Безплатен хостинг. Заслужава ли си?

Огромна част от уеб сайтовете в Интернет използват безплатен хостинг. Голямата прилика между тях е, че това са главно лични сайтове или страници без особено значение. За тях прекъсването на хостинг услугата не е от особена важност и могат да го приемат.

Броят на уеб хостинг фирмите, които предлагат безплатен хостинг в България не са много, но на световно ниво са хиляди. Някой от най-големите на световно ниво са 000Webhost, Freehostia, Freehosting.com. Някой от тях дори предлагат безплатен cPanel контролен панел. Можете да видите по-голям списък хостинг фирми предлагащи безплатен хостинг на адрес http://www.techradar.com/news/internet/web/top-free-hosting-for-uk-businesses-1214296

Добра идея ли е използването на безплатен хостинг? Защо важните уеб сайтове плащат за хостинг? Това са въпроси, на които ще дам отговор в следващите редове.

Безплатен хостинг и рисковете от него

минуси на безплатния хостинг

Използването на безплатен хостинг крие много рискове. Те са свързани най-вече с качеството и надеждността на услугата. Какво може да се очаква, когато не плащате месечна такса? С една дума – нищо. Тук с пълна сила важи правилото, че на този свят безплатен обяд няма. По същия начин няма и качествен безплатен хостинг. Използването на такъв тип услуга е компромис. Склонни ли сте да направите компромис? Това зависи изцяло от вас и от важността на сайта, който поддържате. Ако това е личният ви уеб сайт, за който няма значение прекъсването от по няколко часа в месеца или загуба на данни, тогава безплатният хостинг е идеален за вас.

Ако вашият сайт е важен и искате да бъде достъпен непрекъснато, да се отваря бързо и зад хостинг услугата да стои поддръжка, на която винаги да разчитате за помощ, тогава безплатният хостинг не е решение, което можете да използвате. Не е случайно, че уеб сайтовете на всички фирми използват платени хостинг услуги.

Основни недостатъци на безплатния хостинг

минуси на безплатния хостинг
  • Липса на 24/7 техническа поддръжка

Както всичко безплатно и при безплатният хостинг няма гаранции. В много случаи се маркетира, че с услугата има техническа поддръжка, но обикновено тя е изключително бавна и некомпетентна да решава сложни проблеми. Ще трябва да свикнете да се оправяте сами и да решавате всички проблеми, с които се срещнете.

  • Бавни сървъри

На сървърите за безплатен хостинг обикновено се активират хиляди хостинг акаунти и се пукат по шевовете. Това води до високо натоварване, сървърите са постоянно претоварени и като резултат всички сайтове се зареждат бавно. Претоварването на сървърите за безплатен хостинг е честа причина и за честите прекъсвания на услугата.

  • Ниско ниво на сигурност

Сървърите за безплатен хостинг често се администрират от хора с недостатъчно опит в управлението на сървъри. Това води до неправилна конфигурация, липса на навременни обновявания на инсталирания сървърен софтуер и като резултат те често са компрометирани. Със сигурност безплатният хостинг не е най-доброто място за качване на важни за вас данни.

  • IP-тата на сървърите са блокирани в спам списъци

Сървърите за безплатен хостинг са идеална мишена за хората търсещи възможности за изпращане на спам. Поради тази причина изпращането на спам от сървърите за безплатен хостинг е непрекъснато явление. Не можете да разчитате използването на email поща от сървъри за безплатен хостинг. В повечето случаи IP-то на сървъра ще бъде блокирано в спам списъци и изпратените от вас email съобщения ще се връщат при вас и няма да бъдат доставяни до получателя.

  • Малко дисково пространство и сървърни ресурси

Безплатните хостинг планове обикновено включват много малко дисково пространство. То е достатъчно за малки уеб сайтове, но не и за по-големи, които имат бази данни с много информация, която да съхраняват. Все пак услугата е безплатна и това е напълно нормално. Споменавам го, за да не се изненадвате, ако решите да използвате този вид хостинг.

  • Липса на бекъпи

Повечето фирми предлагащи безплатен хостинг не включват пазенето на архивни копия на вашия уеб сайт. Това означава, че ако поради някаква причина ви се наложи да връщате данни от бекъп, няма да имате такава възможност. Ако използвате безплатен хостинг е критично да правите редовно архивни копия на вашите данни и да ги съхранявате на вашия компютър.

  • Наличие на рекламни банери

Някои фирми добавят рекламни банери на сайтовете хостване на безплатен хостинг. Това става без ваша намеса и се съгласявате хостинг фирмата да може да поставя банери на вашия сайт по нейно решение. Това прави сайта ви да изглежда непрофесионално. Веднага започва да си личи, че той използва безплатен хостинг.

Минусите на безплатния хостинг са много. Изброих основните, които са напълно достатъчни, за да прецените дали е добра идея да разчитате на безплатна услуга. Въпреки това съм длъжен да спомена, че качеството на безплатния хостинг се увеличи значително през последните 4-5 години. Преди това той беше почти неизползваем. Не очаквайте високо качество, разбира се. Отдолу можете да видите примерна графика за непрекъснатостта на хостинг услугата на един от големите хостинг провайдери за безплатен хостинг.

безплатен хостинг
  • Проблеми с притежателят на сайта

При безплатния хостинг вие не притежавате собствения си сайт. Ако се зачетете в условията за ползване на хостинг доставчиците на безплатен хостинг ще разберете, че те могат да правят каквото си пожелаят с вашите данни и вашия уеб сайт. Това е доста сериозен недостатък, освен ако не ви пука за данните и сайта, който хоствате.

  • Търсачките не „обичат“ сайтовете използващи безплатен хостинг

Ако използвате безплатен хостинг не се надявайте на добро класиране в интернет търсачките. Те смятат всички сайтове, които се хостват на безплатен хостинг за втора категория и не им отдават достатъчно приоритет. Дори трупате отрицателни точки и сайтът ви ще се показва по-назад в резултатите.

Коя фирма за безплатен хостинг да използвам?

коя фирма за безплатен хостинг да избера

Ако сте преценили, че сайтът ви не е важен и че можете да си позволите всичките минуси, които идват с безплатния хостинг, коя фирма да изберете? Съветът, който NS1 може да дадае, е да създадете безплатни акаунти в няколко от големите фирми и да тествате. Имайте предвид, че тук нещата много зависят от шанс и късмет на какъв сървър ще бъде активиран вашия хостинг план. Възможно е да попаднете на сървър, който е от скоро и все още не обслужва достатъчно голям брой уеб сайтове, все още не е претоварен и хостинг услугата е на прилично ниво за безплатен хостинг. Погледнете уеб сайта, който препоръчахме по-рано в статията. Разгледайте фирмите там, харесайте си няколко и създайте хостинг акаунти. Независимо коя фирма избирате и независимо колко не ви се вярва, че данните ви няма да бъдат загубени, силно препоръчваме по всяко време да пазите архив на данните при вас, който да можете да използвате при необходимост. Винаги съхранявайте всички данни при вас и не разчитайте на фирмите предлагащи безплатен хостинг да съхраняват сигурно вашите данни.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*