Хостинг в България

хостинг България

Това, което ме накара да започна тази статия е честото срещане на съвети от българи към други българи „защо използвате хостинг в България, а не си купите от чужбина“. Провокира ме, че много хора подценяват качеството на хостинг услугите в България. Въпреки че сме малка държава с малко на брой хостинг компании, смея да заявя, че нивото на качество на хостинг услугите в България никак не е за подценяване. Мисля, че човек може да остане доволен като се довери на българска хостинг компания. Освен, че ще е доволен ще получи и допълнителни плюсове от използването на хостинг в България, за които ще напиша след малко. Първо искам да обясня, че качеството на хостинг услугата е комплексно и не може да се определи от една единствена величина. За мен то е функция от надеждността на услугата, бързината на сървърите, нивото на техническа поддръжка, отношението към клиента, използваните технологии за предоставянето на услугата и не на последно място качеството се определя от клиента. Ако той твърди, че не е доволен, това означава, че хостинг компанията има за какво да се замисли и върху какво да поработи. Клиентът определя дали услугата е качествена или не. Всичко друго е самореклама и изтъкване.

Зараждане на хостинга в България като бизнес

Чувствам се отлично като част от историята на хостинг бизнеса в България. На практика Goto.bg (която преименувахме на NS1.bg) е първата фирма в България създадена с основна дейност доставяне на хостинг услуги. Горд съм, че фирмата не просто продължава да съществува, а бележи развитие с всяка следваща година от както е създадена. Малко на брой фирми могат да се похвалят с такава дълга история. Повечето се продават или прекратяват дейност, но това не е темата на тази статия. Чрез нея искам да обясня на читателите защо е по-добре да използват хостинг в България. Преди това ще се върна малко назад и ще разкажа още малко за развитието на тази услуга в нашата страна.

Преди 15 години думата хостинг не беше никак популярна. В България нямаше възможност за закупуване на споделен хостинг или сървър онлайн. Сървърите работеха от мазета, „сървърни помещения“ на интернет доставчици, а интернета беше скъпичко удоволствие особено свързаността към чужбина, която на моменти се продаваше за над 100 евро за 1 мегабит.

Ние започнахме с риселър хостинг план закупен от фирма в САЩ. Той бързо се запълни и преминахме към наемането на сървъри. Имахме сървъри както със cPanel, така и с Plesk контролен панел. Няколко години по-късно преместихме всички сървъри на cPanel. Още няколко години по-късно в България нещата се съживиха и колокирахме първите си сървъри на наша земя. След още няколко години се появиха и датацентри като Телепойнт, където много фирми колокираха свои сървъри. Това значително улесни нещата и положи основите за бъдещото развитие на хостинга в България.

Развитието на хостинга в България

хостинг в България

Преди 10-15 години бе трудно да се развива качествена хостинг услуга на достъпна цена поради високите цени на интернет свързаността, липсата на достатъчна резервираност и най-вече липсата на качествени датацентри за колокиране на сървърите. В последните 5-6 години се появиха достатъчно датацентри, които създадоха конкуренция помежду си и съответно това спомогна за увеличаване на качеството на предлаганите услуги. Конкуренцията е най-ефективния инструмент за развитие и подобрение на услугите във всеки един сектор. Въпреки това България е малък пазар и за немногото клиенти, с които той разполага, има малко на брой хостинг компании, които се конкурират, за да ги спечелят на своя страна. В чужбина „плътността“ на хостинг доставчиците е много по-голяма и вероятността да попаднете на некачествена услуга е значително по-голяма от тази в България.

Появата на датацентри от нивото на Телепойнт спомогнаха за развитието на хостинга в България. Те дадоха възможност на всички хостинг фирми в България бързо и лесно да имат собствени сървъри. От тук единственото, което липсва е опит и знания в конфигурирането и управлението на сървърите, за да работят безпроблемно и да доставят качествен и надежден хостинг.

Защо да използвам хостинг в България?

Най-накрая стигаме до същността на статията, за да мога да обясня предимствата свързани с използването на хостинг в България. Не е случайчо, че когато определен бизнес търси развитие онлайн на територията на определена държава, той търси начин да намери хостинг за своя уеб сайт на сървър с IP адрес от съответната територия. По същата логика, ако вашите посетители са от България, е добре уеб сайтът ви да използва хостинг в България. Отдолу ще изредя основните предимства, които би трябвало да ви накарат да се замислите дали да използвате хостинг от чужбина или хостинг на сървър, който се намира на родна земя.

  • По-добро позициониране в Google

Не е тайна, че при класирането на сайтовете в резултатите от търсене голяма роля играе IP адреса, към който сочи домейна ви. Това е така, защото е логично, че хората, които търсят продукти или услуги, е по-вероятно да ги закупят от фирма, която се намира по-близо до тях. Затова сайтовете, които се хостват в държавата, от която интернет потребителя извършва своето търсене, получават по-голяма тежест при класирането в резултатите от търсенето.

Има голяма разлика колко продукти и услуги ще продадете, ако се намирате на втора страница на Google или на трета позиция на първа страница. Също така посетителите, които намират сайта ви от натурално търсене (organic search), е много по-вероятно да купят отколкото тези дошли чрез реклама.

Използването на хостинг в България ще ви даде български IP адрес и съответно равни права при класирането на вашия сайт с останалите сайтове хостнати тук. Ако използвате хостинг в чужбина вие сами наранявате сайта си и възможността вашите потенциални клиенти да го намират лесно.

  • По-бързо зареждане на уеб сайта ви

Колкото по-близо е хостинга на вашия уеб сайт до посетителите, толко по-бързо ще се зарежда той за тях. Не мога да опиша колко е важно сайтът ви да се зарежда възможно най-бързо. Както писах по-рано  в статията „Защо сайта ми е бавен?“, губите над 32% от посетителите с бавенето на зареждането на сайта ви от 1 до 3 секунди. Това ще доведе до сериозни пропуснати ползи при рекламни кампании, където бихте желали да постигнете максимално висока ефективност. За да имате ефективност сайтът ви трябва да зарежда бързо. За да се зарежда бързо трябва да оптимизирате сайта си и да го хоствате на сървър максимално близо до вашите посетители. Използвайки хостинг извън България за уеб сайт, чийто посетители идват главно от България, е равно на самонаказване, загуба на посетители, продажби и съответно много пропуснати ползи.

  • Поддръжка на български език и по-лесна комуникация

Избирайки хостинг в България ви дава възможността да комуникирате с вашия хостинг доставчик на родния ви език. Знам, че много хора в днешно време владеят добро ниво на английски език, но заслужава ли си усложнението? Значително по-лесно е да се обадите по телефона и да знаете, че ще получите помощ на български език. При нужда можете да поискате среща с по-високо ниво във фирмата и да го осъществите бързо и лесно без много разходи. Ако хостинга на сайта ви е в Америка, само самолетния билет до там би ви струвал няколко хиляди лева. С поддръжка на български език и възможност да се видите очи в очи с ръководството на фирмата получавате сериозни предимства, които не са за подценяване. Няма нищо по-ценно и ефективно от директната комуникация очи в очи. Не смятам, че в България има хостинг компания, която не предлага поддръжка по телефона.

Ако посетителите към вашия сайт са най-вече от чужбина, тогава по-добра идея е да потърсите хостинг в съответната държава, към която е насочен бизнеса ви. Ако той е към посетители от много на брой държави от ЕС, тогава също не е проблем да използвате хостинг в България. Преди години, както писах по-рано в статията, външната свързаност представляваше проблем, но на този етап такъв проблем не съществува. В България физически присъстват едни от най-големите доставчици на интернет свързаност като Level 3, Cogent и Interoute. Те предоставят възможност на българските хостинг доставчици като NS1.bg  да изградят надеждна свързаност с граничеща към невъзможното вероятност за прекъсване на мрежовата свързаност.

  • Развитие на българската икономика

Където и да съм пътувал извън България, във всички държави хората винаги се опитват да купуват само от родните продукти и услуги. Купуват от фирми от други страни в крайни случай, когато не могат да намерят същата услуга предлагана в собствената им държава. По този начин те подпомагат собствената си икономика, за да расте и стандарта на живот да се подобрява. Накратко казано работят за себе си вместо да развиват чужди икономики. Чрез използването на хостинг в България вие допринасяте за развитието на услугата в нашата страна и за развитието на икономиката, защото вашите пари ще бъдат използвани за заплати на ваши сънародници, за подобряване на услугата, която ползвате. Върху тези пари хостинг фирмите плащат данъци, които остават в България и се използват за изграждането на пътища, инфраструктура, за плащане на пенсийте на вашите баби, дядовци или родители. Аз лично винаги избирам български продукт или услуга, когато търся нещо, а причината е точно споменатата отгоре – парите да останат в България и да се използват тук за стимулиране на собствената икономика и стандарт на живот. Всеки човек смята, че от неговите 100 лв. на година нищо не зависи. Това не е така. Когато се съберат 500 000 души сумата става 50 000 000, а това вече изглежда по друг начин, нали? С тези 50 000 000 можем да направим една от болниците ни супер модерна отговаряща на световните стандарти. Колко такива болници има в България? Хостинг сферата заема една много малка част от БВП (брутен вътрешен продукт) на страната. Затова този съвет го давам и за другите сфери, в които използвате продукти и услуги.

  • По-ниски раходи за хостинг

Хостинг услугите в България се предлагат на значително по-ниски цени от тези в чужбина. В другите страни стандартът е по-висок, заплатите са по-високи и съответно таксите за хостинг са по-високи. В България плащате в лева, а в чужбина в евро или долари. Един споделен хостинг план в България, който да обслужва по-голямата част от уеб сайтовете, струва между 3 и 5 лева. В чужбина за същите параметри на хостинг плана и същото качество на поддръжка ще трябва да плащате по 3-5 долара на месец. Същото важи и за другите видове хостинг като риселър хостинг, облачен хостинг и сървъри.

Освен това в цените за хостинг в чужбина няма включено ДДС. Това означава, че ако купувате хостинг от САЩ, ДДС ще ви бъде начислено допълнително, което ще увеличи цената с още 20%, ако сте физическо лице. Ако сте юридическо лице обаче, това означава, че хостинга в България ще бъде с 20% по-евтин, защото ще можете да си възстановите платеното ДДС. Единственото изискване е фирмата ви да е регистрирана по ДДС, разбира се.

Заключителни думи и препоръка

Както казах в началото на статията, причината да реша да пиша на тази тема е честото попадане на съвети във форуми, блогови и социални мрежи, хората да си купуват хостинг само от външни фирми и да зачеркнат българските. За мен лично зачеркването на българското тотално не е добро решение не само за нас като държава, но и  по принцип, тъй като слагането на каквото и да е било под общ знаменател не е правилно. Във всяка държава има както добри, така и лоши хостинг компании и това важи за всяка сфера. Съмнявам се тук да има човек, който да не се съгласи. Затова аз лично никога не слагам никого и нищо под общ знаменател, а когато не съм доволен от фирма, човек, услуга или каквото и да е било, просто търся алтернативен вариант по възможност в България. Не разполагам със статистика колко от доходите на българите се харчат извън страната ни и какъв е ефекта върху икономиката в проценти, колко пари се „изнасят“ и какво бихме могли да подобрим с тях, но колкото и да са те, биха били по-полезни, ако ги изхарчим за нашето собствено развитие. Имам личен опит с качеството на хостинг услугите в чужбина и мога да кажа, че качеството на хостинга в България и на високо ниво, като се има предвид големината на пазара и броя на хостинг фирмите, които съществуват само чрез извършването на този вид услуга. Ако ви е интересна темата и имате свободни 12 минути и 51 секунди, можете да гледате моето гостуване в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. В началото се притесних като ученичка на изпит по български език и запецнах, но като за първо „даване по телевизията“ имам извинение 🙂

В България имаме специалисти на много високо ниво, особено в ИТ сферата. Горд съм, че NS1 работи с част от тях.  Не мога да не спомена името на нашия датацентър Телепойнт, Кирил Ралински, неговите колеги от техническа поддръжка, които по нищо не отстъпват на колегите си от САЩ. С Телепойнт работим почти от 10 години.

Не мога да не спомена Storpool, Боян Кроснов и Боян Иванов, с които работим от повече от година, и които страшно много ме впечатлиха лично. Такова високо качество и ниво на услуга рядко може да се види някъде по света. Аз съм в хостинг сферата над 15 години и съм работил с десетки датацентри, софтуерни компании и доставчици на услуги, но това, което виждам в лицето на Storpool до момента няма аналог. Единственото ми пожелание към тях е да успеят да поддържат този модел, защото с разрастването на бизнеса управлението става все по-сложно. Второто ми пожелание е да не се продават, да си останат българска фирма, да наемат хора от България и да плащат данъците си тук. За мен техните конкуренти от САЩ трябва да се опитват да ги догонят, а не обратното.

Конец 🙂

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*