Какво е Уеб Хостинг?

В днешно време почти всеки тийнейджър е достатъчно компютърно грамотен, че да може сам да създаде свое собствено пространство в интернет без особени усилия. Технологиите напредват с огромни темпове, а високата конкуренция сред доставчиците спомага за постоянното редуциране на цените – изключително подходяща обстановка за всеки, който иска да бъде видян онлайн.

Но какво да правим, ако техническите ни познания са близо до нулата? Как можем и ние да станем част от това глобално общество? 

Отговорът е Уеб Хостинг и днес ще се запознаем по-подробно с услугата, нейните характеристики и как най-добре да се възползваме от тях. 

Но да започнем от самото начало…

Какво е уебсайт?

Какво е Уеб Хостинг?

Най-общо погледнато, уебсайтът е съвкупност от файлове, бази данни, менюта, функционалности и страници, обединени под общо име (домейн име). Под всички тези елементи стои солидно количество програмен код като HTML, CSS и Javascript са най-популярните решения. Всички тези компоненти се намират на уеб сървър, който се грижи за постоянната и бърза достъпност до файловете. 

Когато даден потребител изпише домейнът на нашия сайт в адресната лента на браузъра си, той изпраща заявка до сървъра на който се намира даденото съдържание, който от своя страна го връща към потребителския интерфейс.

Сайтът служи на единичен потребител или организация, с цел дистрибутиране на желаното от тях съдържание до възможно най-широка публика.

Какво е уеб хостинг?

Какво е Уеб Хостинг?

Уеб хостингът, заедно с домейните и сайт билдърите са три от интегралните части на всеки един уебсайт. По същество, хостингът е услуга, при която закупуваме системни ресурси на уеб сървър за предварително определен срок. Това включва процесорна мощ (CPU), оперативна памет (RAM), дисково пространство, както и много допълнителни услуги. 

Доставчикът на хостинг е длъжен да се погрижи за сигурността и оптимизацията на предоставяната среда, както и да осигури всички предпоставки, за да може уебсайтът ни да е винаги онлайн. 

Какви са видовете хостинг?

Технологичният прогрес „ражда“ все повече възможности за различни хостинг модели, но все още можем лесно да обособим няколко главни типа услуги:

Споделен хостинг 

Вероятно най-предпочитаната услуга в световен план, благодарение на солидните налични ресурси и изключително достъпни цени. При този тип уеб хостинг, имаме един физически сървър, чиито ресурси са разделени за нуждите на голям брой клиенти (понякога над 100). 

Ресурсите не са поравно разпределени, а всеки акаунт има достъп до тях според нуждите си. Това значи, че няколко по-активни сайта могат да изразходят цялото количество CPU и RAM за сметка на останалите клиенти на същия сървър.

Същото важи и за сигурността. Тъй като акаунтите на една машина не са изолирани един от друг, пробив през съседен уебасйт на същия сървър може да донесе сериозни рискове и за нашия онлайн проект. 

Поради тези особености, споделеният хостинг е най-подходящ за хоби сайтове, блогове, стартъпи и сайтове на малки и средни бизнеси, които тепърва ще изграждат и популяризират бранда си. 

WordPress / Joomla / Magento хостинг 

Високата популярност на някои системи за управление на съдържанието (CMS) дава началото на този хибриден вид хостинг. При него, доставчикът на услугата взима предвид конкретните изисквания на едно определено софтуерно решение и оптимизира цялата си среда за неговата перфектна работа.

Това позволява на клиента не само да осигури максимално бърза и ефективна работа за сайта си, но и да получи професионална помощ от експерти с дадената апликация. 

Виртуални сървъри (VPS)

Виртуалните сървъри са една от най-прогресиращите платформи в последно време. Това не е случайно, имайки предвид, че услугата съчетава най-доброто от двата свята – много по-добра скорост, сигурност и контрол от споделения хостинг на много по-достъпни цени от наетите сървъри. 

При VPS услугите имаме само няколко клиента на един физически сървър, всеки с негов изолиран акаунт и собствени системни ресурси. Поведението на „съседите“ по сървър, както и сигурността на акаунта им, вече не представляват никаква заплаха за представянето на нашия проект. 

Доставчиците на VPS сървъри предоставят възможността напълно сами да менажирате услугата си или да се възползвате от т.нар. Управляеми VPS планове, където хостът има активна роля в техническата поддръжка и оптимизация на сървърната машина.

Нает сървър (dedicated)

Наетият сървър е най-високото стъпало в уеб хостинга – тук вече клиентът получава цял физически сървър за своите собствени нужди. Като единствен потребител, имате пълен контрол над машината и може да я ползвате за каквото решите – имейл сървър, гейминг сървър, среда за хостване на мобилни апликации и много други. 

Големият капацитет и сравнително скъпите цени (често над $100/месец) правят услугата подходяща предимно за по-големи бизнеси и компании, които имат нужда от силно модифицирана хостинг среда. 

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*