LiteSpeed уеб сървър за бързи сайтове

Какво е LiteSpeed?

LiteSpeed Enterprise е комерсиален уеб сървър, който е напълно съвместим с Apache и се отличава с по-голяма бързина, сигурност и ефективно използване на ресурсите на сървъра.

Най-популярните уеб сървъри са Apache и Nginx и те обслужват по-голямата част от сайтовете в интернет, защото са лесни за използване и в същото време не са платени. Nginx стана много популярен в последните няколко години поради многото предимства, които натрупа пред Apache, който все още е най-използваният уеб сървър.

NS1.bg използва и трите уеб сървъра, като изготвя персонални конфигурации в зависимост от нуждите на клиента.

Какви са предимствата на LiteSpeed?

litespeed уеб сървър предимства

Напълно съвместим с Apache – това прави софтуерът изключително лесен за внедряване. Той чете и разпознава конфигурационните файлове на Apache и вашият уеб сайт ще работи на LiteSpeed без допълнителни промени по кода на сайта. Всички конфигурационни настройки в httpd.conf и .htaccess се прочитат, разпознават и работят по същия начин както при Apache.

По-ефективен – аз бих казал изключително ефективен, защото използва много малко процесорни ресурси и оперативна памет, за да обслужва хиляди заявки към вашия сайт едновременно, като по този начин ви спестява пари за хостинг и сървъри.

По-бърза обработка на статично съдържание – LiteSpeed обработва статично съдържание 5 пъти по-бързо от Apache и 67% по-бързо от Nginx. Това го прави най-бързият уеб сървър в света за статично съдържание.

Най-бързото изпълнение на PHP скриптове – това предимство е от основните и може би най-голямото, защото почти всички уеб сайтове използват PHP и бързината на изпълнението на PHP кода е от огромно значение за бързото зареждане на всеки сайт. LiteSpeed изпълнява PHP кода до 40 пъти по-ефективно. Това го прави най-бързият уеб сървър в света при изпълнението на PHP скриптове.

По-висока сигурност – за разлика от безплатните уеб сървъри като Apache, LiteSpeed има поддръжка, която е на ваше разположение 24 часа в денонощието, за да отговори на вашите въпроси или да разреши възникнал проблем със софтуера. LiteSpeed има вградена DDoS защита, а също така работи с mod_security правилата за блокиране на уеб атаки. Фактът, че уеб сървърът е платен, дава възможност на компанията да инвестира в сигурността на платформата, което да я отличи от нейните алтернативи на пазара.

Кога LiteSpeed е най-ефективен?

За да вземете максимума от LiteSpeed, трябва да знаете няколко основни неща за него, като най-важното правило е следното.

LiteSpeed е максимално ефективен при обслужването на един изключително натоварен уеб сайт.

Запомнете го добре, защото ако смятате, че можете да качите 1000 сайта на един сървър, към всеки от които има по 1000 посещения на ден, LiteSpeed няма да се справи толкова добре, колкото ако имате един уеб сайт на сървъра с 1 000 000 посещения на ден.

За да получите максимума за сайта си, най-доброто решение е да го отделите на собствен сървър с LiteSpeed.

LiteSpeed за WordPress, Joomla, Magento, Prestashop, Drupal, OpenCart

Платформите, които изброих отгоре са използвани от почти 50% от сайтовете в света, като най-голям дял има WordPress. На него е базиран всеки трети уеб сайт според статистиките от началото на годината.

Ако сайтът ви е базиран на една от платформите отгоре, можете да го направите много по-бърз чрез преместването му на собствен сървър с LiteSpeed! Добрата новина е, че можете да използвате LiteSpeed за 1 сайт напълно безплатно при поръчката на сървър с до 2GB RAM, който ще е напълно достатъчен за обслужването на десетки хиляди посетители дневно.

Освен това ще можете да се възползвате без допълнително заплащане от кеширащите плугини на LiteSpeed за всяка една от платформите отгоре. По този начин не само уеб сайтът ви ще се зарежда по-бързо, а и ще увеличите посещенията и продажбите си. В същото време ще плащате по-малко за хостинг, защото LiteSpeed използва малко процесорно време и оперативна памет.

litespeed кеш

LiteSpeed интеграция и поддръжка

LiteSpeed е интегриран в контролния панел разработен от NS1.bg, който спестява таксата от 30 лева на месец на всеки собственик на уеб сайт използващ собствен сървър. Използването на отделен сървър за сайта ви е критично за неговата сигурност и бързина 24 часа в денонощието.

Преминаването от споделен хостинг към управляем виртуален сървър е лесен и бърз процес, защото от вас не се изисква нищо освен логин данни за стария ви хостинг. NS1 премества сайта ви на вашия нов сървър и се уверява, че работи. След това ви помага с промяната на неймсървърите и насочването на сайта към новия сървър.

NS1 инсталира, настройва и поддържа LiteSpeed, а вие получавате най-бързия уеб сървър в света инсталиран на собствения ви сървър. Резултатът е максимална бързина и сигурност за вашия сайт.

Недостатъци

Единственият недостатък на LiteSpeed уеб сървъра е, че ако имате нужда да добавите допълнителни сайтове на същия сървър, ще трябва да преминете към платена версия или да имате отделен сървър за всеки сайт. Това не е никак лоша идея, защото ще добави значително количество сигурност. Ако един сайт бъде компрометиран, хакерът няма да може да го използва, за да атакува останалите сайтове на сървъра ви.

Добрата новина е, че версията на LiteSpeed уеб сървъра за 1 сайт, е напълно достатъчна за обслужването на натоварен уеб сайт с десетки хиляди посещения дневно. Ако паметта от 2GB стане недостатъчна, NS1 ще съдейства с преместването на базата данни на нов сървър. Това ще освободи достатъчно памет за уеб сървъра, за да не се налага преминаване към платена версия.

Конфигурация за много натоварени уеб сайтове

Ако имате уеб сайт, който е твърде натоварен за един сървър, можем да създадем ваш собствен cloud cluster. Чрез него ще разделим натоварването на няколко нива, с което ще постегнем максимална сигурност, бързина и висока надеждност.

Как? Изграждаме няколко слоя от услуги.

  • Слой едно – разпределители на натоварването. Тук добавяме един или два (препоръчително за постигане на висока надеждност) разпределителя на натоварването. Те ще разделят заявките към сайта ви между няколко уеб сървъра с 2GB RAM и LiteSpeed.
  • Слой две – 2 или повече LiteSpeed уеб сървъра обработващи заявките с включено кеширане.
  • Слой три – 1, 2 или повече MariaDB сървъри за бази данни, които обработват заявките към вашата база.
litespeed-cluster

Конфигурация от този род може да расте неограничено и да обсулжва сайтове с милиони посещения дневно.

Минималната цена за изграждане стартира от 40 лева на месец с възможност за обслужване на десетки хиляди посещения дневно. Тази бройка може да варира в зависимост от ефективността на написване на кода в сайта.

Как да се възползвам?

Имате натоварен уеб сайт, за който плащате твърде много за хостинг? Искате да изградите сигурно и стабилно решение с висока надеждност? Свържете се с нас, за да изготвим персонално решение, което отговаря на вашите нужди. То ще увеличи сигурността на сайта ви и ще увеличи скоростта му на достъпна за вас цена.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*