Какво е сървър?

Какво е сървър? Колко е голям? Прилича ли на компютър? Това са част от въпросите, които често получавам, когато обясня на приятел или познат с какво се занимавам. Поради причината, че много хора не знаят какво е сървър, каква е неговата роля, колко е голям, какви са неговите характеристики и много други интересни факти свързани със сървърите, реших да напиша тази статия, в която да обясня какво е сървър. Смятам, че тя ще стане полезно четиво за немалка група от хора, които искат да разберат малко повече за сървърите, къде живеят уеб сайтовете и как се случва цялото това вълшебство в Интернет. Ще се опитам да не изпадам в много технически детайли, за да поддържам темата лесна за разбиране и интересна за четене. Ще се опитам да я напиша, така че всеки без каквито и да е познания в сферата на информационните технологии да може да разбере какво е това сървър и когато бъде попитан от някого или попадне в ситуация, да може сам да обясни.

Колко е голям сървъра?

Нека статията започне с отговора на този на пръв поглед елементарен и може би глупав за някои хора въпрос. Може би ви се струва елементарен, но на практика един от най-честите въпроси, които получавам, когато обяснявам какво е сървър, е свързан с неговите технически параметри. Големината на сървърите се измерва в тяхната височина. Единицата за големина е „U“ (unit) или на български „единица“. Така големината на сървърите може да бъде описана като 1U, 2U, 3U, 4U. Колкото е по-голяма цифрата през U-то, толкова е по-голям размера на сървъра. Важно е да уточним, че размера на сървъра и неговата мощност не са правопропорционални. Можете да имате сървър с големина 4U закупен преди 3 години и нов сървър с големина 1U с най-новите процесори и оперативна памет, което ще го направи значително по-мощен от по-големия по размер сървър. Нещо подобно на мощността на днешните телефони сравнена с мощността на компютрите от преди 20 години. Ще покажа няколко примера с картинки, за да можете да разберете разликата между 1U, 2U и т.н. 1U е равно на 4.45 см.

1U сървър

сървър

2U сървър

сървър 2u

От къде работи сървъра?

По правило, за да работи оптимално един сървър, той има определени изисквания за охлаждане, влажност на въздуха. Поради тази причина сървърите се намират в определени за целта шкафове, които пък се монтират в определени затова помещения (датацентри). Сървърнияш шкаф не е просто шкаф, в който се монтират сървъри. Той също отговаря на определени размери и изисквания. Има различни по височина и дълбочина шкафове с различен начин за охлаждане на сървърите в тях. В повечето случаи охлаждането се случва през пода и затова сървърният шкаф няма дъно. В горния му край (покрива 🙂 ) той има вентилатори, чиято цел е да всмукват въздух от пода. Този въздух е предварително изстуден от системата за климатизация на датацентъра. Така студения въздух преминава през всички сървъри, които са разположени в шкафа и се охлаждат, за да работят ефективно. Прегряването на сървър довежда в повечето случаи до неговото автоматично самоизключване. Това означава прекъсване на услугата, която се доставя от съответния сървър, а всички очакват сървърите никога да не прекъсват своята работа.

На какво прилича сървърния шкаф?

сървърен шкаф

От картинката можете да придобиете по-лесна представа на какво прилича сървърния шкаф. Целия е изграден от свалящи се панели, за да може собственика да го конфигурира според неговите изисквания. Например, ако в датацентъра студения въздух идва от дясно, страничните панели на сървърния шкаф могат да бъдат свалени, за да има как студеният въздух да достига до сървърите по възможно най-лесен начин.

Как се подреждат сървърите в шкафа?

Има различни варианти на аранжиране на сървърите, захранванията и мрежовите кабели в един сървърен шкаф. Сървърите на NS1 се подреждат по следния начин, който сме намерили за най-удачен. В средата на сървърния шкаф се поставят мрежовите устройства (суичове), а над и под тях се монтират сървърите. По този начин не се стига до твърде много кабели, които да бъдат прекарвани през цялата дължина на сървърния шкаф. Виждал съм различни начини за подреждане на самите сървъри включително и такива, при които между всеки сървър се оставя по малко място. Това не е препоръчително. Сървърите трябва да са един до друг, за да може въздухът да преминава през шкафа отдолу нагоре и всеки от сървърите да може да си „гълта“ от него чрез вентилаторите, които се намират в задната част на сървъра. По този начин се постига оптимално охлаждане на сървърите, което съответно води до дълга и безотказна работа на хардуера в тях.

Какво прави сървъра?

Един сървър може да изпълнява една или повече роли в зависимост от решението на потребителя, който притежава и използва сървъра. Всички сървъри в крайна сметка изпълняват една и съща функция и тя е да обслужват много на брой потребители. Потребителите могат да бъдат както хора, така и други сървъри в зависимост от конфигурацията. За да дадем точен пример, който е най-близък до реалността и който би бил разбран най-лесно, ще дам пример с един нает сървър от NS1, който се използва от клиент за хостинг на своя уеб сайт и email поща. В голямата част от случаите за целта се използва сървър с големина 1U, в който има 4-ядрен процесор, като например E3-1231, 16GB RAM памет или повече по желание на потребителя и 4 диска конфигурирани в RAID10. В този случай сървъра има основна роля да изпълнява хостинг за уеб сайт и електронна поща. Тази роля се постига чрез инсталирането на сървърен софтуер. В него се включва инсталацията на cPanel контролен панел, с който автоматично се инсталира Apache уеб сървър, MySQL сървър за бази данни, Exim е-мейл сървър, Dovecot POP3/IMAP сървър, Bind DNS сървър, чрез които сървърът може да изпълнява горните 2 роли. Резултатът е наличието на уеб сайт, който е достъпен 24/7 за посетители от цял свят. Този сайт може да бъде електронен магазин, който продава продукти или услуги. Може да бъде форум, а също е възможно на сървъра да се хостват много на брой уеб сайтове.

Какво е сървър?

Стигнахме до отговора на основния въпрос от темата. Какво е сървър? Най-лесното обяснение може да бъде дадено така. Сървърът е компютър, на който можем да инсталираме операционна система и софтуер, чрез който да зададем на сървъра една или повече роли. Сървърния софтуер е инструмента, чрез който определяме ролята на сървъра и неговата функция. Чрез инсталиране на софтуер за email ние го превръщаме в email сървър, а чрез инсталиране на уеб сървър софтуер можем да го използваме за хостинг на уеб сайтове. Финалната цел на всеки сървър е той да работи без прекъсване и да обслужва много на брой потребители. Броят потребители, които могат да бъдат обслужение от един сървър зависи от няколко фактора.

  • Мощността на сървъра – процесорът, оперативната памет, бързината на дисковете – това са основните параметри, които определят мощността на сървъра. Колкото по-мощна е всеки един от параметрите описани отгоре, толкова повече потребители ще може да обслужва сървъра. Имайте предвид, че параметрите са свързани и ако капацитета на един от тях бъде изразходен, това неминуемо ще доведе до забавяне на сървъра. Идеалният вариант е хардуерът да бъде избиран от специалист системен администратор, който познава приложението, което ще работи на сървъра и неговите изисквания, за да подбере най-удачния за използване хардуер.
  • Оптимизация на приложението – от изключително значение за броят потребители, които могат да бъдат обслужени от сървъра, е колко добре е програмирано приложението, което работи на сървъра и използва неговите ресурси. Ако приложението не е програмирано интелигентно и не е оптимизирано на максимум, то ще използва повече системни ресурси като процесорно време и оперативна памет и съответно ще претовари сървъра много по-рано.

Какъв сървър да избера?

какъв сървър да избера

Традиционните сървъри са физически машини, като тези на картинките отгоре. Използването на единични сървъри от този вид от 1 клиент не са най-подходящото решение поради редица причини. Една от най-основните причини е съотношението между цена/мощност/надеждност. Физическият сървър има хардуерни компоненти, които могат да се счупят и докато не бъдат подменени сървърът не може да изпълнява своята роля. Това означава изгубен трафик и пропуснати ползи. По-подходящ вариант е използването на облачен сървър. При него освен че можете да добавяте допълнителни системни ресурси, когато са ви необходими, той позволява автоматично възстановяване при хардуерен проблем. Какво означава това? Означава, че ако се счупи дъното или процесора на вашия сървър, облачният сървър веднага може да бъде стартиран от друг физически сървър. Това е голямо предимство, тай като би ви спестило часове прекъсване на услугата и много време прекарано в поправяне на счупения сървър.

Можете да тествате сървър от NS1 със 100% SSD дисково пространство и да се убедите в предимствата на облачния хостинг. Ако не останете доволен ще върнем парите ви. Ако знаете как да администрирате своя сървър, можете да се възползвате от изгоден SSD сървър.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*