Скорост на сайта 4/4: Мащабни платформи и SSL

Тук ще откриете предишната част от поредицата.

Един от широко разпространените митове е, че големите и мащабни уеб сайтове не могат да зареждат бързо. Разбира се това е напълно невярно. Объркването произлиза от различни причини като:

√    Някои големи сайтове не са качени на адекватни сървъри. В резултат на това стават непредсказуеми в пикови часове – генерират сървърни грешки, timeouts, стават пределно бавни и др.

√    Някои големи сайтове имат огромен обем от страници. Имайте предвид, че когато отваряте даден сайт, вие зареждате само съдържанието на конкретната страница плюс малки допълнителни елементи, но не и целия сайт. Общия брой страници не оказва влияние върху скоростта на зареждане на всяка една от тях по отделно.

√    Някои големи сайтове използват различни протоколи за повишаване на сигурността, което води до забавяне на връзката между сървъра и клиента. Един от най-известните такива протоколи за сигурност се нарича SSL Сертификат (Secure Sockets Layer). Той може да бъде много полезен, а в някои случаи дори задължителен, но в действителност може значително да забави зареждането на страницата, когато не е настроен правилно.

В NS1 можете да откриете хостинг предложения, които са подходящи за мащабни онлайн бизнеси като онлайн магазини, социални мрежи, сайтове за оферти и др. Такива са например нашите SSD Cloud сървъри, както и наети сървъри. Те могат да ви предоставят огромен ресурс от процесорно време, рам памет, пространство, както и много по-високи нива на сигурност.

Често срещана грешка, когато се планират разходите за стартиране на онлайн бизнес, е да се правят компромиси с хостинг пакета. Това води до сериозни проблеми при растеж на бизнеса. Една от най-добрите стратегии в такава ситуация е да се заложи на SSD cloud хостинг. SSD устройствата са десетки пъти по-бързи от конвенционалните хард дискове, а cloud технологията позволява безболезнено скалиране на ресурси с минимален даунтайм и увеличена защита на данните. Всичко това в комбинация с висок клас Cisco оборудване води до отлично качество на услугата, което корпоративните ни клиенти оценяват като великолепно.

SSL сертификат също може да бъде причина за бавнодействието на сайта ви, ако не е настроен правилно. Има различни видове SSL сертификати, а и различни стратегии за използването им. Възможно е да качите целият си уеб сайт върху SSL сертификат, което означава всеки един ред текст и код, както и картинка да се криптират по пътя между вас и сървъра. Алтернативно можете да качите само потребителската част и чувствителните данни върху SSL защита, което значително да олекоти зареждането на останалата част от сайта. Големи компании като Google инвестират ресурс в разработването на технологии, които значително ускоряват зареждането на SSL-базирани уебсайтове. Това означава, че в близко бъдеще няма да има нужда от сложното планиране придружаващо инсталация на SSL сертификат. В NS1 предлагаме SSL сертификати от реномирани доставчици – свържете се с някой от нашите консултанти ако имате нужда от повече информация или искате да разберете, кой сертификат е най-подходящ за вашия проект.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*