Доминацията на облачния хостинг

Облачният хостинг увеличи драстично своя дял на хостинг пазара през последните 2-3 години. Почти всички уважавани хостинг фирми предлагат cloud hosting услуги и дори мигрираха своите сървъри в облака. Причините затова са следните.

  • по-ниски разходи
  • по-висока ефективност
  • по-лесно управление

Поради горните причини голяма част от бизнеса премина на облачен хостинг, а тези, които все още не са направили промяната, в по-голямата си част обмислят този вид промяна. Бизнеса предпочита да изолира своите данни, уеб сайт и е-мейл поща на отделен облачен сървър вместо да използва споделен хостинг с цел да подобри сигурността и да намали вероятността от компрометиране на класифицирана информация.

Въпреки доминацията на облачния хостинг и неговите предимства, все още традиционния хостинг не може да бъде изместен толкова лесно и той все още се използва от по-голямата част от уеб сайтовете. В повечето случаи цената на облачния хостинг е по-висока, когато говорим за споделен хостинг. Причината затова идва главно от вида на използвания хардуер и по-специално дисковете за съхранение на данните. В облачната хостинг среда се използват най-вече SSD дискове, които са в десетки пъти по-скъпи от HDD дисковете. От там идва и разликата в цената. NS1 предлага както традиционен уеб хостинг, така и облачен хостинг. Това дава възможност на клиента сам да избере кое решение е най-подходящо за неговия уеб сайт или онлайн бизнес. По-големите фирми нормално се спират на cloud server, за по-високата сигурност и надеждност. По-малките клиенти избират споделен хостинг. Двете решения са надеждни, на облачният хостинг предлага по-висок процент непрекъснатост на услугата поради начина на работа на самата услуга. Облачният хостинг позволява мигновено стартиране на услугата на друг сървър при евентуално възникване на проблем без физическа намеса на системен администратор. При традиционния хостинг се налага физическа намеса, която може да отнеме до няколко часа в зависимост от сложността на възникналия проблем.

Използването на облачни сървъри има и своите недостатъци за крайния клиент на споделен хостинг. От една страна цената е значително по-висока, а от друга страна предлаганите характеристики на облачните хостинг планове са значително по-ниски. Например дисковото пространство е ограничено докато на традиционните хостинг планове то е без ограничение. Това позволява на клиента спокойно да работи върху сайта си без да се притеснява, че в определен момент ще му се наложи да премине на по-голям план, защото е свършило дисковото пространство. В същото време традиционния хостинг предлага достатъчно висока надеждност, когато използваните сървъри са правилно конфигурирани и управлявани. NS1 следи непрекъснато работата на всички сървъри с отчети на всяка 1 минута. Това позволява поддържането на високо качество и непрекъснатост на услугата.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*