Уеб Хостинг или Имейл Хостинг – Кое да избера?

Уеб Хостинг или Имейл Хостинг - Кое да избера

Само преди десетина години това да имаш собствен уебсайт се считаше за лукс, до който достъп имат само уеб разработчиците и бизнесите, които могат да си позволят по-сериозни финансови вложения. Но в днешно време технологиите се развиват с мълниеносни темпове, което отваря все повече възможности за всеки потребител. 

Управлението на собствен сайт и хостинг услуга вече не е привилегия на технически грамотните и все повече платформи биват оптимизирани за средностатистическия потребител. 

Но какво всъщност представлява уеб хостингът? Какво обхваща? Можем ли да управляваме своята онлайн комуникация заедно с другите си онлайн проекти?

Това са само част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в днешния материал. 

Да започнем от началото…

Уеб хостинг или Имейл хостинг – какви са разликите?

Стартирайки нов онлайн проект, има няколко компонента, без които не можем – сайт билдър, домейн и уеб хостинг. Последният елемент е ключов, защото хостинг услугата ни дава защитено място на отдалечен сървър, върху което да построим нашия сайт. От качеството на избрания план зависят скоростта на сайта ни, дали постоянно ще е онлайн, доколко ще сме защитени от вируси и спам – все неща от първостепенна важност за проекта ни.

Уеб хостинг всъщност не е единична услуга – той обхваща цял набор от функционалности свързани с управлението на нашите файлове, датабази, домейни или бекъпи

Тук се включва и онлайн комуникацията ни.

Мнозина от нас са свикнали с имейл услугите на големите безплатни доставчици като Gmail, Outlook, дори АБВ.бг. Макар да не подлагаме под съмнение удобството и надеждността им, ако искате да поддържате сериозни бизнес взаимоотношения с клиенти и партньори, е силно препоръчително да имате поща с името на бранда си. 

Именно тук се намесва и вашият хостинг доставчик

Почти всеки хостинг пакет позволява лесното създаване на голям брой имейл акаунти, използването на уеб-базирано приложение за проверка, анти-спам филтри и криптирана SSL връзка. Добрите хостове също осъществяват постоянен мониторинг на входящият и изходящ трафик, гарантирайки успешния обмен на съобщения. 

Но след като всички инструменти за успешната онлайн комуникация вече са част от уеб хостинг пакета ни, то какво точно представлява Имейл хостинга? Отговорът е много прост – фокусът на услугата.

Избирайки специализиран план за имейли, ние премахваме всичко излишно от акаунта, което не е свързано с тези услуги. Не можем да построим собствен уебсайт, мобилно приложение, или пък да използваме акаунта за съхранение на файлове. 

Това води до някои съществени разлики между двата вида хостинг.

Предимства и Недостатъци

Нека започнем с очевидното – от една страна имаме пакет, който обхваща широк набор от инструменти и услуги, а от другата имаме специализирани планове с конкретен фокус – нашите имейл нужди. Не всеки физически клиент или бизнес организация има нужда от уебсайт, така че поддръжката на мултифункционален уеб хостинг акаунт може да погълне прекалено много време и физически ресурси

От друга страна, дори в момента да нямаме подобни нужди – предимствата от изграждането на онлайн проект може в един момент да надделеят и да решим, че все пак бихме опитали такова приключение. Ако сме избрали имейл хостинг план, обаче, това би било невъзможно и ще трябва да прехвърляме цялата си онлайн кореспонденция на нов акаунт

От гледна точка на цената, везните със сигурност са наклонени към имейл услугите, но това далеч не е така ако разглеждаме съпоставката цена-качество. За само няколко долара повече на месец, клиентите си гарантират мултифункционална платформа пълна с допълнителни безплатни екстри – домейн, SSL сертификати, CDN, бекъпи и много други. 

Имейл хостингът е сравнително лесен за управление. Няма как да е и другояче при положение, че всичко във вашия акаунт е изцяло насочено към вашите онлайн пощенски кутии и гладката комуникация с други потребители. Все пак, макар ориентирането в един уеб хостинг акаунт да отнема малко повече време, навигацията и опциите често са достатъчно ясни и без много допълнително обяснения. 

Защо компаниите продължават да хостват имейлите и сайтовете си на едно място?

Все повече хора препоръчват да се избягва хостването на уебсайт и имейл на един сървър. Причините са главно от гледна точка на киберсигурността – дори някой да успее да проникне във вашия хостинг акаунт, това няма да попречи на имейл услугите и обратното. 

Тогава какви са аргументите в полза на единен план с хостинг и мейл?

Много просто – по-лесно и удобно менажиране. Вместо да се занимавате с дузина различни акаунти за взаимосвързани услуги (домейн, имейл, хостинг, бекъпи), може с лекота да управлявате всичко на едно място. Това е особено ценно за начинаещите потребители и стартъп компании, които искат максимално да оптимизират бизнес процесите си с минимални технически познания. 

Как да избера правилното хостинг решение за моя бизнес?

Персоналните нужди винаги трябва да са най-важния фактор, с който да започвате всяко търсене на подходящ хостинг доставчик. Много компании специализират в определен вид услуги или може да предлагат точните допълнителни инструменти, които да подпомогнат вашия проект. 

Ако все пак повече от един хост привлече вниманието ви, ето още няколко начина да ги сравните и прецените кой е правилният избор:

  • Характеристики/Атрибути – както споменахме, не е задължително да имате директна полза от всички функционалности, които идват с избрания хостинг план. Но всеки предприемчив човек планува бъдещето, така че лесно може да се окаже, че голяма част от включените екстри все пак могат да влезнат в употреба. Затова изберете доставчик, който може да ви даде възможно най-много за бюджетът, който сте заделили за хостинг.
  • Лесно управление – хостингът трябва да е достъпен за всеки клиент, независимо от предишния му технически опит. Именно с тази идея подхождат много доставчици (както и ние в NS1), когато изграждат своите планове. Залага се на интуитивна и лесна за навигация среда, ясно обозначени менюта, както и познати софтуерни решения. Ако това ще е първият ви онлайн проект – със сигурност ще искате да си партнирате с именно такъв хост.
  • Надеждност – всяка секунда, в която уебсайтът ви не е онлайн може да доведе до изпуснати потенциални посетители, а ако се касае за комерсиален бизнес – огромни загуби от продажби. Изключително важно е да намерите доставчик, който ще ви гарантира време за работа (uptime), което е максимално близо до 100%. Някои хостове дори предоставят споразумения за нивото за обслужване (SLA), според които клиентът ще получи обезщетение ако времето за работа падне под определена граница на месечна база. 
  • Сигурност – този елемент е малко труден за проследяване ако не сте клиент на фирмата, но винаги може да добиете представа като проучите на какви мерки разчита дадения хост и на колко нива защитава инфраструктурата си. Имайте предвид също, че сигурността е поделена отговорност между вас и вашия хостинг доставчик, така че и вие имате важна роля в този аспект.
  • Клиентско обслужване – много хостинг компании предлагат различни начини за връзка с клиента – чат, телефон, имейл, тикет система, онлайн форма на сайта. Възползвайте се от тези комуникационни канали да тествате качеството на обслужване с различни въпроси за услугата и вашият конкретен проект. По отзивчивостта и ефективността на операторите лесно ще разберете какво може да очаквате от компанията след като им станете клиент.
  • Онлайн ревюта – макар Интернет да е пълен с фалшиви или спонсорирани ревюта на продукти и услуги, все по-голям брой реални клиенти са склонни да оставят обратна връзка за своя опит, независимо дали е положителен или отрицателен. Винаги е добре да се проверяват различни ревю сайтове и да се гледа за повтарящи се проблеми, нещо което може да индикира, че компанията наистина пренебрегва даден аспект в работата си.

В заключение, независимо дали предпочетете уеб хостинг или имейл хостинг услуга, първата и най-важна стъпка е намирането на правилния хост. Единствено тогава може да си гарантирате максимално ефективен план, който ще позволи на бранда ви да блесне онлайн.

За повече информация – свържете се с операторите на NS1 и с радост ще ви помогнем в избора!

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*