Хостинг – какво да избера?

хостинг

Хостинг услугите се превърнаха в неизменна част от живота на хората и бизнеса. Развитието на интернет доведе до бум в развитието на хостинг бизнеса. Днес трудно могат да бъдат намерени сериозни фирми, които да нямат собствен уеб сайт. В България хостинг пазара все още се развива и съществуват немалко фирми, които все още нямат присъствия в интернет пространството. Аз съм убеден, че това ще се промени съвсем скоро. За да имате видим уеб сайт, който интернет потребителите да могат да достъпват 24 часа в денонощието, е нужен надежден хостинг. Думата хостинг идва от английската дума „host„, която означава домакин или с две думи хостинга е услуга, която предоставя място за уеб сайтовете, за да работят.

Тъй като пазаруването онлайн се разви изключително и хората предпочитат да пазаруват от телефоните си вместо да губят време в пътуване до магазина и обратно, нуждата от хостинг за фирмите се превърна в нещо като нуждата от електричество и вода. Ако нямате уеб сайт, вие губите възможността да комуникирате с много потенциални клиенти за вашата услуга. С това разбира се губите и продажби. Затова имате нужда от хостинг – за да имате уеб сайт, чрез който да продавате 🙂

В тази статия искам да обясня за възможностите, които имате на хостинг пазара. Някои от възможностите са добри, а други не чак толкова. Затова е важно да сте наясно какво искате да постигнете с вашия уеб сайт и колко важен е той за вас. От това зависи какво хостинг решение ще бъде най-ефективно и работещо за вашите нужди. Избора на грешно хостинг решение ще доведе до сериозни трудности в управлението на сайта ви и вашия бизнес онлайн.

Видове хостинг

Хостинг услугите се разделят условно на 2 вида.

Всеки един от двата вида хостинг има своето предназначение. По-надолу в статията ще напиша в детайли за двата типа хостинг, за техните предимства и недостатъци. Това ще ви даде възможност да направите правилния избор, когато стигнете до момента с избора на правилното хостинг решение за вашия уеб сайт. Не се притеснявайте, ако направите грешка в началото. Хостинг доставчика може да бъде сменен по всяко време и процедурата по подмяната не изисква сериозни усилия т.е. грешката е поправима. Това разбира се не означава, че трябва да сгрешите. Идеалният вариант е да не грешите и да изберете правилното хостинг решение за вашия уеб сайт, за да си спестите време, нерви и пропуснати ползи. Продължете да четете, за да разберете какво точно се крие зад всеки от двата вида хостинг, които изброих отгоре. Всеки от тях има своето предназначение и място под слънцето.

Споделен хостинг

Първо искам да кажа, че споделеният хостинг също се разделя на видове. Всеки един от тях има своето предназначение, плюсове и минуси. Ще обясня какво представлява всеки от тях, за да сте наясно кой точно искате да изберете, в случай че това е хостинг модела, който желаете да използвате.

Традиционен споделен хостинг

Това е хостинг решение, при което много на брой клиенти и уеб сайтове използват ресурсите само на един сървър. Това означава, че всеки един от уеб сайтовете на сървъра получава определено място, трафик и системни ресурси. По този начин сървърът се споделя между всички използващи го уеб сайтове. Това е най-популярното хостинг решение в света и по-голямата част от уеб сайтовете в интернет го използват. Причината затова е само една – цената

Споделеният хостинг позволява на хостинг фирмата да добави максимално много уеб сайтове на един сървър, за да спечели максимално много пари. Много често се случва хостинг фирмата да добави повече сайтове отколкото сървърът може да обслужи на практика. Това води до претоварване на сървъра и забавяне на зареждането на сайтовете. При споделеният хостинг трябва да знаете, че вашият уеб сайт ще се намира на един сървър със стотици други уеб сайтове и ще зависи от тях. Под зависи имам предвид, че по всяко време един от другите сайтове на сървъра може да наруши неговата работа, което ще афектира неминуемо и вас. Няма да изпадам в повече детайли относно плюсовете и минусите на споделения хостинг, защото в началото искам да обясня за всеки един от видовете споделен хостинг, за да разберете как работи и за какво се използва, а накрая ще обясня за плюсовете и минусите на този вид хостинг.

Традиционният споделен хостинг дава възможност на всеки стандартен уеб сайт без специални изсквания да функционира. Той е подходящ само за малки уеб сайтове, които не са много популярни или важни. Споделеният хостинг не е добър избор за важни уеб сайтове поради минусите на технологията и начина му на работа. Въпреки това с него получавате евтино хостинг решениекоето има включена поддръжка и вие трябва да се грижите единствено за сайта си. За поддръжката и управлението на сървъра се грижи вашия доставчик. Той е отговорен да наблюдава сървъра и да ви помага в случай на проблеми свързани с услугата.

При традиционния споделен хостинг получавате достъп до контролен панел, от където управлявате вашия акаунт. От там можете да добавяте и триете е-мейл адреси, домейни, събдомейни, бази данни или да преглеждате статистиката на посещенията към сайта ви.

Споделеният хостинг не е подходящ за вас в следните случаи:

 • Имате високи изисквания за сигурността на сайта и данните, които съхранявате.
 • Имате изискване за гаранция всички изпратени от вас е-мейл съобщения да бъдат доставени.
 • Имате изискване сайтът ви да се зарежда еднакво бързо 24 часа в денонощието.
 • Имате уеб сайт, който е популярен и има нужда от значителни сървърни ресурси, за да работи.
 • Имате нужда от инсталирането на специален софтуер на сървъра.

Риселър хостинг

Риселър хостинга е услуга, която има абсолютно същите технически функционалности като традиционния споделен хостинг. Всичко казано за споделения хостинг важи в пълна сила за риселър хостинга. Разликата идва от неговото предназначение и начин на използване.

Предназначението на този тип услуга е свързана с препродажбата на уеб хостинг или по-лесното управление на повече на брой хостинг акаунти. При препродаването на хостинг нещата се случват по следния начин. Риселър хостинга дава лесна възможност на всеки човек да стартира собствен хостинг бизнес без особена първоначална инвестиция. Цените на риселър хостинг услугите започват от 8 лв. на месец и от тях човек спокойно може да изкара до десет пъти повече чрез препродаване на ресурсите от риселър хостинг плана на трети лица. Има голям брой малки фирми на световния пазар, които продават хостинг използвайки риселър хостинг планове. Когато запълнят един план, те купуват втори и започват да активират споделени хостинг планове в него докато го запълнят и купят трети.

При риселър хостинга получавате достъп до административен контролен панел, от където управлявате услугата. От там създавате вашите хостинг планове с определени от вас системни ресурси като дисково пространство, трафик, брой домейни, е-мейли и бази данни, които могат да бъдат създадени в съответния план. След това определяте различна цена за всеки от вашите планове в зависимост от това с колко ресурси разполага той и започвате да продавате. От административния панел вие можете да управлявате акаунтите на всички ваши клиенти, а те получават отделен контролен панел, от където управляват своите индивидуални акаунти.

Второто основно приложение на риселър хостинг услугите е за улеснено управление на много на брой сайтове. Използва се най-вече от уеб дизайнери или фирми, които се занимават с изграждане на сайтове. Риселър хостинга им позволява да предложат комплексна услуга на своите клиенти – от изграждането на сайта до неговата поддръжка и хостване. Така клиентът получава всичко на едно място, плаща на един доставчик, а фирмата за уеб дизайн може да изкара и някой друг лев отгоре допълнително.

Облачен споделен хостинг

Облачният споделен хостинг е услуга, която съществува на пазара от няколко години и е най-новият споделен хостинг вид, който се е появил на пазара. Неговата поява дойде с въвеждането на облачните услуги и облачните сървъри. Облачният споделен хостинг има същите технически характеристики на традиционния споделен хостинг с леки изключения. Изключенията идват от типа на сървъра, чрез който се предоставя услугата и начина на неговата работа. Облачният споделен хостинг включва по-висока надеждност поради факта, че използва облачни сървъри. Обикновено облачните сървъри са част от голям облачен клъстер с много сървъри, който е конфигуриран да достави висока надеждност. Това означава, че на всяко ниво в облака има двойна подсигуреност, за да може при физическо счупване на определен компонент, услугата да продължи да работи. Разбира се има облачни услуги, при които липсва висока надеждност и собствениците на тези услуги обикновено крият и не споменават тази подробност. Затова е важно да питате дали решението, което купувате представлява облачна услуга с висока надеждност, при която има двойно подсигуряване на всяко ниво – дискови хранилища, захранване, свързаност и възможност за стартиране на облачния сървър от друг физически сървър в клъстера в рамките на минути (hot-migrate).

Едно от важните неща, за които трябва да следите е дали облачната услуга, която купувате използва SSD дискове. Това е изключително важно за бързината на сървъра и зареждането на вашия сайт. При облачния хостинг данните се съхраняват в централизирани хранилища за данни, които се доставят и обработват през бърза мрежа за данни (SAN – storage area network). Там плътността е изключително голяма и затова е много важно дисковете да са достатъчно бързи. В противен случай целият облак ще работи бавно. Знайте, че ако сайтът ви се зарежда бавно, посетителите няма да прекарват дълго време на него. Ще напускат сайта ви и вие ще губите продажби.

Облачният споделен хостинг е малко по-скъп от традициония, но за допълнителните пари получавате повече надеждност. Бързината е под въпрос т.е. избирайки облачен споделен хостинг със SSD дискове не означава, че сайтът ви ще се зарежда по-бързо. Той би се зареждал бързо както на традиционен споделен хостинг със SATA дискове, така и на облачен хостинг със SSD дискове, стига сайтът да е направен добре и сървърът, на който се хоства да не е претоварен. Ако искате да научите повече, прочетете статията ми „Защо сайтът ми се зарежда бавно„.

Хостинг на собствен сървър

сървър

Няма и не мога да крия, че използването на собствен сървър е най-доброто решение, което е познато на човека до този етап в развитието на интернет. Както при споделения хостинг, така и тук съществуват няколко вида хостинг чрез собствен сървър. Ще обясня за всеки един от тях, а след това ще опиша плюсовете и минусите на това решение. На собствен сървър се хостват по-малката част от сайтовете в света – това са най-важните и най-популярни сайтове, чийто собственици не правят компромис със сигурността и качеството.

Хостинг на нает сървър

Този тип хостинг представлява решение, при което собственикът на уеб сайта наема сървър и плаща наем за неговото използване. Хостинг фирмата, която предоставя сървъра, се грижи за хардуера на машината и подменя безплатно всеки компонент, който покаже дефект. Потребителят може да наеме сървър с включено управление, при което хостинг доставчика се грижи както за хардуера, така и за софтуера инсталиран на сървъра, следи го 24 часа в денонощието и реагира при настъпване на проблем. Наетият сървър ви дава възможност да използвате всички негови ресурси. Вие сте единственият му ползвател и никой друг не може да афектира неговата работа. От тук идва и най-големият минус на услугата, а именно нейната цена. Това е най-скъпото хостинг решение, защото вие трябва да плащате за целия сървър и всички негови ресурси независимо каква част от тях използвате на практика. При наетия сървър вие разполагате с цялата физическа машина и я използвате както намерите за добре.

Изборът на нает сървър и специално неговата конфигурация е от особено значение. За правилния избор на сървърна конфигурация ви трябва съвет от хостинг доставчика, от който ще наемете сървъра. В зависимост от натовареността на вашия сайт, те могат да предложат адекватна конфигурация, която да се справи с натоварването от една страна, а от друга да гарантира безпроблемна работа на сървъра при изгаряне на диск. Последното е от изключително значение. Аз не препоръчвам да наемате сървър без наличието на RAID, защото той ще позволи на сървъра ви да продължи да работи и да не загубите данни, когато някой от дисковете се счупи. Дисковете са най-често чупещите се компоненти в наетите сървъри и затова наличието на RAID карта е задължително.

Колокация на сървър

Колокацията е услуга, при която вие наемате пространство в датацентър, което да използвате за колокиране на оборудване (един или повече сървъри, мрежово оборудване). Оборудването, което колокирате в съответния датацентър се закупува и притежава от вас. При това решение датацентъра е отговорен за сградата, климатизацията, непрекъснатостта на захранването и в определени случаи за непрекъснатостта на мрежата. Това зависи от договорката ви с датацентъра. При този вид услуга вие отговаряте за управлението на сървърите ви както софтуерно, така и хардуерно. Това означава, че ако се счупи компонент във вашия сървър, вие трябва да го подмените собственоръчно и за ваша сметка. Това налага поддържането на определени компоненти на склад, които да използвате за подмяна – дискове, захранвания. Те се чупят най-често, но е възможно да изгори процесор или дънна платка. Затова най-добрият вариант е да имате резервен сървър, с който на момента да подмените счупения при нужда. Това прави този модел на работа нерентабилен, особено ако имате само 1-2 сървъра. Финансово този модел започва да има смисъл, ако имате повече от 5-8 сървъра.

Колокацията е хостинг решение, което се използва от по-големи фирми с много на брой сървъри. Хостинг компаниите, особено по-големите, използват този метод, защото той е най-ефективния за тях – по-евтин от наемането на сървъри или построяването на собствен датацентър, където първоначалната инвестиция е голяма.

Хостинг на виртуален сървър

Виртуалните сървъри придобиха особена популярност през последните 8-10 години. С всяка изминала година цените на виртуалните сървъри намаляват и те стават все по-достъпни за крайния потребител. Хостинга на виртуален сървър е идеалното решение за всеки уеб сайт, защото той предоставя сигурността и функционалността на наетия сървър, но на значително по-ниска цена. Това е така, защото при този тип хостинг ресурсите на сървъра се споделят между няколко виртуални сървъра и по този начин крайният потребител плаща за толкова ресурси колкото му трябват. Виртуалният сървър позволява пълен достъп до операционната система както при наетия сървър. Това дава възможност на потребителя да настройва софтуера на сървъра според своите собствени изисквания, така че той максимално добре да обслужва и защитава разположените на него данни. Виртуалният сървър прилича на споделения хостинг, защото ресурсите на един физически сървър се използват едновременно от няколко потребителя, но заедно с това има една много голяма разлика. При споделения хостинг разделението на ресурсите се случва в рамките на една операционна система докато при виртуалните сървъри всеки потребител получава отделна операционна система с отделени ресурси само за нея. Разликата наистина е огромна, защото в една операционна система ресурсите между потребителите не могат да бъдат отделени достатъчно ефективно. Винаги се стига до момента един потребител да афектира производителността на целия сървър и да нарушава неговата работа, която оказва влияние и на всички останали уеб сайтове. Това не може да се случи при виртуалните сървъри с правилно настроен софтуер за виртуализация. Виртуализация като KVM позволява ресурсите наистина да бъдат ефективно отделени, така че един виртуален сървър да не може по никакъв начин да засегне друг, въпреки че използват една физическа машина.

Виртуалните сървъри също се разделят на няколко вида.

 • Традиционни виртуални сървъри без висока надеждност – при този вид сървъри се използва една физическа машина, от която зависи доставянето на всички системни ресурси за виртуалните сървъри, които са стартирани на нея. При дефект на дисковия масив всички виртуални сървъри престават да работят докато проблемът с дисковия масив не бъде отстранен. Това може да трае от няколко часа до 1-2 дни в зависимост от размера на данните, които трябва да бъдат възстановени.
 • Виртуални сървъри с висока надеждност – това са виртуални сървъри, които са част от облачна инфраструктура, при която дисковите ресурси се доставят до физическите сървъри (хипервайзори) през отделна мрежа предназначена само за дискови операции (SAN – storage area network). Централните дискови хранилища или SAN сървъри се отличават с двойно подсигуряване на всяко ниво, така че при дефект да не се стига до прекъсване на услугата. Виртуалните сървъри с висока надеждност са най-модерното и надеждно решение, което можете да използвате в днешно време за хостинга на вашия уеб сайт. При хардуерен проблем с физическата машина, от която черпите хардуерни ресурси, вашият виртуален сървър може да бъде стартиран буквално за минутки от друга физическа машина. Това е възможно благодарение на централните дискови хранилища, които са достъпни от всеки физически сървър в облачния клъстер. Тази технология се използва от най-известните сайтове и бизнесът по цял свят преминава към нея поради многото предимства, които носи със себе си. Те са свързани не само със сигурността и надеждността на технологията като цяло, но и с нейната ефективност, защото тя позволява да плащате за точно толкова ресурси, колкото използвате и в същото време да имате възможност да увеличавате/намалявате системните ресурси на вашия виртуален сървър по всяко време в денонощието. Добавянето на допълнителни ресурси към вашия нает сървър изисква физическа намеса. При облачния хостинг този процес се осъществява автоматично.

Виртуалните сървъри и по-специално облачните виртуални сървъри нашумяха много и се превърнаха в най-използваното решение, към което се мигрира непрекъснато. Те са най-новото и ефективно откритие на човечеството в сферата на хостинг услугите. Всички големи хостинг компании използват цялостно или частично облачни услуги.

Предимства и недостатъци

Това е финалната част, в която ще претеглим предимствата и недостатъците на различните видове хостинг услуги. Ще споменем случаите, при които те са полезни, кога можем да ги използваме и в какви случаи не са подходящи. Те ще ви бъдат от полза при избора на правилното решение за вашия уеб сайт. Ще се спра на основните предимства и недостатъци, за да ви е по-лесно при взимането на решение.

Споделен хостинг

Предимства

 • Ниска цена.
 • Включено управление на сървъра.
 • Липса на задължения относно поддръжката на хардуера.

Недостатъци

 • Липса на висока сигурност – при споделеният хостинг на един сървър има стотици уеб сайтове. Всеки един от тях може да бъде компрометиран поради използване на лесна за отгатване парола или поради необновени скриптове. Това дава достъп на хакера до сървъра, на който се съхраняват вашите данни. Чрез локален достъп до сървъра за хакера е значително по-лесно да компрометира сайтовете на него, отколкото ако трябваше да го направи отдалечено. Чрез използване на споделен хостинг сигурността на вашия сайт и данни зависят в голяма степен от сигурността на останалите сайтове, които използват вашия сървър.
 • Риск от блокиране на вашата комуникаци – на споделеният хостинг всички сайтове на сървъра използват един IP адрес за изпращане на е-мейл съобщения. Когато един от сайтовете бъде компрометиран и използван за изпращане на СПАМ, IP адреса на сървъра попада в спам списъците и вашите съобщения се блокират. В следствие на това те или се доставят в спам папките на получателите или изобщо не се доставят.
 • Липса на гарантирани ресурси – споделеният хостинг не може да гарантира минимални системни ресурси, които винаги да са налични за вашия уеб сайт. По всяко време всеки един от сайтовете на сървъра може да го претовари, при което да наруши неговата работа. С това вашият сайт започва да се зарежда бавно или изобщо спира да се зарежда.

Извод

Споделеният хостинг е евтино решение за уеб сайтове, за които сигурността не е от голямо значение. Услугата може да се използва за хостване на блогове, форуми и сайтове, на които не се съхраняват лични данни – имена, е-мейли, информация за кредитни карти, ЕГН-та и т.н. Споделеният хостинг е решение, което е надеждно при хостването на по-малки сайтове. За по-натоварени сайтове е нужен собствен сървър.

Хостинг на собствен сървър

Предимства

 • Висока сигурност – това е хостинг решението, което ще ви донесе най-високата възможна сигурност за вашия уеб сайт и данните, които съхранявате. Собственият сървър позволява той да бъде настроен и подсигурен според вашите изисквания и специално за вашия уеб сайт. Освен това вие сте единственият потребител, който използва неговите ресурси. Сигурността на вашия сайт зависи единствено и само от вас. Никой друг не може да ви навреди с действието или бездействието си. Ако всеки уеб сайт разполагаше със собствен сървър, интернет щеше да бъде стотици пъти по-безопасно място със стотици пъти по-малко спам и компрометирани уеб сайтове.
 • Гарантирано доставяне на вашите и-мейли – при използването на собствен сървър вие разполагате и със собствен IP адрес, от който се изпращат вашите и-мейл съобщения. По този начин вашият IP адрес никога няма да бъде блокиран и вашите съобщения винаги ще достигат своите получатели.
 • Гарантирани системни ресурси – собственият сървър гарантира, че по всяко време можете да използвате неговия капацитет на 100%. Това означава, че сайтът ви ще се зарежда еднакво бързо 24 часа в денонощието. Това е важно, особено когато имате сайт, през който продавате, защото е установено, че по-голямата част от посетителите напускат сайтовете, когато те се зареждат за повече от 3 секунди. При собствения сървър имате гаранция, че ресурсите които сте наел ще бъдат налични винаги.
 • Липса на лимити – при споделения хостинг уеб сайтовете се ограничават по различни показатели, като процесорно време, оперативна памет, брой файлове, размер на файловете, размер на базите данни и други. На собственият сървър няма никакви лимити и потребителят използва целия наличен ресурс без ограничение.

Недостатъци

 • По-висока цена от споделения хостинг.

Извод

Собственият сървър е най-доброто решение за хостинга на вашия уеб сайт. Чрез собствен сървър вие можете да имате всичко, което пожелаете за вашия сайт. Той може да бъде настроен според неговите нужди и за постигане на максимална сигурност. Той гарантира, че сайтът ви ще се зарежда еднакво бързо 24 часа в денонощието и никой друг няма да има шанс да му попречи това да се случва. При споделения хостинг зависите от стотици други уеб сайтове и във всеки един момент те могат да нарушат работата на вашия сайт или да доведат до блокиране на IP адреса ви. Ще загубите както посетители, така и продажби.

Как да имам собствен сървър на достъпна цена?

 

В миналото да имате собствен сървър беше лукс. Затова по-малка част от сайтовете използват собствени сървъри, а масата са на споделен хостинг. Просто разликата в цената беше много голяма и потребителят не можеше да си позволи да има собствен сървър. Това вече не е така. От 2 години NS1.bg работи по създаването на услуга, която да позволи на всеки собственик на уеб сайт да има собствен SSD облачен сървър с включено управление, контролен панел и ежедневни бекъпи на достъпна цена – близка до цената за споделен хостинг. На 24 май 2018 година услугата беше анонсирана за българския пазар.

NS1 се грижи изцяло за управлението на сървъра и правилната му работа 24 часа в денонощието. Потребителят се грижи само и единствено за своя уеб сайт. За да спестим на потребителя таксата от 30 лв. на месец за контролен панел, ние създадохме собствен, който е напълно съвместим със cPanel и го включихме безплатно към всеки сървър. По този начин всеки уеб сайт, който е работил на сървър със cPanel, ще работи и на новата услуга.

Отдолу ще вмъкна снимки от контролния панел, за да видите как изглежда.

управление на сървър
добавяне на акаунт
управление на акаунти
хостинг контролен панел
добавяне на емейл
добавяне на домейн
управление на бази данни
редактиране на днс зона
управление на ssl сертификати

Не рискувайте сигурността на вашите данни. Преминете на собствен сървър.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*