Как да създам хостинг фирма?

Тъй като продаваме хостинг от 14 години, смятаме, че можем да споделим малко ценен опит за създаването на хостинг фирма, която да предлага качествена услуга и да се развива. Не е лесно да се издържи на толкова динамичен пазар, където промените се случват на месечна база.

Ако не успееш да вървиш в крак с промените и нововъведенията, пазарът те изхвърля по естествен път и клиентите отиват при фирми, които могат да им предложат голям набор от услуги на високо качество, което да отговаря на техните изисквания. Конкуренцията на хостинг пазара е голяма и клиентът има възможност изключително лесно и бързо да разучава офертите и да избере най-добрата за него благодарение на Интернет. Ако в момента работите по бизнес плана на вашата хостинг фирма, която предстои да се покаже на бял свят, то тази статия със сигурност ще бъде много полезна за вас, защото ще ви спести както грешки, така и пари. Имайте предвид, че статията се отнася за сериозни предприемачи, които имат нужните финансови средства за стартиране на сериозен бизнес, който да продава качествен хостинг. Трябва да имате готовност да работите непрекъснато и да задоволявате исканията на клиентите. В протевен случай по-добре се ориентирайте към друга сфера, в която да инвестирате и където може би ще имате по-голям успех.

Съвет 1: Използвайте собствено оборудване

Ако използвате собствени сървъри ще имате по-висока начална инвестиция, но по-ниски месечни разходи. На финала ще спестите пари, които можете да използвате за реклама, маркетинг или както желаете. Ако решите да предлагате различни видове хостинг, използвайте отделни сървъри за всеки вид. Не използвайте един сървър за споделен хостинг, риселър хостинг и радио хостинг например. Това ще ви позволи да ги настройвате оптимално спрямо съответния тип хостинг.

Съвет 2: Наемете хора, които имат желание да се развиват

Няма да имате никаква ползва да наемате хора, които чакат работния ден да свърши и смятат, че клиентът ги натоварва. Освободете се веднага от такива кадри, ако попаднете на тях. Те ще ви костват клиенти и имидж.

Съвет 3: Изберете един хостинг сектор за старт и след това добавяйте нови

Освен ако не разполагате с няколко десетки хиляди лева на месец, които да можете да влагате ежемесечно в продължение на поне 2 години, стартирайте с предлагането на един вид хостинг услуга например започнете само с предлагането на споделен хостинг като най-популярен. След това с развитието на фирмата добавете риселър хостинг, виртуалния сървъри, облачни сървъри и т.н.

Съвет 4: Винаги предоставяйте това, което сте обещал

Както във всеки бизнес клиентът не обича да бъде заблуждаван. В уеб хостинг сферата клиентите са много по-взискателни. Минималният вариянт за вас е да предоставяте това, което обещавате на сайта си. Идеалният вариянт е да давате повече от обещаното. Резултатът е много на брой доволни клиенти, които ще ви препоръчват на своите приятели и безнес партньори.

Съвет 5: Стартирайте партньорска програма

Дайте възможност на клиентите си да бъдат ваши партньори и да получават процент от продажбите, които те генерират чрез препоръчване на вашите услуги.

Съвет 6: Изберете вашия датацентър след дългосрочно проучване

Преди да изберете къде да разположите вашите сървъри направете проучване с колко надежден датацентър предстои да работите. Тествайте както бързината за реагиране при изпращане на е-мейл, така и при телефонно обаждане в различни часове през денонощието особено през нощта. Преместването на сървъри от един датацентър в друг е сложен процес и обикновено е свързан с промяна на IP адресите, освен ако не притежавате собствени.

Има още стотици съвети, които можем да дадем, но едва ли ще ни стигне и седмица, за да изброим всичко.

Борислав Тонев

Автор

Борислав е копирайтър с набито око за детайла и увлечение по информационните технологии, което датира от детството му. През годините, той е писал за огромно разнообразие от най-различни теми, но признава, че най-вълнуващото предизвикателство за него е да разбере как работи модерният онлайн свят и да предаде знанията си на читателите.

Напишете коментар

Задължително поле*