казват, че топлата вода не се открива лесно 🙂

За да може да бъде намалена цената на услугата SSD облачен сървър, има един единствен начин и това е премахване на всички разходи към външни доставчици на услуги свързани с доставянето на крайната услуга. Тук се включват всички разходи за лицензи на софтуер, които представляват сериозен процент от общата стойност на крайната услуга. Най-големият разход е контролният панел, който струва 30 лв. на месец. По-голямата част от сайтовете се хостват на сървъри с контролен панел сПанел. За да намалим цената за крайния потребител, пред нас се показа предизвикателството да създадем контролен панел, който е напълно съвместим със сПанел и който да включваме безплатно с всеки сървър. По този начин ще намалим цената на сървъра, ще увеличим стойността за потребителя и ще увеличим доволността към нашите услуги, защото ще покажем недвусмислено, че работим в името на клиента, за да донесем по-голяма стойност за него.

С тази идея започнахме работа преди 2 години и половина, за да стигнем до днешния момент, в който имаме контролен панел съвместим със сПанел използван от редица клиенти хостващи над 2 000 сайта. С контролния панел създадохме и собствена бекъп система, за да можем да намалим цената до невиждани за световния пазар нива.

На този етап контролният панел поддържа следната функционалност. Тъй като имате собствен сървър, на него няма никакви софтуерни ограничения – всичко е неограничено и можете да хоствате неограничен брой сайтове с пощенски кутии, бази данни, анти-спам защита и други.

Начална страница на контролния панел за всеки отделен акаунт

control panel home

Създаване на неограничен брой акаунти

create new account

Добавяне, изтриване на допълнителни домейни

manage addon domains

Управление на бази данни

manage databases

Редактиране на DNS записи

dns editor

Управление на задачи (cron jobs)

cron jobs manager

Управление на допълнителни FTP потребители

ftp users

Управление на PHP версиите на сървъра – поддържат се PHP 5.4, 5.5, 5.6, 7.0, 7.1 и 7.2

php manager

Възможност за възстановяване на файлове и бази данни

backup manager

Имаме създадена интеграция с Nginx, с която зареждането на сайтовете се забързва значително. В следващите версии на контролния панел потребителят ще има възможност сам да контролира работата на Nginx и да настройва кеширането за всеки от сайтовете си. сПанел бави интегрирането с Nginx, защото е безплатен. Вместо това те продават друг уеб сървър, от който печелят. Нашата цел обаче е да доставим стойност и полза на потребителя и затова в нашия контролен панел всичко ще бъде безплатно.

Използвайки SSD сървър от NS1.bg, всеки увеличава сигурността на сайта и данните си стотици пъти, получава гарантирани системни ресурси, мигновено зареждане за сайта си и гарантирано доставяне на имейл съобщенията избягвайки досадните проблеми с блеклисти типични за споделения хостинг.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*