Какво е споделен хостинг и как да изберем точния за нас план?

spodelen-hosting


Какво му трябва на човек, който иска да си направи нов сайт? По принцип много неща. Но ние ще започнем с основата – домейн и хостинг.
Домейнът е името на вашия сайт. Искате да направите например фирмен уеб сайт или личен блог и сте се спрели на име, което е свободно за регистриране на домейн. Например myfirmnamewebsite.com или myblogname.com. Купувате си го.

До тук добре. Сега трябва да си вземете и уеб хостинг към домейна. Ако домейнът е името, което си запазвате в интернет пространството за вашия сайт, то хостингът е мястото, където ще се помещава той. Мястото се намира на сървър или сървъри, които имат директен достъп до интернет. Именно там се съхраняват всички файлове свързани с вашия сайт. Това е домът на уеб сайта ви.

От това какъв хостинг план ще си изберете, зависи колко място ще имате за сайта си, колко бързо ще се отваря той от други потребители, колко още сайта ще можете да съхранявате на същото място, и мн. др.
Споделям с вас и определението за хостинг, публикувано в Wikipedia за още допълнителна информация по въпроса – Wikipedia хостинг
Тъй като съществуват много видове хостинг планове, а и всяка хостинг компания предоставя различни характеристики за конкретната услуга, днес ще разгледам един от всички, предлагани на пазара, а именно – споделения хостинг. Започвам от него, тъй като той е най-избираният хостинг от потребителите и е с най-ниски цени, в сравнение с останалите хостинг услуги.

Както можете да се досетите от самото словосъчетание, споделен хостинг е споделено място, което се предоставя на много потребители. Тоест, ако вие решите да си закупите споделен хостинг план, се заделя определено място от общото на даден сървър, което си е само за вас, а всички останали ресурси като процесорно време, RAM, и др. си делите с останалите потребители на този споделен хостинг, на същия сървър.

Например, ако някой от потребителите на споделения хостинг на даден сървър, където се намира и вашият уеб сайт, използва твърде много ресурси на процесора, вие, както и другите потребители на същата машина, ще усетите влошаване на качеството на споделения хостинг, по-бавно зареждане на вашите страници.
Това е минус на споделения хостинг, но използването му има много плюсове, като най-големият от тях е ниската му цена. Ето някои от предимствата и недостатъците на споделения уеб хостинг.

Плюсове:
–    Ниска цена
–    Професионална поддръжка на сървъра.
–    От вас не се изисква да имате професионални умения за поддръжка на сървъра.

Минуси:
–    Ограничение в ресурсите – всеки потребител на същия хостинг план, делящ с вас даден сървър, използва една и съща памет, CPU (процесорно време), и хард диск
–    Можете да използвате само наличния инсталиран софтуер на сървъра, предоставен от хостинг компанията ви и не можете да инсталирате ваш собствен.

На първо място обаче, преди да изберете уеб хостинг план, трябва да си изясните, от какво се нуждае бизнесът ви. Ако сте потребители с малък уеб сайт, малък онлайн магазин, блог, промо уеб сайт, за които не се очаква да имате много трафик, то споделеният хостинг е точното решение за вас.

Ако се нуждаете от повече ресурс, самостоятелност и контрол, ако бизнесът ви изцяло зависи от вашето онлайн присъствие, и правите много посещения, имате голям трафик на данни –  например онлайн магазин с голям брой продукти, система за планиране на ресурсите на предприятелието и др., то вие се нуждаете от по-скъпо, и по-сериозно решение за вашия бизнес, например Виртуален сървър (VPS), Нает сървър или SSD Cloud хостинг, който само NS1 предоставя в България със 100% SSD дисково пространство.

За много хора споделеният хостинг план е първият логичен избор. Дори и в даден момент да установите, че вече сте разрастнали бизнеса си, и имате нужда от много повече ресурс онлайн, винаги можете да преминете към друг план, който да отговоря на конкретните ви изисквания.

За да дадем възможност на клиентите ни – настоящи и бъдещи, да изпробват напълно безплатно споделения хостинг на NS1, стартирахме игра във Facebook, предоставяща точно такива награди. Всеки от вас, познал новия световен шампион по футбол за 2014 г. ще получи напълно безплатно споделен хостинг план Стандарт за 6 месеца.

Повече за условията на играта можете да прочетете тук
А от нас, до нови хостинг срещи 🙂

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*